Recenzia – V. E. Schwab: Tmavší odtieň mágie

Tmavší odtieň mágie

V tomto svete vedľa obyčajného Londýna existujú ešte ďalšie tri. V každom žijú iní ľudia a líši sa aj ich vzťah k mágii. Ten Čierny už mágia stihla zničiť. Napriek tomu po nej v tom Bielom túžia a urobia čokoľvek pre to, aby ju získali. Aj keby tým mali ohroziť úplne každého. Lebo v ceste za mocou žiadna obeť nie je privysoká.


Kto zaváha, príde o výhodu. (str. 164)

Americká spisovateľka V. E. Schwab sa čitateľovi predstavila už v niekoľkých žánroch. V trilógii Odtiene mágie láka na kombináciu paralelných svetov a nebezpečnej mágie. Svoj mnohovesmír pritom vystavala pomerne dobre a svedomito.

Jednotlivé Londýny sú si navzájom vo všeličom podobné, ale v mnohom sú iné. K odlišnostiam patrí nielen rozdielna kultúra a zvyklosti, ale aj história a, samozrejme, samotná čarovná moc a jej využívanie. Obyvatelia takisto hovoria rozličnými jazykmi, čo spôsobí nejedno nedorozumenie. Zákonitosti sú však pevne dané. A hoci sa tieto paralelné mestá dotýkajú, stále je jednoduché odlíšiť jedno od druhého.

Autorke sa podarilo všetky tieto motívy pospájať tak, aby celok nepôsobil chaoticky. Čiastočne je to aj vďaka tomu, že opisy použila len v tej najnutnejšej miere. Vysvetlila to, čo bolo vzhľadom na dej tejto knihy potrebné. Zvyšok zatiaľ odsunula, takže čitateľa neplietla zbytočnými detailmi. Zároveň neprezradila všetko, čo ešte umocní čitateľský záujem.

„Máš dom, hoci možno nie domov,“ vyprskla. „Máš ľudí, ktorí sa o teba starajú, aj keď im možno na tebe nezáleží. Možno nemáš všetko, čo chceš, ale stavím sa, že máš všetko, čo si kedy mohol potrebovať, a ty sa opovažuješ vyhlásiť, že by si sa toho vzdal, lebo to nie je láska.“

„Ja…“

„Láska ťa neochrániť pred zamrznutím, Kell.“ (str. 226)

Obdobným spôsobom autorka vystavala aj dejovú linku a vytvorila postavy. Aktérov spoznávame hlavne prostredníctvom ich činov a tiež niekoľkých spomienok. Hlavná dvojica Kell a Lila sú vďaka tomu o niečo sympatickejší. Napriek tomu je jasné, že stoja na začiatku cesty, ktorá by ich mohla zmeniť.

Vedľajšie postavy sú skôr nevýrazné. Ich konanie je síce uveriteľné, keďže Schwab sa trochu povenovala aj ich motivácii. V niektorých momentoch ale pôsobia typovo. Záporák, proti ktorému kladný hrdina bojuje. Osoba, pre ktorú sa obetuje. No a nemôže chýbať múdry radca a taktiež šašo s potenciálom stať sa silnou osobnosťou. Istým pozitívom je, že väčšina zúčastnených má morálne sivé charaktery.

Dejová linka je tiež pomerne priamočiara. Nie je ale úplne jednoduché predpovedať, čo sa stane, keďže je to prekvapenie aj pre samotných aktérov. Táto nevedomosť podporuje zvedavosť a čitateľ s radosťou otáča stránky. Tempo je svižné a umne vystupňované napätie poteší tiež. Kniha je teda zaujímavo rozvrhnutá a funguje predovšetkým ako prológ k väčším udalostiam.

Román Tmavší odtieň mágie predstavuje dobrý úvod série. Schwab predstavuje postavy i svet, ale s opisovaním to nepreháňa. Miesto toho čitateľa zabáva akčným dejom. Zároveň si však pripravuje pôdu pre veľkolepejšie udalosti. Je to jasne vidieť vo vystavaní zápletky, ktorú vyrieši len čiastočne. Aj vďaka tomu ide skôr o oddychovejšie čítanie, ktoré má za úlohu nalákať na pokračovanie.

Hodnotenie: 80 %

Knihu Tmavší odtieň mágie si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Tmavší odtieň mágie si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Tmavší odtieň mágie (orig.: A Darker Shade of Magic)
Séria Odtiene mágie, 1. kniha
Žáner: portálová fantasy, young adult
Autorka: V. E. Schwab
Vydavateľstvo: SLOVART
Rok vydania: 2023
Jazyk: slovenský
Prekladateľka: Dominika Weinstock
Väzba: pevná s prebalom
Počet strán: 392
ISBN: 978–80–566–6047–8


Súvisiaci link

Predstavujeme – V. E. Schwab: Tmavší odtieň mágie


Recenzentka Martina „Lili“ Urbanová je dlhoročnou milovníčkou a obdivovateľkou fantastiky v jej mnohých žánrových podobách. O knižných a občas aj neknižných témach rada diskutuje na svojom blogu alebo Instagrame. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Martiny Urbanovej na Fandom.sk.\---


10. októbra 2023
Martina Urbanová
Zdroj informácií