Recenzia: The X-Files Season 10

Pravda je stále vo hviezdach

The X-Files Season 10 1
The X-Files Season 10 2

Seriál The X-Files (ďalej iba Akty X) bol súčasťou môjho detstva podobne ako Baywatch, MASH a ALF. Akty X som miloval, ešte stále milujem a budem milovať, kým mi bude pamäť slúžiť. Áno, mal svoje chyby a absencia Davida Duchovnyho v posledných dvoch sériách sa podpísala na kvalite seriálu, ale je to moja srdcovka. Spomínam si na to, ako ma desil mutant Eugene Victor Tooms, ktorý sa ku svojim obetiam dokázal dostať zásluhou svojho „gumeného“ tela. Týždeň som sa bál chodiť na záchod. Fandil som zradnej kryse Alexovi Krycekovi a tak ako každý, aj ja som čakal, kedy budú Mulder a Scullyová viac než len kolegovia.

A dočkali sme sa. Mulder a Scullyová prestali byť iba priatelia, splodili syna a stali sa nežiaducimi pre mocných ľudí Tajnej vlády. Deväť rokov sme sledovali, ako sa pokúšali odhaliť vládne konšpirácie a čelili legendárnym, mýtickým, mimozemským aj ľudským monštrám. No najčastejším protivníkom tejto dvojice bol Muž s cigaretou z tajomného Syndikátu. Ten chcel pred svetom utajiť fakt, že istý vysokopostavení ľudia sa spolčili s mimozemšťanmi, ktorí chceli napadnúť našu planétu. Invázia mala nastať v roku 2012. Ale nenastala. Mulder a Scullyová sú na úteku, no to im nebráni v tom, aby pomáhali ľuďom, ktorí potrebujú pomoc.

Okres Spotsylvania, Virginia. Doktorka Dana Blakeová pracuje ako obvodná lekárka. Jej manžel Anthony Blake sa naplno venuje svojmu hobby, písaniu memoárov. Blakeovci si žijú pokojný, tichý, nikým nerušený život. No potom pani doktorku Blakeovú navštívil muž menom Walter Skinner pracujúci pre FBI. A rodinná idylka sa behom chvíle rozpadla. Doktorku Danu Blakeovú nahradila Dana Scullyová a Anthonyho Blakea Fox Mulder, exagenti FBI na úteku. Ich bývalý šéf, Skinner, prišiel svojich bývalých zamestnancov varovať. Niekto sa nabúral do siete FBI.

išlo o limitované a cielené hackovanie. Hacker sa sústredil na archívy FBI, zložky uzavretých prípadov, nepodstatných dokumentov. Ale je možné, že niekoho zaujímali aj dokumenty Aktov X a mená agentov pridelených ku nevyriešiteľným prípadom. Po ukončení priateľskej návštevy sa Scullyová vrátila do práce a Mulder k písaniu. Ale nie je im súdené užiť si pokojný zbytok dňa. Mulderovi zavolá veľmi zmätený Skinner prosiaci o pomoc a Scullyová je v problémoch až po uši. Vyzerá to tak, že istých ľudí neteší práca pani doktorky Blakeovej.

Prvé, čo mi pri čítaní tohto komiksu napadlo, bolo, že prvé číslo desiatej série Aktov X vyzerá ako komiks Akty X, ktorý kedysi u nás vychádzal. Vydávali ho Topps Comics a za jeho českú a slovenskú mutáciu bolo zodpovedné vydavateľstvo Semic Media. Zaujímavosťou je, že ho kreslil Charlie Adlard, ešte predtým než sa preslávil sériou Walking Dead (Živí mrtví). Kresba Michaela Walsha v tejto najnovšej komiksovej verzii Aktov X má veľmi blízku k Adlardovmu kresebnému štýlu a podarilo sa mu výborne zachytiť podobizne hercov.

Spôsob rozprávania príbehu je identický so seriálom. Niekde sa niečo stane, netušíte, čo je pravda a čo lož, nasleduje úvodná zvučka a presun k hlavným postavám. Takže na stavbu príbehu sa nemôžeme veľmi sťažovať, keďže spĺňa základné podmienky. Návrat Aktov X v komiksovej forme bol oznámený v marci a dostal ho na starosti scenárista Joe Harris (X-Men, Batman, Creepy). Po oznámení sa spustila lavína špekulácií skalných fanúšikov. Aké príbehy budú v novej sérii? Kedy sa budú odohrávať? Bude sa pokračovať v komplexnej mytológii seriálu? Objaví sa syn Muldera a Scullyovej?

V prvom päťdielnom príbehu sa bude musieť Harris postarať o znovupredstavenie celého univerza Aktov X: postáv, mytológie, konšpirácie, všetkého. Potom bude nasledovať pár kratších príbehov, mali by sa objaviť aj one-shoty zamerané na „monštrum týždňa“ a údajne sa dočkáme aj priamych pokračovaní starších epizód. Uvidíme či sa desiata séria seriálu Akty X dočká žiadaného ohlasu a jedenástej série.

Údajne by sa mali objaviť aj agenti John Doggett a Monica Reyesová (z ôsmej a deviatej série Aktov X). Okrem toho bude zaujímavé sledovať „návrat“ Osamelých strelcov, ktorí sú zobrazení na obálke druhého čísla. Na všetko dozerá Chris Carter, ktorému sa v hlave okrem seriálu Akty X zrodili aj seriáli Osamelí strelci a Millennium. A zatiaľ si nemôže na nič sťažovať. Joe Harris je fanúšik seriálu a dáva si záležať na tom, aby úspešne predstavil Akty X novej generácii a zároveň neurazil starých fanúšikov.

The X-Files Season 10 je záležitosť čisto pre fanúšikov seriálu. Podobne, ako sú komiksové série Buffy Season 8 a 9, Jericho Season 3 a 4, Smallville Season 11 a komiksové pokračovania seriálu Farscape. Ak však nie ste fanúšikovia seriálu Akty X a chcete zistiť čo je to zač, teraz máte šancu doplniť si vzdelanie a zistiť pravdu. Pravda je vo hviezdach…


The X-Files Season 10
Píše: Joe Harris
Kreslí: Michael Walsh
Vydáva: IDW
Rok vydania: 2013


9. júla 2013
Marek „Keram“ Barányi