Recenzia: Tom Strong and the Planet of Peril

Superhrdina Alana Moorea...

Tom Strong and the Planet of Peril 001
Tom Strong and the Planet of Peril 002

Čo sa vám vybaví ako prvé, keď sa povie Alan Moore? Strážci, V ako Vendetta, Liga výnimočných, Z pekla. To sú komiksy, ktoré sú nielen kultové, ale dočkali sa aj filmových adaptácií. Od hrozných (Liga výnimočných), cez dobré (Z pekla), až po výborné (V ako Vendeta, Strážci). Okrem toho bol Moore zodpovedný za nakopnutie série Swamp Thing a v jeho makovici sa zrodila budúca superstar, John Constantine. V osemdesiatych rokoch si zobral na paškál Supermana (Čo sa stalo s mužom zajtrajška), aj Batmana (perfektný Kameňák) a v deväťdesiatych zase superhrdinov vydavateľstva Image Comics (Wild C.A.T.S. a Supreme).

V roku 1999 oslovil Moorea jeho kamoš a zakladateľ vydavateľstva Wildstorm v jednom, Jim Lee a navrhol mu, aby vydával svoje komiksy pod svojou vlastnou značkou (pod ochrannými krídlami Wildstormu, samozrejme). Moore nazval svoju značku America´s Best Comics, skrátene ABC, a pod tým menom sa zrodilo niekoľko zaujímavých titulov a postáv. Už spomínaná Liga výnimočných, Top 10, Smax a Tomorrow Stories s príbehmi Jacka B. Quicka a Greyshirta sú známe aj u nás. No nie každý pozná Mooreove série Promethea a Tom Strong. Prvá séria je kritikmi považovaná za Mooreovo vyjadrenie jeho náboženskej viery a pohľadu na mágiu, plus má zaujímavú premisu.

Na druhej strane, Tom Strong je asi ten najvhodnejší komiks pre ľudí, ktorý chcú začať s Mooreovou tvorbou. Nie je to klasická tvorba Alana Moorea. Veľmi ľahko sa dostanete do príbehu a celé je to až neskutočne zábavné a dobrodružné. Dobrodružne zábavné. Vezmite Tarzana, Tonyho Starka, Supermana, spojte ich dokopy a dostanete Toma Stronga.

Tomov príbeh je až neoriginálne originálny. Začalo sa to v roku 1899, keď Sinclair a Susan Strongovci stroskotali na ostrove Attbar Teru. Našťastie je Sinclair génius a zo zachráneného nákladu vyrobí robotického pneumatického sluhu. Po troch mesiacoch im pneuman vybudoval úctyhodné ubytovanie na okraji vyhasnutej sopky.

A po deviatich mesiacoch sa im narodil syn: Tomas Strong. A keďže rodičia Strongovci svojho syna chceli uchrániť pred vplyvom sveta, rozhodli sa, že bude vyrastať v špeciálnej komore a bude sa živiť zvláštnou rastlinou rastúcou iba na ostrove. O pár rokov ale došlo k zemetraseniu, ktoré zahubilo Tomových rodičov a Tom musel čeliť realite.

Vďaka rodičovskej výchove a špeciálnej strave sa z Toma stal doslova fyzicky aj psychicky dokonalý človek, trpiaci dlhým životom. Takže v roku 2000 vyzerá, ako keby mal štyridsať rokov. Tom sa stihol oženiť a žije v meste Millennium City, ktoré chráni. Jeho úhlavným nepriateľom je „vedecký zlosyn“ Paul Saveen. V boji proti nemu Tomovi pomáha Kráľ Šalamún, hovoriaca gorila. Tomove príbehy sa odohrávajú v rôznych časových obdobiach a niekedy narazí na svoje mladé ja. Séria Tom Strong sa dočkala tridsaťšesť dielov, plus vedľajších sérií. A tento rok sa vracia medzi čitateľov v príbehu The Planet of Peril.

Tehotenstvo je u ľudských bytostí bežná vec. Aj komplikácie. Ale keď je otcom nenarodeného dieťaťa niekto, kto by mohol konkurovať Human Torchovi, sú akékoľvek malé bolesti veľkým rizikom. Tomova dcéra Tesla čaká dieťa s ohnivákom Val Val Garmom a je v kritickom stave. Tom po preskenovaní tela svojej dcéry zisťuje, že dieťa zdedilo schopnosti svojho otca. A ak nechcú, aby plod vypálil do brucha matky dieru, musia prísť s nejakým riešením. Tým je, že Teslu zatvoria do hibernačnej komory, čím sa jej (a dieťaťu) spomalí metabolizmus.

Ale stále je to dočasné riešenie. V hibernácii nemôžu zostať viac ako dva týždne a cisársky rez je riskantný. Jediné, čo by mohlo zachrániť Tomovu dcéru, je Aluson, elixír, ktorý dokáže urobiť z bežného človeka nadčloveka. Na Aluson Tom narazil, keď objavil planétu Terra Obscura. Išlo o planétu, ktorá sa (až na pár detailov) podobala na Zem. Napríklad na nej žilo oveľa viac vedecky podkutých hrdinov. Niektorí boli fyzicky odolnejší, iní boli inteligentnejší a niektorí mali neuveriteľné schopnosti. Asi najmocnejším bol Tom Strange. Aluson z neho urobil doslova nezničiteľného tvora. Tom sa musí vrátiť na Terra Obscuru a poprosiť o pomoc. Ale najprv musí nakúpiť veľké množstvo komiksov.

Podobne ako pri Before Watchmen (nech žije Darwyn Cooke), aj pri tomto komikse je vidno, že autor vie, čo robí a že Mooreov pôvodný komiks si ctí. Žiaden div. Peter Hogan prišiel v roku 2003 s celým tým nápadom Terra Obscury. Jeho séria sa dočkala dvanástich čísiel. Pokúsil sa urobiť The Planet of Peril dostatočne user-friendly aj pre čitateľov, ktorí ešte nemali dočinenia s Tomom Strongom a jeho svetom, prípadne svetmi. O kresbu sa postaral Chris Spouse, ktorý sa podieľal s Mooreom na stvorení Toma Stronga. Spouse je fantastický kreslič a dokáže perfektne zachytiť emócie, akciu a pohyb.

Tom Strong je komiks pre všetkých, ktorí milujú dobrodružné príbehy. Alebo sci-fi. Alebo pulpové príbehy. Alebo hrdinské ženy. Alebo vesmírne ságy. Alebo príbehy z budúcnosti. Príbehy Toma Stronga sú jednoducho pre všetkých.


Tom Strong and the Planet of Peril
Píše: Peter Hogan
Kreslí: Chris Sprouse
Vydáva: Vertigo Comics
Rok vydania: 2013


18. septembra 2013
Marek „Keram“ Barányi