Recenzia: Úžasný Maurice (film)

Úžasný Maurice

Na filmovú scénu prichádza ďalší z príbehov zo sveta Plochozeme. Tentoraz divákov bude baviť tučný kocúr a banda potkanov.


Fantastické príbehy spisovateľa Terryho Pratchetta si našli množstvo fanúšikov po celom svete a postupne sa dostávajú aj na filmové plátno. Najviac priestoru dostáva legendárna Plochozem, ktorá sa ako doska krúti na chrbtoch štyroch slonov stojacich na pancieri korytnačky A`Tuin. Po čarodejníkovi Vetroplašovi, strážnikoch z Mestskej hliadky a ďalších hrdinoch prichádza do kín Úžasný Maurice.

Maurice (Hugh Laurie) nie je obyčajný kocúr. Je to cynická mačka mazaná všetkými masťami a potrpí si na správnu výslovnosť svojho mena – Mauris, nie Móric. Potuluje sa po krajine spoločne so skupinou potkanov a chlapcom Keithom (Himesh Patel). Pomocou dômyselného podvodu získava od ľudí peniaze zato, že ich ochráni od potkanov a hrozby moru. Zatiaľ čo jeho siví spoločníci snívajú o ostrove, kde zvieratá a ľudia žijú v harmónií, Mauricovi ide iba o vlastné blaho. Raz ich cesta zavedie do mesta, v ktorom sa stráca všetko jedlo, hoci tu nežijú žiadne krysy. Do deja vstupuje starostova dcéra. Keďže príliš veľa číta, je aj expertkou na to, ako má vyzerať dobrý príbeh. Naši hrdinovia sa s ňou nedobrovoľne dajú dokopy a vydajú sa po stope Potkanieho kráľa.

Môžeme povedať, že ide o chlpatú rozprávku s nádychom sprisahania, s rozprávajúcim kocúrom a potkanmi, doplnenú príbehom o jednom králikovi, ktorý sa odohráva na pozadí. Výsledkom je akýsi mix dobrodružstiev lenivého Garfielda a akčného Kocúra v čižmách v satirickom prostredí Plochozeme. Hlavná postava bude trpieť tým, že robí dobré skutky, a tiež bude musieť nájsť v sebe odvahu a česť. Hoci nejde o príbeh s princeznou, nebojácnym hrdinom či romantickým koncom, ide o viacvrstvové spracovanie myšlienok v podobe osobitného „pratchettovského“ humoru.

Réžie tohto animovaného spracovania sa ujal Nemec Toby Genkel. V našich končinách ide o málo známeho režiséra, divákom môže byť povedomý hlavne z dvojdielnej série Uuups! či animovaného filmu o indiánskom chlapcovi Yakarim. Aj v snímku o kocúrovi Mauricovi je od prvých minút vidieť, že film sa zameral na detského diváka. Na svoje si ale prídu aj dospelí a najmä priaznivci knižnej predlohy. Tých určite potešia aj mnohé odkazy na iné postavy či diela a v jednom zábere môžeme vidieť aj sochu Terryho Pratchetta.

Scenár je jednoduchý a priamočiary, ale má aj odbočky do vedľajšieho príbehu, ktoré môžu byť pre diváka mätúce. Film by sa pohodlne zaobišiel aj bez nich. Taktiež boj proti hlavnému nepriateľovi nie je obzvlášť výnimočný. Body k dobru si ale môže pripísať nápad a spôsob, akým bol vytvorený záporák. Všetky nejasnosti, ktoré zahaľovalo rúško tajomstva, boli pre diváka spoľahlivo vysvetlené. Potešiteľný je aj fakt, že film vzdáva úctu predlohe.

V rozprávke sa nachádza množstvo postáv, pričom každá z nich má meno. Najvtipnejšie vám budú pripadať mená potkanov, ale reálne si z tejto skupinky zapamätáte iba tie dve-tri najhlavnejšie. Slovenský preklad mien je celkom obstojný, tak isto ako aj dabing, kde sa o hlavné postavy podelili Peter Marcin, Lenka Debnárová, Dárius Koči a ďalší.

Animácia je na vysokej úrovni. Potešia hlavne do najmenších detailov spracované jednotlivé scény s humornými prvkami v (takmer) každom zábere a aj vykreslenie hlavných postáv. Sprievodná hudba pod taktovkou skladateľa Toma Howea je príjemným spestrením, ale hoci je v niektorých momentoch veľmi svižná a svieža, často sú prítomné aj hluché miesta.

Vo filme sa objavuje aj zopár drsnejších a temnejších motívov, tie sú vzápätí vystriedané dávkou humoru, takže mladší diváci sa ani nestíhajú báť. Snímka má štandardnú minutáž a po hodine a pol už sledujete záverečné titulky. Je ale treba pripustiť, že dĺžka filmu je presne taká, aká má byť, a žiadna scéna divákom nepríde ako nadbytočná.

Úžasný Maurice je ďalšie filmové spracovanie z obľúbeného fantasy sveta, ktoré viac ocenia detskí diváci a fanúšikovia žánru ako ostatní, no napriek tomu ide o príjemnú oddychovku. Je to milý animák, plný humorných prvkov, netuctových nápadov či zaujímavých myšlienok a poučení. Určite knižnej predlohe nerobí hanbu, skôr naopak – kiež by bolo podobných adaptácií diela Terryho Pratchetta oveľa viac.

Hodnotenie: 80 %


Úžasný Maurice (orig.: The Amazing Maurice)
Výroba: Veľká Británia, Nemecko 2022, 94 min
Réžia: Toby Genkel
Predloha: Terry Pratchett
Producent: Emely Christians
Scenár: Terry Rossio
Hudba: Tom Howe
Hrajú: Gemma Arterton, Emilia Clarke, David Thewlis, Hugh Laurie, Hugh Bonneville, Himesh Patel


Fantasy a sci-fi miluje od útleho detstva. Rád číta rôznorodé diela domácich i zahraničných autorov. Venuje sa aj vlastnej tvorbe. Recenzie a komentáre píše pre Fandom.sk a sci-fi.sk. Pod týmto linkom nájdete články Martina Tomčíka na Fandom.sk.


17. marca 2023
Martin *Arcey* Tomčík
Zdroj informácií