Recenzia: Universal War One 1, 2 (komiks)

Universal War One 1, 2

Výskum tajomného úkazu v hlbinách vesmíru sa mení na boj o prežitie.


V edícii Modrá CREW vychádza ďalšia európska sci-fi. Po Orbitale priletela žánrová klasika z konca 90. rokov nazvaná odstrašujúco a komplikovane Universal War One 1, 2 (ďalej len UWO12). Pritom pod chladným povrchom drieme napínavý príbeh, ktorý by si nemal nechať uletieť žiadny hardcore fanúšik science-fiction.

V budúcnosti ľudstvo kolonizovalo vesmír. Jednotlivé planéty sa ale časom vzbúrili a vypukla vojna. Hoci sa dej odohráva v politicko-vojnovo nestabilnej dobe, na rozdiel od Orbitalu to UWO12 (zatiaľ) používa len ako kulisu. Dej je komorný a intímny, napriek tomu vizuálne úchvatný. Neodohráva sa priebežne na desiatich miestach, ani nám nepredstaví dvadsať kľúčových postáv. Sústredí sa na Eskortu Purgatory: malú skupinu mužov a žien, ktorí v hlbinách kozmu skúmajú pozoruhodnú anomáliu. Pred pár týždňami sa sčista-jasna objavila neidentifikovateľná „stena“. Rozdelila solárny systém na dve časti. Jej priemer? Nepredstaviteľné tri miliardy kilometrov. Nikto netuší, čo to je.

Špecifikom výskumníkov je, že síce ide o profesionálnych vojakov, ale zároveň o vyvrheľov. Každý z nich v minulosti spáchal niečo, za čo mal byť postavený pred vojenský súd. Odklad (a možnosť dokázať, že to s polepšením myslia vážne) dostali práve vďaka „stene“. Povedal niekto Samovražedný oddiel?

UWO12 je autorským projektom Francúza Denisa Bajrama, ktorého prácu v našich končinách zatiaľ nepoznáme. Je to škoda. Stojí nielen za scenárom, ale aj za jeho pretvorením do konečnej vizuálnej podoby a za koloringom. Po výtvarnej stránke je UWO12 krása ladená do temnejších, nie vyložene depresívnych farieb a tónov. Niekomu môže pripomenúť klasický sci-fi horor Ridleyho Scotta Votrelec. A to nielen duchom (vynervovaní ľudia uprostred vesmíru, v ktorom sú malí ako zrnko piesku na Sahare), ale aj vesmírnymi korábmi. Tie pôsobia realisticky, uveriteľne a ak sa na nich vyskytne porucha, nejeden raz si vystačíte s kladivom alebo dobre miereným kopancom. Určite si v tomto smere nejeden fanúšik spomenie na kultový český komiks Galaxia od Václava Šorla.

Ilustrátor je ako doma v hangároch, kokpitoch či tesných ubikáciách. Najmä však v dych vyrážajúcom vesmírnom priestranstve. Z týchto scenérií sála obdiv a rešpekt pred ohromujúcim priestorom. Najviac sa odviaže v miestami azda až apokalyptickom finále, ktoré pre zmenu môže jemne pripomenúť stíhačkové scény zo Star Wars.

Iní zas vycítia pikantnú príchuť Kubrickovej 2001: Vesmírnej odysey. Ľudskí jedinci sa dostávajú do kontaktu s niečím, čo presahuje ich sily a vedomosti. Síce sa tomu snažia porozumieť, ale šanca, že sa im to podarí, nie je vysoká. Z ich konania sála rešpekt pred niečím obrovským, neuchopiteľným a tajomným. Tento jav natoľko odlišný od všetkého, s čím sa v živote stretli, že ich typicky ľudskú aroganciu to rozbíja na kusy.

Hoci si pri čítaní UWO12 mnohí spomenú na viaceré slávne filmy a komiksy, Bajramo zostáva sám sebou. Napriek znateľným vplyvom zvonku vytvoril konzistentný, originálny svet s vlastnými jedinečnými, špecifickými zákonitosťami a pravidlami.

Tomuto prístupu je podriadená kresba, ktorej sa podarilo zhmotniť šokové ustrnutie človeka z veci, ktorá je nad jeho chápanie. Vesmír je v ilustrátorovom podaní fascinujúce, úžasné miesto plné neskutočných výjavov, z ktorých nebudete vedieť odtrhnúť zrak.

Mínusom príbehu je vari to, že máme dočinenia s úvodom. Ten je logicky pomalší, keďže sa sústredí na predstavenie postáv, vzťahov (nejeden raz riadne napätých) a sveta, ktorý obývajú. Niekoho to samozrejme môže nudiť, ale ako vravel klasik Dutch Schaefer: niekedy sa človek musí zastaviť, aby došiel do cieľa.

UWO12 je vážna a dospelá sci-fi, ktorá zatiaľ položila množstvo otázok a prišla len s pár odpoveďami. Tie sú vzrušujúce a teda neostáva nič iné, ako sa tešiť na pokračovanie.

Hodnotenie: 80 %

Komiks Universal War One 1, 2 si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Universal War One 1, 2 (orig.: Universal War One, volumes 1 & 2)
Autor: Denis Bajram
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2022
Ilustrácie: Denis Bajram
Jazyk: český
Preklad: Richard Podaný
Počet strán: 100
Väzba: lepená v mäkkých doskách
ISBN: 978–80–7679–221–0


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


25. augusta 2022
Ivan Kučera
Zdroj informácií