Recenzia – Tomáš Sekerka: Otrok megaměsta

Otrok megaměsta

Erik sa dostal do zajatia. Ale megamesto má oveľa sofistikovanejšie možnosti využitia zajatcov než klan žijúci v pustine. Čip. Zabezpečí poslušnosť, dohľad a spoluprácu subjektu. Erik je však tvrdý oriešok a rozlúsknuť ho dá námahu. Má vždy pripravený plán úniku a nevzdáva sa. Odkedy zistil, že vedkyňa, ktorá môže za jeho situáciu, je jeho stratená nevlastná sestra, musí do svojich plánov zaradiť aj ju. Boj s vyspelou technológiou bude drsný. Drsnejší však bude súboj s Rubínovým bohom.


Slobodný otrok

Erik prežil. Vníma, že jeho telo naprávajú, zošívajú, opravujú. Prečo to robia? Veď v očiach obyvateľov megamesta je zločincom. Tí, ktorí rozhodli, že mu vrátia život, Erikovi nedajú na výber. Pomocou čipu implantovanému priamo kamsi do mozgu z neho túžia spraviť poslušného otroka. Nerátajú však s húževnatosťou a vzdorom, zocelenými tvrdým životom v klane a púšti. Erik príde na spôsob, ktorým obíde príkazy z implantátu. Zatiaľ ale musí hrať poslušnú bábku a nechať sa viesť pomyselnými špagátikmi, za ktoré ťahajú ruky mocných. Prekvapí ho jedine stretnutie s nevlastnou sestrou Nikkol, o ktorej si myslel, že je mŕtva.

Je z neho vrah na objednávku. Veľmi vynaliezavý vrah, vďaka čomu sa stane obľúbencom šéfa výskumu a dokonca sa dostane až k prezidentovi Modeovi, šéfovi TechCorpu. No toto stretnutie mu prinesie nepríjemné prekvapenia. Kto je ten chlap a je ešte stále človek? Žiaľ, Nikkol sa stáva Erikovou slabinou. Majú spoločnú minulosť, rodinu, osud. Je iba otázkou času, kedy ju využijú proti nemu.


Je nádej mŕtva?

Pre Erika, Nikkol a jej manžela sa začína beh o holý život. Rubínový boh sa totiž rozhodol zletieť z oblohy na Zem a to, čo nasleduje, sa dá nazvať len jediným slovom: masaker. Clona zmizla, obloha je krásne blankytná. Z neba zostúpili chápadlá plné temnoty, búrajú mesto, prenikajú do ľudských tiel a zanechávajú za sebou spúšť. Trojica uniká. Nikkol sa potrebuje dostať do svojho bývalého laboratória. V ňom je vybavenie, ktorým môže Rubínového boha analyzovať a zistiť, čím sa dá zabiť. Nasleduje dlhá púť vo vzduchu, po zemi aj pod morom. Utečencov čaká banda ozbrojených lupičov, bahno, nepriateľské stroje a mnohé ďalšie hrozby. Erik v opustenej automatizovanej továrni objaví najmodernejšie zbrane, vrátane kyborgov, a pomaly mu začína dochádzať, o čo sa tu niekto snaží..


**Prežije to? Prežije…***

Počas dlhej a nebezpečnej cesty utŕži Erik, Nikkol a jej muž mnoho rán. Samozrejme, najviac si ich odnesie Erik. Na mori, kde sa nachádza Nikkoline laboratórium, úkryt nenájdu. Podarí sa im získať aspoň niektoré odpovede? Rubínový je všade, poslúcha ho armáda aj všetka technika. Dá sa proti nemu bojovať? Mesto sa pomaly potápa, útoky neprestávajú a utečencom dochádzajú zásoby munície. Majú to vzdať alebo sa biť a dúfať, že prežijú?


Očakávané pokračovanie

Možno ste si už dlhšie kládli otázku, či sa dožijeme pokračovania fantastického románu Nájezdník z pustiny. Tomáš Sekerka fanúšikov nesklamal a dnes sa môžeme konečne dozvedieť o ďalších osudoch Erika, Nikkol a civilizácie, ktorá nikdy nevidela modrú oblohu, pretože žije v tieni akejsi Clony. Čo to je a odkiaľ to prišlo? V pokračovaní nazvanom Otrok megaměsta sa dočkáme odpovedí nielen na spomínané otázky. Je sa na čo tešiť.

Nájezdník z pustiny aj Otrok megaměsta sú romány plné vyspelej techniky a luxusu, v ktorom žijú obyvatelia Next Yorku. Ten vytvára protiklad k chudobe ľudí na periférii mesta a vo vyprahnutej pustine. Postapokalyptická Zem vás pohltí, vysuší horúčava púšte a možno podľahnete čaru nachovej clony na oblohe a stanete sa od nej závislí.

Problémom je, že pokým v románe Nájezdník z pustiny veríte autorovi každé slovo, každú situáciu, každé riešenie problému, v Otrokovi megaměsta to tak nebude. Autor siaha po tom najjednoduchšom prostriedku na vyriešenie zamotaných situácii, do ktorých svojich hrdinov dostal: deus ex machina. Ohýba príbeh podľa svojej potreby a bez ohľadu na to, či čitateľ v riešení nájde nejakú logiku. Zrazu sa objaví nejaký pomocník, hoci netušíte, kde sa tam vzal, akým zázrakom sa dozvedel, kam má letieť alebo čo má priniesť. Ani sa to nedozviete. To, že nevzdelaný hrdina vyhrá súboj s elektronickým implantátom, ktorý ho má ovládať, je to najmenej. Nanoboti ho doslova budia z mŕtvych, zo všetkých situácií sa hravo prestrieľa, vždy nájde riešenie, vhodnú zbraň, cestu… Občas to zapadá do celkového obrazu postapokalyptickej budúcnosti, no často čitateľ cíti, že to je iba umelo vytvorená cesta ako dostať postavy tam, kam autor chce. Nájezdník z pustiny bol skutočne skvelý debut, ktorý ste doslova zhltli. Hoci je Otrok megaměsta plný akcie, nečakaných zvratov, techniky, zbraní, súbojov, ba dokonca spoznáme aj Rubínového boha, je veľká škoda, že si neudržal vysokú kvalitu a logickú premyslenosť prvej časti.

Ak sa chcete dozvedieť, ako to dopadlo s barbarským Erikom, inteligentnou vedkyňou Nikkol, kto alebo čo je Rubínový boh a čo je Clona zač, určite si Otroka megaměsta nenechajte ujsť. Pre vás slabiny knihy nemusia byť slabinami a rýchle riešenia sa vám môžu páčiť. Navyše si užijete parádne akčné súboje, naháňačky, nebezpečné putovanie s prenasledovateľmi za chrbtom a zabavia vás drsné hlášky a svojský humor hlavných postáv. Príjemné čítanie!

Hodnotenie: 70 %

Knihu Otrok megaměsta si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 3 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Otrok megaměsta si môžete okmžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Otrok megaměsta
Séria Clona, 2. kniha
Autor: Tomáš Sekerka
Žáner: fantasy
Vydavateľstvo: FANTOM Print
Rok vydania: 2021
Jazyk: český
Počet strán: 303
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–7594–089–6


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


15. septembra 2022
Ena
Zdroj informácií