Recenzia – Ursula K. Le Guin: Najvzdialenejšie pobrežie

Najvzdialenejšie pobrežie

Ged prežil mnohé dobrodružstvá. O jeho činoch sa rozprávajú legendy. Napriek tomu ho čaká ďalšia náročná úloha. Táto možno posledná, ktorá navyše preverí nielen jeho silu.


Čím iným sa dá zaplatiť za život, ak nie životom?

Spisovateľka Ursula K. Le Guin vo svojom ostrovnom svete rozpovedala mnoho príbehov. Aj v Najvzdialenejšom pobreží sa zaujíma najmä o Geda. Ged tu, podobne ako v prvých dvoch knihách Čarodej Zememorí a Hrobky Atuanu, pôsobí ako katalyzátor. Začiatok ďalšieho dobrodružstva začína príchodom. Tentoraz ide o mladého princa Arrena. Ten zavítal na Roke, aby arcimágovi porozprával o ťažkostiach, ktorým čelia mágovia v jeho domovine.

Ústredným motívom naďalej ostáva dobrodružstvo, výprava, ktorú postavy musia absolvovať. Podobne ako predtým, ani teraz nie je tým najdôležitejším cieľ. Autorka totiž opäť predostiera mnohovrstvový zážitok. Na prvý pohľad sledujeme cestu Geda a mladého Arrena. Čelia mnohých prekážkam a nebezpečenstvám. Zbierajú informácie a veľakrát bojujú o prežitie. Postupom knižných strán sú ich peripetie neustále zložitejšie a je čoraz náročnejšie prekonať ich. Napätie graduje, až napokon príde tá úplne najnebezpečnejšia skúška.

Okrem toho Ged ťaží aj z dávnejších udalostí. Všetko, čo prežil v prvých dvoch dieloch série, ho ovplyvnilo. Na stránkach dáva autorka tieto skúsenosti a zážitky do súvislostí. Tká z nich akési pomyslené gobelíny – väčšie obrazy, kde je vidieť, že nikdy nič nie je zbytočné. V živote mágov to platí snáď dvojnásobne. Tí majú totiž vždy nejaké tajné úmysly. Ged určite nie je výnimkou a teraz sa ukazuje plný rozsah jeho plánovania.

Vo svojej podstate by toto všetko stačilo, aby sa čitateľ mal čím baviť. Svieže, dynamické čítanie plné strhujúcich okamihov. Všetko má pritom preveriť odhodlanie hlavných hrdinov. Tiež ukázať, či sú hodní veľkolepej odmeny, ktorá na nich čaká. Nebola by to však Le Guin, ak by aj do tohto textu nepridala ďalší rozmer. Ten iný príbeh plný zamyslení a posolstiev, vďaka ktorým je čítanie svojím spôsobom pochmúrne a smutné.

Človek nie je tvorcom svojho osudu – on ho len prijíma alebo odmieta. Ak má jarabina plytké korene, neunesie korunu. (…) Tvoje korene sú hlboké. Máš silu a musíš dostať priestor. Priestor, aby si mohlo rásť. Preto ti namiesto bezpečnej plavby domov na Enlad ponúkam nebezpečnú cestu s koncom, ktorý nik nepozná. Nemusíš ísť. Je to tvoja voľba. Čo ti však ponúkam, je práve voľba. Lebo už som unavený z bezpečných miest a striech a stien okolo seba.

Až v tomto druhom pláne sa prejavuje odlišnosť oproti prvým dvom dielom. Súvisí to najmä s tým, že Ged je v každom rozprávaní niekým iným. Najskôr mladíkom, ktorý sa učí pokore. Neskôr je dospelým mužom, ktorý dokazuje svoj um a prešibanosť. Napokon je starý a rozvážny, no verí, že životu ostal čosi dlžný. Aj z tohto dôvodu sa tak ochotne vydáva na ďalšiu výpravu.

Autorka sa cez jeho činy zamýšľa nad povahou života. Hovorí o tom, že všetko funguje na princípe kolobehu. Každý začiatok má teda svoj koniec. Toho druhého sa môžeme obávať a bojovať proti tomu, no celkom zbytočne. Pretože nikto nikdy úplne nezomiera. Prežíva v príbehoch tých, ktorí ho poznali. Možno ide o smutný odkaz, no presne ten po sebe zanechávajú aj postavy v tejto sérii.

V knihe Najvzdialenejšie pobrežie Le Guin neuzatvára len ďalšiu kapitolu Gedovho života. V podstate hodnotí celý jeho život. Cez ďalšie dobrodružstvá skúša odhodlanie postáv. No takisto pripomína, že koniec cesty nemusí byť niečím, čoho sa máme obávať. Lebo to tiež môže byť svojím spôsobom odmena.

Hodnotenie: 95 %

Knihu Najvzdialenejšie pobrežie si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Najvzdialenejšie pobrežie si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Najvzdialenejšie pobrežie (orig. The Farthest Shore)
Séria: Čarodej zememorí, 3. kniha
Žáner: high fantasy, young adult
Autor: Ursula K. Le Guin
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2023
Jazyk: slovenský
Prekladateľ: Branislav Varsik a Stanislav Dančiak
Počet strán: 248
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–556–6105–6


Súvisiacie linky

Recenzia – Ursula K. Le Guin: Čarodej Zememorí

Recenzia – Ursula K. Le Guin: Hrobky Atuanu


Recenzentka Martina „Lili“ Urbanová je dlhoročnou milovníčkou a obdivovateľkou fantastiky v jej mnohých žánrových podobách. O knižných a občas aj neknižných témach rada diskutuje na svojom blogu alebo Instagrame. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Martiny Urbanovej na Fandom.sk.\---


20. februára
Martina Urbanová
Zdroj informácií