Recenzia: Uncanny - Nadaný

Uncanny 01
Uncanny 02

Komiksy zamerané na zločin to nemali zo začiatku vôbec ľahké. Prvý z takých komiksov sa zrodil v roku 1942 a volal sa Crime Does Not Pay (Zločin sa nevypláca). V ňom sa čitateľ formou komiksu dozvedel o živote skutočných zločincov. Samozrejme, že sa našli ľudia, ktorí považovali daný komiks za oslavovanie zločineckej aktivity, ale napriek tomu bol úspešný a prvý svojho druhu. V roku 1947 sa objavil magazín True Crime Comics, v päťdesiatych rokoch zase Crime SuspenStories a Shock SuspenStories od vydavateľstva EC Comics. No a potom prišiel Dr. Fredric Wertham, muž, ktorý tvrdil, že podobne ako superhrdinské komiksy aj komiksy zamerané na zločin môžu poškodiť psychiku detí a urobiť z nich zločincov.

A tak aj pri superhrdinských komiksoch aj pri komiksoch zameraných na zločin bolo treba všetko cenzurovať. S čím sa mnohí vydavatelia nezmierili a radšej vydávanie komiksov prerušili. Zlatá éra komiksov zameraných na zločin sa skončila. V šesťdesiatych rokoch sa vydavateľstvo Warren Publishing rozhodlo, že vo svojich magazínoch Creepy a Eerie budú vydávať poviedky zamerané na zločin a násilie. Medzitým sa v Európe a Japonsku ľudia ako Jean Van Hamme (Thorgal), Osamu Tezuka (Astro Boy) a Kazuo Koike (Crying Freeman) postarali o to, aby komiksy zamerané na zločin nabrali druhý dych.

Dostávame sa k sedemdesiatym rokom. Legendárny Jack Kirby napísal a nakreslil komiks In the Days of the Mob a Gil Kane stvoril komiks Savage. V osemdesiatych rokoch splodil Max Allan Collins sériu príbehov nazvanú Road to Perdition (Cesta do pekiel). A potom to už išlo ako z kopca. 100 Bullets Briana Azzarella, Sam and Twitch, Jinx a Powers Briana Michaela Bendisa, Criminal a Gotham Central Eda Brubakera, Sin City Franka Millera, A History of Violence Johna Wagnera, Scalped Jasona Aarona a mnohé ďalšie série a príbehy. Tu už nešlo iba o bežné komiksy zamerané na zločin. Tieto komiksy spojili zločin, prvky noiru a realistické rozprávanie príbehov. No niekedy ide o príbehy celkom neobyčajné. Ako napríklad nová séria Uncanny od Andyho Digglea.

Našim hlavným „hrdinom“ je muž menom Weaver, ktorý má zvláštny dar. Dokáže si „vypožičať“ talenty a skúsenosti ľudí v jeho blízkosti. Ak máte také nadanie, môžete urobiť dve veci. Buď svoj dar využijete tak, aby ste ľuďom pomáhali, alebo sa pomocou neho budete živiť. Weaver si zvolil možnosť číslo dva. Jeho najčastejšie navštevovanými miestami sú kasína plné zazobaných ľudí, ktorí považujú obyčajných smrteľníkov za jedincov pod ich úroveň. Našťastie má Weaver dostatočnú dávku šarmu a bondovskú osobnosť, ktorou ľahko upúta pozornosť kandidátov na nedobrovoľné rozdávanie peňazí.

Jedným z takých ľudí je pán Lee, majiteľ kasína, ktorého mal Weaver vyhliadnutého už istý čas. Vyzeralo to tak, že Weaver ho oberie o všetky peniaze a potom si nájde ďalšiu obeť. Ale niečo nevyšlo a náš „hrdina“ neuspel. Čo znamená, že buď nie je veľmi nadaný, alebo sa niekto iný postaral o to, aby Weaver prehral schválne. Tak či onak, Weaver je pánovi Lee dlžný dvestopäťdesi­attisíc dolárov. To je celkom problém. Asi tak na päť minút. Keď Weaver použije svoj dar na niekoho, ako je ochranka pána Lee, tak sa pomocou „jeho“ bojového umenia a znalostí dokáže dostať z problémov. Na istý čas.

Keď sa zamyslíme nad samotným príbehom, nejde o nič originálne. Ale teraz máme dočinenia s Andym Diggleom. Ako sme sa už mohli niekoľkokrát presvedčiť, Diggle dokáže aj z toho najobyčajnejšieho kameňa získať hrudu zlata. Príbeh sa začína s Weaverom ako s profesionálnym zločincom, no podľa Diggleových slov sa dočkáme príjemného prekvapenia. Pôvodne mal byť Weaver nula, ktorá je na tom zle emocionálne aj psychicky. Nakoniec sa z neho stal osamelý vlk. Síce atraktívny, šarmantný a bohatý, ale aj taký, čo svoje problémy ukrýva pod povrchom. Weaver je prázdny človek. Uncanny je o tom, ako nájde niečo, čo tú dieru zaplní.

Samotný podtitul príbehu Obdobie hladných duchov odkazuje na singapúrsky Halloween, ktorý trvá celý mesiac. Vtedy sa brány Pekla otvoria a duše mŕtvych sa môžu túlať po zemi. Ľudia im nechávajú pred dverami domov falošné peniaze a jedlo, aby neobťažovali živých. To pripadalo Diggleovi ako perfektná metafora Weaverovho falošného životného štýlu. Keď sa mu minú peniaze, vydá sa hľadať ďalšiu obeť.

Kresbu dostal na starosť Aaron Campbell, ktorý je u vydavateľstva Dynamite Entertainment varený-pečený. Jeho kresbu sme mohli vidieť v komiksoch Green Hornet: Year One, Sherlock Holmes: Year One, Dark Shadow a The Shadow. V Uncanny má jeho kresba veľmi blízko ku kresebnému štýlu Johna Cassadaya (Planetary, Astonishing X-Men), len je detailnejšia a nie je taká sterilná. Navyše, Weaver vyzerá v Campbellovom podaní ako hrdina trilógie Uncharted – dobrodruh Nathan Drake.

Uncanny má byť séria na pokračovanie, s tým, že prvých šesť dielov má za úlohu predstaviť Weavera a jeho svet. Takže sa máme na čo tešiť. Začiatok príbehu je viac než zaujímavý.


Uncanny
Píše: Andy Diggle
Kreslí: Aaron Campbell
Vydáva: Dynamite Entertainment
Rok vydania: 2013


16. júla 2013
Marek „Keram“ Barányi