Recenzia: Universal War One 3, 4 (komiks)

Universal War One 3, 4

Vesmírna vojna s časovými posunmi pokračuje. A temný vizuál tiež.


Postavy zachytávame v bode, v ktorom sme minule členov špeciálnej eskadry Purgatora opustili. Aby skupine vyvrheľov boli odpustené tresty za staré hriechy, musela vyraziť do hlbín kozmu a na vesmírnej základni skúmať tajomnú Stenu, ktorá jedného nádherného dňa doslova rozdelila Slnečnú sústavu. Podarilo sa im odhaliť, že za ňou čas plynie inak. Šokujúci objav so sebou priniesol problém. Veľké problémy.

Universal War One 3, 4 (ďalej UWO34) je autorským dielom scenáristu a zároveň ilustrátora v jednej osobe Denisa Bajrama. Máme dočinenia s klasickým európskym sci-fi komiksom, Bajram je ostatne uznávaný majster vo svojom fachu. Prvý komiks publikoval ešte v polovici deväťdesiatych rokov, so svojou partnerkou následne založil vydavateľstvo Quadrants a so slávnym Xavierom Dorisonom (Hrobař, Dlouhý John Silver, Asgard) stvoril komiks Goldorak, ktorý u nás zatiaľ nevyšiel, ale veruže by mal.

UWO34 je inteligentná, rozvážna a dobre premyslená sci-fi pre dospelých. Jej autor si je očividne dobre vedomý nekonečných možností, ktoré ponúka téma cestovania v čase, priestore a časových paradoxov. Je nepredvídateľný, môže si dovoliť zabíjať hlavné postavy. Samozrejme, vzhľadom na časovú zápletku to neznamená, že zosnulé aj zostanú. Zrejme v tom môže tkvieť pre niektorých čitateľov istý problém. Aký má zmysel báť sa o životy postáv a osud planéty Zem a priľahlého vesmíru, ak sa môže stať (a pravdepodobne sa aj stane) že sa všetko prudko zmení a z konca sa stane nový začiatok a zo smrti život? K téme cestovania v čase však podobné otázky samozrejme nielenže patria, ale fanúšikovia ich aj očakávajú a užívajú si ich.

Po stránke vzťahov a prekvapivých twistov je UWO34 zručne vyvážený príbeh. Potvrdili sa domnienky, ktoré čitateľ mohol mať z prvej komiksovej knihy, kde bolo tempo pomalšie. Evidentne z dôvodu, aby sa dostatočne vybudovali charaktery jednotlivých hrdinov a vzťahy medzi nimi. Vďaka tomu, že teraz už postavy dôverne poznáme, môže autor prejsť od začiatku do akcie a napriek tomu sa uňho cítime ako doma. Nemá síce zmysel čakať intergalaktické laserové súboje, toto je v rámci možností realistická science-fiction. Dej však pôsobí akčným dojmom preto, že sa neustále niečo deje a áno, občas niečo vybuchne.

Denis Bajram rád búra očakávania čitateľov ohľadom stereotypu postáv. A tak má svalnatý športovec inžiniersky diplom a obézny fúzatý chlapík, ktorý dostal meno po Super Mario Bros, je hocičo, len nie trápna komická postava slúžiaca na naše odreagovanie.

Výtvarná stránka je UWO34 skvelá, plná a dynamická jazda. Ponúka nielen parádne nakreslené postavy a ich tváre, ale i jedinečné kozmické scenérie, skafandre a výjavy v podobe gigantických vesmírnych plavidiel, ktoré vyrážajú dych. Posledné strany sú potom vyložene omračujúce. To však nešťastne vyspoilerovala zadná časť obálky lákajúca na záver série, ktorého sa dočkáme v najbližších mesiacoch. Bajram mimochodom pracuje na pokračovaní s názvom Universal War Two. Čo je vzhľadom na vysokú úroveň „pôvodnej“ série výborná správa.

Hodnotenie: 80 %

Komiks Universal War One 3, 4 si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Universal War One 3, 4 (orig.: Universal War One, volumes 3 & 4)
Autor: Denis Bajram
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2022
Ilustrácie: Denis Bajram
Jazyk: český
Preklad: Richard Podaný
Počet strán: 100
Väzba: lepená v mäkkých doskách
ISBN: 978–80–7679–254–8


Súvisiaci link

Recenzia: Universal War One 1, 2 (komiks)


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


29. novembra 2022
Ivan Kučera
Zdroj informácií