Recenzia – Tomáš Galierik: Linda a kľúč od Andary

Linda a kľúč od Andary

„Sú veci, o ktorých môžeme hovoriť, až keď tvoje uši budú vedieť počúvať a myseľ pochopiť. Dieťa hľadí do lesa a vidí miesto na skrývačku. Mládenec hľadí do lesa a vníma stromy a vôňu húb. Muž hľadí do lesa a vníma zdroj dreva, zver a plody lesa. Múdry hľadí do lesa a vidí život, mladé aj umierajúce stromy. Vidí pohyb v korunách stromov, pohyb v mravenisku aj neutíchajúce padanie suchého ihličia.“ Duchovia v Radnici


Čarovný kľúč

Linda objaví kľúčik, ktorý doma zanechala jej nezvestná matka. Zmizla na Lindine prvé narodeniny a nik ju odvtedy nevidel. Lindin otec ostal na všetko sám, no s dcérou má aj tak pekný vzťah. Na svoje pätnáste narodeniny sa hlavná hrdinka rozhodne pichnúť kľúčom do vzduchu. Tam sa objavia čarovné dvere, ktorými sa samozrejme hneď musí pochváliť svojej najlepšej kamarátke Gabike. Tá síce dvere nevidí, čo však dievčatám nezabráni v tom, aby sa obe dostali do zázračného sveta, ktorý namiesto elektriny používa mágiu. Našu dimenziu tamojší obyvatelia nazývajú Anched a tú svoju Andara.

Dievčatá na druhej strane stretnú ľudí, ktorých by tam nečakali. Pre Lindu sa toto zistenie stáva znamením, že určite nájde svoju mamu. Nehľadiac na zákazy a príkazy sa bezhlavo vrhá do nebezpečného dobrodružstva. Čím viac však z tajomstva odhalí, tým viac jej priateľov na to doplatí. Magický systém kľúčov je veľmi zaujímavý. Keďže Linda vbehne všade, kam sa dá, a aj tam, kam sa oficiálne nedá, spoznáme s ňou mnohé zákutia paralelnej Nitry – Nitrie. Hlavná postava je skrz na skrz mladou babou, ktorá vtipne komentuje dianie okolo seba a hlavne múdre a pre ňu nezrozumiteľné slová duchov Radnice.


Oddychovka pre mladých

Príbeh je zaujímavý a pútavý, no chýba tam trocha človečiny. Z potrieb príbehu vyplýva, že hlavná hrdinka nadobudne všetky schopnosti takmer hneď. Aj keď autor naznačuje jej osobnostné kvality a objaví sa tam aj nejaký ten test schopností, Linda v podstate nemusí prekonať žiadnu extrémnu vnútornú prekážku ani prechádzať zdĺhavými výcvikmi na vylepšenie svojho nadania. Všetko zvládne na prvý šup. Záporák sa spočiatku javí tajomne, no netreba čakať extrémne epickú pointu. Celý čas ide o hľadanie Lindinej mamy Sofie.

V knihe nenájdete klasickú YA zápletku, kde celý čas riešime, s kým sa dá hlavná hrdinka dokopy. Čo však ostáva, je jej bezhlavé pubertálne konanie. V príbehu sa objavuje postava Lindinej najlepšej kamarátky Gabiky, ktorá má tú smolu, že sa nenarodila na Andare a po prechode naspäť na Anched si nič nepamätá. Napriek veľkému potenciálu však Gabika v deji nezohráva veľkú úlohu. Väčšinu času randí s andarským chlapcom Michalom, ktorého zhodou okolností spoznala pred rokom v tábore. Na spoznávaní Lindiných schopností či hľadaní jej mamy sa kamarátka podieľa len sporadicky.


Samostatná kniha

Linda a kľúč od Andary na záver poskytne rozuzlenie a ukončenie celého príbehu. Na jednej strane je to príjemné, lebo nemusíme čakať na ďalšie diely. Na druhej strane to trochu škodí vzťahom, ktoré pôsobia miestami povrchne. Okrem toh sa v texte za krátky čas udeje priveľa vecí a niektoré postavy tak len slúžia na to, aby ich Linda odignorovala alebo im privodila nešťastie. Veľakrát sa vo vetách za sebou opakujú tie isté myšlienky tvoriace kopu nadbytočného textu.

Na prvotine Tomáša Galierika je sympatické to, že pracuje so slovenským prostredím a pekne ho prepája s fantasy témou paralelných svetov. Celkovo sa kniha dobre číta a aj napriek nedostatkom je Andara natoľko zaujímavá, že čitateľ chce s Lindou objavovať nové zákutia a odhaľovať tajomstvá.

Hodnotenie: 85 %


Knihu Linda a kľúč od Andary si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 3 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Linda a kľúč od Andary si môžete okamžite stiahnuť Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Linda a kľúč od Andary
Žáner: fantasy
Autor: Tomáš Galierik
Vydavateľstvo: Maxim
Rok vydania: 2021
Jazyk: slovenský
Počet strán: 416
Väzba: pevná
ISBN: 9788089967711


Súvisiaci link

Predstavujeme – Tomáš Galierik: Linda a kľúč od Andary


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


25. mája 2021
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií