Recenzia – Ursula K. Le Guin: Čarodej Zememorí

Čarodej Zememorí 1

Predtým, než sa Ged stal mocným čarodejom, bol len ambicióznym chlapcom. Túžil po moci a po uznaní. Na ceste za týmito cieľmi však zakopol a spadol na nos. Rozhodol sa poučiť a svoju chybu napraviť. Aj keby mu to malo trvať zvyšok života.


Prišiel som tak, ako som odišiel – hlúpy.

Americká autorka Ursula K. Le Guin získala za svoje knihy mnohé ocenenia. Séria Čarodej Zememorí patrí asi k jej najznámejším. Na stránkach rozpráva príbeh Geda, mocného mága. Jeho život je plný veľkolepých činov – no zároveň aj chýb a nesprávnych rozhodnutí. Navyše čitateľ sleduje aj jeho dospievanie. Vďaka tomu sa bude kniha prihovárať k tým mladším. No to svoje si medzi riadkami nájdu aj iné vekové kategórie.

Štýl príbehov je založený na rozprávaní. Akoby si skupinka cestovateľov sadla večer k ohňu a ten najskúsenejší hovorí o niekom, koho kedysi stretol. Začína už v ranom detstve a postupne sa prepracováva všetkým tým, čo hlavného hrdinu mohlo ovplyvniť. Hoci neraz ide o vcelku akčné dobrodružstvá, na tempe sa to podpíše len minimálne.

Dynamika pretrváva a dej sa pomaly a rovnomerne pohýna vpred. V istom zmysle by sa dalo povedať, že až lineárne. Autorka síce odbieha od jedného exkurzu k druhému, no čitateľ sa nikdy nestratí. Tieto odbočky sú totiž logické a osvetľujú motiváciu postáv. Takisto dotvárajú celkové pozadie, vďaka čomu sú nielen postavy, ale aj rámec knihy o niečo trojrozmernejšie.

Ako chlapec si si myslel, že mág je niekto, kto dokáže všetko. Aj ja som si to myslel. Všetci sme si to mysleli. Lenže pravda je taká, že čím viac rastie skutočná moc človeka a rozširuje sa jeho poznanie, tým viac sa cesta, po ktorej kráča, zužuje. A potom už človek robí len to, čo robiť musí.

Čitatelia, ktorí majú radi nečakané zvraty a potoky krvi, budú teda možno trochu sklamaní. Namiesto zážitkovosti dostanú skôr pútavú opisnosť a pestrosť tém. Pretože aj keď môže kniha pôsobiť stručne, predsa len ponúka prerastanie do ďalších vrstiev. Autorka ale neskĺzavala len k filozofovaniu, hoci aj toho si čitateľ užije v hojnej miere.

Aktéri často a radi uvažujú o dobre a zle a o tom, aká tenká hranica ich v skutočnosti delí. Väčšina z nich tiež žije v presvedčení, že všetko je súčasťou cesty, po ktorej kráčajú. K tomu sa pridružia aj morálne presahy. V konečnom dôsledku je protagonista totiž prototypom niekoho, kto tak vytrvalo nasledoval ambície, že pri svojej snahe takmer prišiel o život. Nemožno tiež nespomenúť bohatosť fantázie, s akou je stvorený tento svet a magický systém. To všetko je navyše prepletené s prejavmi a zvykmi mnohých odlišných kultúr.

Zo začiatku stroho pôsobiace rozprávanie teda ponúka mnoho vrstiev a plánov. Niečo je zjavnejšie, zvyšok si čitateľ nájde sám. Vyčíta to medzi riadkami a domyslí si zo správania postáv. Tento prístup zabezpečuje, že zážitok z prečítaného sa bude u každého čitateľa líšiť. No bez ohľadu na konkrétne skúsenosti a prežívanie ostáva kniha príbehom s poučením. Vlastne hneď s niekoľkými.

Kniha Čarodej Zememorí nepredpokladá konkrétneho čitateľa. Niekomu ponúka príbeh o dospievaní. Inému opis dobrodružnej cesty. Ďalší zase budú na stránkach nachádzať rôzne presahy a posolstvá. Jedinou podmienkou je mať dostatok vnímavosti pre text založený na opisnosti a rozprávaní, nie na veľkolepej akcii.

Hodnotenie: 95 %

Knihu Čarodej Zememorí si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Čarodej Zememorí si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Čarodej Zememorí (orig. A Wizard of Earthsea)
Séria: Čarodej Zememorí 1
Žáner: high fantasy, young adult
Autor: Ursula K. Le Guin
Vydavateľstvo: SLOVART
Rok vydania: 2022
Jazyk: slovenský
Preklad: Branislav Varsik a Stanislav Dančiak
Ilustrátor: Jiří Dvorský
Počet strán: 224
Väzba: mäkká
ISBN: 978–80–556–5683–0


Recenzentka Martina „Lili“ Urbanová je dlhoročnou milovníčkou a obdivovateľkou fantastiky v jej mnohých žánrových podobách. O knižných a občas aj neknižných témach rada diskutuje na svojom blogu alebo Instagrame. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Martiny Urbanovej na Fandom.sk.\---


18. mája 2023
Martina Urbanová
Zdroj informácií