Recenzia – Tomi Adeyemi: Deti cti a pomsty

Deti cti a pomsty - obálka

Mágia sa vrátila. Všetko, za čo Zélie, Amari, Tzain a ďalší bojovali, sa stalo skutočnosťou. Teraz rátajú straty. Musia oplakať mŕtvych skôr, než nastane čas ísť ďalej a konať. Princeznú Amari čaká trón, Zélie dúfa v krajší život. Lenže nič sa nezmenilo, kráľovstvo Orïsha aj naďalej krváca. Problém totiž nebol v mágii, najväčší problém bol a vždy bude v myslení ľudí.


Boj o trón

Smrtonoska Zélie s bratom pochovali svojho otca. Zéliina priateľka princezná Amari oplakala brata – princa Inana a mŕtveho otca. Zrejme ani kráľovná neprežila nepokoje v hlavnom meste. Je to ťažké obdobie, no oni vedia, že treba žiť. Je načase nasadiť princeznej korunu, aby sa jej sny o lepšom kráľovstve Orïsha stali skutočnosťou.

Lenže kráľovná žije, nenávidí svoju dcéru a snaží sa ju zabiť. Pôsobením navrátenej mágie sa z panovníčky stala titánka, a to, čo dokáže robiť, ešte nikdy nikto nevidel. Mnohí šľachtici a vojaci sa tiež stali titánmi, teda nepriateľmi vzbúrencov. Keď Zélie náhodou zistí, že Inan prežil tiež, netuší, ako túto správu povedať princeznej, ktorá dýcha iba pre plány na vládnutie.

Inan je zradca, neveria mu. Láska, ktorú Zélie k nemu cítila, umrela spolu s jej otcom, pretože za jeho skon je princ zodpovedný. Hoci ju stále priťahuje, dnes medzi nimi leží priveľká kopa mŕtvych. Navyše je tu samotársky nebezpečný žoldnier, ktorý je Zélie vždy nablízku. Hoci Inana udalosti, ktoré prežil, zmenili, zdá sa, že láskavo vládnuť nebude. Priveľa ľudí, vrátane kráľovnej, si želá, aby sa dokončili čistky, ktoré začal princov otec. Inan sa navzdory okolnostiam snaží so vzbúrencami dohovoriť. Veď vzbúrenkyňou je aj jeho sestra a bývalá láska Zélie. Dnes už nechce bratovražednú vojnu. Dosiahne to? Prehliadne matkine intrigy včas?

Vzbúrenci sa utiahli na tajné miesto v džungli. Zo Zélie sa stala vodkyňa všetkých rebelov. Amari túži spoznať a ovládnuť svoju titánsku mágiu. Tá obrovská nezvládnutá sila jej ubližuje a ona sa čoskoro bude musieť postaviť matke. No pôvod sily titánov je iný. Podarí sa princeznej skrotiť moc, ktorá v nej drieme?

Trojica si uvedomuje, že zrážky vzbúrencov s kráľovským vojskom sú nezmyselné. Prinášajú iba smrť blízkym ľuďom. Zároveň sa mladí motajú v bludnom kruhu, keďže každá ich snaha dohodnúť sa končí katastrofálne. Podarí sa im nájsť spoločnú reč? Nájdu v sebe silu ustúpiť a spraviť kompromisy, vyriešiť problémy bez boja?

Magická sila mala priniesť do kráľovstva pokoj a prosperitu, no krajina sa vinou tvrdohlavosti vodcov trhá a slabne. Obyvatelia sa búria a nový kráľ uplatňuje nemenej tvrdé opatrenia, ako presadzoval jeho otec. Kam táto situácia dospeje?

Boje, plány a najmä straty. Taký je odteraz údel mladej trojice. Situácia sa vyhrocuje, väčšina z oboch táborov je rozhodnutá zájsť až do krajnosti. Dokážu mladí vodcovia zabrániť najhoršiemu?


Nenávisť a pomsta

Pokračovanie románu nadväzuje presne tam, kde sa Deti krvi a kostí skončili. Deti cti a strachu sú trošku náročnejšie čítanie. Hrdinovia splnili úlohu a skôr, než pôjdu ďalej, si musia olízať utŕžené rany. Autorka ich prostredníctvom autenticky opisuje pocity tých, ktorí prežili traumy, utrpenie, prenasledovanie či útek. Všetky postavy pričasto prežívali krivdy, ubližovanie či týranie v rôznych podobách. Jednoduchý ľud, nazývaný larvy, bol za najmenší náznak odporu väznený. Rovnako aj Amari. Vyrastala síce v paláci, no bola nemilované dieťa a matka jej dala často pocítiť, že nič neznamená. Je síce princezná, no od odporných lariev sa nelíši.

Adeyemi do románu zakomponovala politiku, intrigy a najmä smrť. Nedá sa nevšimnúť si paralelu s témami a problémami spojenými s černošským etnikom, po stáročia zotročovaným a ponižovaným. A žiaľ, všetky tie prastaré , staré aj nové neprávosti v mnohých žijú dodnes. Nech už sa Inan snažil akokoľvek, nedokázal sa so vzbúrencami dohodnúť, a to práve pre ich zatrpknutosť a krivdy z minulosti. Zatrpknutá je aj smrtonoska Zélie. Chce sa pomstiť za príkoria napáchané na národe, z ktorého pochádza. Amari bojovala o rešpekt rebelov a bola symbolom útlaku a smrti aj napriek tomu, že pre návrat mágie spravila oveľa viac, ako ktokoľvek z nich.

Moc je rovnako čarovná ako samotná mágia. Ak ju okúsite, je možné, že sa jej nedokážete vzdať, a to vás zmení. Aj v tom sú Deti cti a pomsty veľmi realistické. Princezná túži vládnuť a chvíľami svojej túžbe podriaďuje všetko a nehľadí na možné následky.

Autorka prostredníctvom svojich postáv ukazuje, že je nezmyselné bojovať, ubližovať, zabíjať. Každý človek má predsa právo na život a šťastie. Napriek tomu žiadna zo strán nechce ustúpiť, dôverovať či stať sa dôveryhodnou. Prenasledovanie pre farbu pleti, vlasov, názorov či hocičoho iného je tragédia. Takisto aj neustále živená nenávisť a túžba po pomste.

Kniha má opäť formu rozprávania, keď dej zo svojho pohľadu opisujú hlavní hrdinovia. Preto má čitateľ možnosť pochopiť konanie každého z nich aj v kontroverzných situáciách a lepšie vnímať premenu osobnosti, ktorou všetci traja prejdú. Pretože to, čo prežívajú, človeka zmení. Či si tú zmenu želal, alebo nie.

Ak vás zaujali Deti krvi a kostí, určite si pokračovanie kúpte. Aj vážne témy patria do YA. So smrťou, kompromismi a ťažkými rozhodnutiami sa musí naučiť vyrovnať každý. Pretože sa nevyhýbajú mladým ani starším.

Knihu Deti cti a pomsty si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou až 10 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Deti cti a pomsty si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Deti cti a pomsty (orig.: Children of Virtue and Vengeance)
Žáner: fantasy
Autorka: Tomi Adeyemi
Vydavateľstvo: Tatran
Rok vydania: 2020
Preklad: Linda Magáthová a Lucia Halová
Väzba: pevná
Počet strán: 351
ISBN: 978–80–222–1094–2


Súvisiace linky

Predstavujeme – Tomi Adeyemi: Deti cti a pomsty

Recenzia – Deti krvi a kostí

Recenzia – Tomi Adeyemi: Deti krvi a kostí


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre české portály Fantasy Planet, Sarden a Fantasymag.
Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


21. júla 2020
Ena