Recenzia: Ultimate Comics Wolverine

Syn svojho otca...

Ultimate Comics Wolverine 01
Ultimate Comics Wolverine 02
Ultimate Comics Wolverine 03
Ultimate Comics Wolverine alternativa

Ako isto viete, medzi postavami bežného a Ultimate univerza sú isté rozdiely. Niekedy sú veľké a niekedy malé, ale vždy je zachovaná podstata a charakter postavy. Ultimate Nick Fury je možno afroameričan, ale ešte stále je to špión špiónov a manipulátor, ktorý má náhodou tvár Samuela L. Jacksona. Ultimate Iron Man je génius a attention whore, tak ako klasický Iron Man, ale má nádor na mozgu, ktorý ožil a má vlastné schopnosti. A Ultimate Wolverine je na deväťdesiatdeväť percent rovnaký ako klasický Wolverine. Je to Kanaďan, ktorý si nepamätá svoje detstvo, vďaka programu Weapon X prišiel o spomienky a dostal adamantiovú kostru plus meno Logan. Živil sa ako vrah, dostal sa do tímu X-Men, mal vzťah s Jean Greyovou a neznášal sa so Cyclopsom.

To je tá deväťdesiatdeväťper­centná podobnosť s klasickým Wolverinom. Jedno percento je fakt, že Ultimate Wolverine vytrhnutie adamantia z tela Magnetom neprežil. Na rozdiel od klasického Wolverina, ktorému sa po tom čine „prehrial“ regeneračný faktor a stala sa z neho doslova šelma. Obe verzie Wolverina sú nadržaní muži, ktorí sejú svoje semeno, kde sa dá, a dočkali sa potomkov. So synom Ultimate Wolverina sme sa zoznámili v roku 2010 v minisérii Ultimate X. Volá sa Jimmy Hudson, má regeneračný faktor a kostené pazúry (po vysunutí sa automaticky obalia kovom). Nič viac sme o ňom nevedeli – až doteraz. Pravda vyšla najavo tento rok, v minisérii Ultimate Comics Wolverine.

Roky pred udalosťou Ultimatum, ktorá stála život mnohých ľudí a mutantov, pracoval Wolverine pre S.H.I.E.L.D. a mal na starosti ochranu istého senátora. Jeho problémom neboli ostreľovači ani bomboví atentátnici, ale záhadný projekt nazývaný Mothervine. Niečo, čo dokázalo u neškodných latentných mutantov aktivovať schopnosti a použiť ich ako zbraň. Vďaka Loganovým stopárskym schopnostiam je atentátnik nakoniec vystopovaný a identifikovaný. Logana a jeho tím zavedú stopy do Connecticutu, kde efektívne a rýchlo vyradia ochranku tajného laboratória, v ktorom sa projekt Mothervine zrodil. Nik však nemohol tušiť, že tam Logan narazí aj na svoju bývalú priateľku.

Súčasnosť. Jimmy Hudson je so svojimi spolubojovníkmi z odboja v Utahskej mutantskej rezervácii zvanej Utópia. Ale namiesto toho, aby pomáhal pri práci, neustále si prehráva hologramový odkaz od svojho biologického otca. Jedným z mutantov v Utópii je aj Garab Bashur alias Black Box, ktorý je technopat. Dokáže absorbovať a rozlúštiť elektronické signály, plus jeho myseľ vie pojať veľké množstvo informácií. Práve on, náhodou, začuje v Loganovom odkaze signál hlásajúci: „Matka volá svoje deti domov“. Jimmy sa rozhodne s Black Boxovou pomocou vystopovať zdroj signálu a zistiť. kto je to tá Matka. No ak sa chce dostať ku pravde, najprv si musí poradiť s najrýchlejším mutantom na svete. Quicksilverom.

Zo začiatku sa mi do tejto minisérie vôbec nechcelo. Dôvod je jednoduchý. V klasickom Marveli mal Wolverine veľmi nepodareného, nesympatického, psychopatického, bisexuálneho a charakterovo plochého syna menom Daken. Z celého srdca som ho neznášal. Nie preto, že bol bisexuál s mohykánom na hlave, ktorý zneužíval, využíval a zabíjal každého, koho mohol, ale preto, lebo scenáristi zrejme nevedeli, čo si s ním počať. Daken nenávidí ocka. Dobre, ale čo bude ďalej? Nič. Daken nenávidí svojho ocka a má plán, ako ho absolútne nasrať a ponížiť. To je všetko. Neskutočne zbytočná postava. Chvíľu zaujímavý, potom už len otravný.

Našťastie, toto nie je prípad Jimmyho Hudsona. Na rozdiel od Dakena je Jimmy mladý muž, ktorý nie je arogantný, hlúpy, sebecký, tvrdohlavý, nafúkaný, ale ani krvilačný. Ak môže, tak pazúry používa iba výnimočne. Aspoň v tejto minisérii. Jeho biologický otec je síce Wolverine, ale Jimmy sa ani raz nespráva ako nafúkané hovädo len preto, pretože jeho otec bol niekto. On nezabúda na výchovu a správanie, ktorému ho naučili adoptívni rodičia.

Jimmy Hudson je v podstate Superman. Má všetky tie superschopnosti, no napriek tomu je slušňák, ktorý považuje násilie za posledné riešenie. A to je veľmi príjemná zmena. Hlavne pri takej mladej a „čerstvej“ postave. Uvidíme, aký osud ho čaká. Zrejme bude veľmi krvavý.

Pokiaľ ide o krvavosť, tej je v tomto komikse tak akurát a zodpovedný je za ňu hlavne Quicksilver. Superrýchlo podrezáva krky, láme väzy, zaživa sťahuje ľudí z kože a dokáže prehnať slamku na pitie vašou hlavou skôr, než mrknete. Navyše, identita Jimmyho matky bola prekvapujúco príjemná. V Ultimate vesmíre je čokoľvek možné a ak sa to podarí, tak to stojí za to. Podobne ako Ultimate Mandarin v Iron Manovi 3. (Vážne niekto očakával, že vo filme bude desať mimozemských prsteňov moci a drak Fin Fang Foom? Tak skoro po mimozemskej invázii v Avengers?)

Ale späť k Ultimate Wolverinovi. O scenár sa postaral Cullen Bunn (Wolverine, The Sixth Gun, Venom), ktorý je už ako Wolverine – strčený v každej riti. Na rozdiel od príbehov, ktoré napísal pre umierajúcu sériu Wolverine, príbeh Ultimate Wolverina sa podaril na jednotku. Kresbu dostal na starosti David Messina, ktorý je varený-pečený hlavne u vydavateľstva IDW. Messina má medzi svojimi zárezmi komiksové prequely a pokračovania televíznych seriálov Angel, True Blood, filmového Star Treku a Godzilly. Do Ultimate Comics Wolverine sa mu dokonca podarilo prepašovať cameo nerdov/geekov zo seriálu Big Bang Theory. Takže má bod k dobru.

Ak ste čítali komiks Ultimate X, budete s touto minisériou maximálne spokojní. Ak ste ju však ešte nečítali, mali by ste ten omyl napraviť. Príbeh Jimmyho Hudsona je totiž, na rozdiel od príbehu Dakena, zaujímavý a veľmi čitateľný. Ultimate Comics Wolverine je povinnosť pre každého fanúšika klasickej alebo Ultimate verzie všetkými obľúbeného Kanaďana… a jeho syna.


Ultimate Comics Wolverine
Píše: Cullen Bunn
Kreslí: David Messina
Vydal: Marvel Comics
Rok vydania: 2013


4. júna 2013
Marek „Keram“ Barányi