Recenzia: The Wolverine

Tak sme sa konečne dočkali. Po miernych rozpakoch z X-men Origins: Wolverine a krátkom ale intenzívnom cameu v X-men: Prvá trieda, Hugh Jackman opäť vystrkuje adamantiové pazúry.


Samotný predstaviteľ najznámejšieho mutanta z X-men univerza prejavil veľké nadšenie už na začiatku natáčania. Austrálsky borec je v lepšej forme ako kedykoľvek predtým a my sa môžeme tešiť nielen na neho. V tomto filme sa s ním vyberieme na (pracovnú) dovolenku do krajiny vychádzajúceho slnka.

Dej Wolverina sa odohráva po Poslednom vzdore, teda treťom filme zo série X-men. Hlavnou témou filmu je Loganova nesmrteľnosť alebo skôr jej temná stránka. Zatiaľ čo on žije ďalej, jeho milovaní umierajú. Po udalostiach na ostrove Alcatraz sa Logan stiahne do ústrania. Z tuláckeho života v horách ho vytrhne červenovlasá japonská dievčina Yukio, posol Loganovho starého známeho. Jašida, muž, ktorého kedysi Wolverine zachránil pred atómovým výbuchom v Nagasaki, leží na smrteľnej posteli a sa chce naposledy odvďačiť. A keďže Mohamed už k hore nemôže, hora musí nastúpiť do súkromného lietadla a letieť do Tokia.

Tak sa rebelantský antihrdina ocitne v svete tradícií, cti a disciplíny. Tu okrem jakuzy a jedovatej babizne čelí aj zásadnému rozhodnutiu, ktoré môže zmeniť jeho život – alebo ho ukončiť. Kombinácia šabľorukého s prostredím snímku je veľkým ťahákom. Wolverine v domovine samurajov a nindžov, a ako keby toho nebolo dosť, jeho schopnosti, na ktoré je zvyknutý, už nemusia byť poruke, keď treba.

S novým príbehom prichádzajú na scénu aj nové postavy (možno aj pár starých). Všetci aktéri robia, čo majú, a postavy fungujú. Mladá Jukio je sympatická, vôbec neotravuje, ako by sme sa pri postave odrastenej puberťáčky mohli obávať. Je šikovná, vie sa obracať a s Loganom tvorí celkom schopný tím. Na opačnej strane ihriska stojí tajomná Viper, ktorá ma niekoľko cool scén. A potom je tu ešte Harada, vodca Čierneho klanu nindžov, ktorý síce pôsobí ako ochranca rodiny Jašida, no nie je celkom jasné, na ktorej strane stojí. Viac-menej v centre celého diania stojí Jašidova vnučka Mariko. Tá sa po smrti starého otca má stať dedičkou technologického impéria, čo zrejme nie je po chuti jej otcovi, Yashidovmu synovi Shingenovi. Mariko sa ocitá v nebezpečenstve a pred jakuzou ju neochraňuje nikto iný ako náš nezraniteľný rosomák. No ten je teraz oveľa háklivejší, než by sa mu páčilo. A navyše emocionálne kompromitovaný.

Obľúbený a všestranný herec Hugh Jackman, ktorý stvárnil komiksového sympaťáka už po šiestykrát, sa tu predvádza v najlepšej forme. Neuveriteľné kaskadérske kúsky zvláda rovnako dobre ako komplikovaný charakter muža trýzneného vlastnou nesmrteľnosťou. Je tiež zaujímavé sledovať Logana, ako musí bojovať s niečím oveľa strašnejším než akýkoľvek protivník – možná strata schopností, na ktorých závísí jeho existencia a možno ešte niečo viac. Zvyšok hereckého ensamblu však za hlavným hrdinom ďaleko nezaostáva. Ruska Svetlana Chodčenková predvádza neodolateľnú potvorskú femme fatale, s ktorou by ste to radšej neriskovali. Ale pozerá sa na ňu dobre. Malá ale šikovná Jukio v podaní Rily Fukušimiovej, nindža lulkostrelec Harada – Will Jun Lee alebo záporák z Elektry a v neposlednom rade striktný Šingen, ktorého stvárnil Hirojuki Sanada (Udžio z Posledného Samuraja) tvoria zaujímavý trojlístok bojovníkov. Váš obdiv k nim stúpne, keď si uvedomíte, že ich bojové schopnosti sú výsledkom tvrdej disciplíny a tréningu a nie mutácie.

Keďže ide o letný kinohit, pár klišé sa nevyhne. Napriek tomu ich vyvažuje kvalitnými hereckými výkonmi, strhujúcimi bojovými scénami a akčnými sekvenciami, a nakoniec očarujúcim prostredím tajomného Japonska. A kto sa teší na X-men: Days of the Future Past, môžete sa tešiť na záverečné titulky.


The Wolverine
Žáner: sci-fi, akčný, dobrodružný, fantasy
Réžia: James Mangold
Fakty: USA, 2013, 126 min.
Hodnotenie: 80%


15. augusta 2013
Mária Antoničová