Recenzia: The Middleman

Bojujú so zlom, aby ste nemuseli vy...

Middleman 01
Middleman 02
Middleman 03
Middleman 04

Poznáte to. Je leto a okrem horúčav panuje aj seriálové sucho. Tak si poviete, že si dáte maratón seriálov, ktoré ste si chceli už dávnejšie pozrieť. Ja osobne som sa toto leto rozhodol pre kultovku Buffy: The Vampire Slayer, trávnikársku ságu Weeds a seriálovú adaptáciu komiksu The Middleman. Práve posledná menovaná záležitosť je viac nerdy a plnšia popkultúrnych odkazov a hlášok než seriály Community a Big Bang Theory dokopy. Bohužiaľ sa dožila iba jednej série (podobne ako výborné Freaks and Geeks). Ale o tom si povieme niečo neskôr. Mrknime sa na to, z akej predlohy scenáristi vychádzali.


Wendy Watsonová má dobrý život. Teda, taký dobrý, aký môže mať nerdka s umeleckým črevom, brigádujúca pre spoločnosť zaoberajúcou sa mixovaním vašej DNA. Jej práca je jednoduchá: Stačí aby sedela na zadku a dvíhala telefón („Ďakujeme, že ste zavolali do A.N.D. Laboratórií. Mixujeme vašu DNA. S kým vás prepojím?“). Ale ako to už býva v laboratóriách, kde sa zahrávajú s vecami, s ktorými by sa ľudia zahrávať nemali, dôjde k nehode. Wendy Watsonová urobí to jediné, čo by urobila nerdka s umeleckým črevom. Zachová si chladnú hlavu.

Nech sa A.N.D. Laboratóriá zaoberali čímkoľvek, splodili vec, ktorá ako keby vyliezla z filmu Vec (z verzie Johna Carpentera). Po tom čo Vec zneškodnila vedcov a zásahový tím, zaútočila na Wendy. Tá si zachovala už spomenutú chladnú hlavu a pokúsila sa monštrum zneškodniť otváračom na listy. Neúspešne.

Našťastie pre ňu sa dostavila pomoc vo forme muža, ktorý vyzeral ako dvojča Captaina America. Pomocou špeciálne vyzerajúcej zbrane vyradil monštrum a oznámil Wendy, že ak sa bude niekto pýtať, čo sa stalo, má povedať, že došlo k výbuchu plynu. On tam nikdy nebol. Ich rozhovor sa nikdy nestal. A on je iba obyčajný Middleman.

Prvé číslo komiksu The Middleman vyšlo v júli roku 2005 a celkovo sa komiks dočkal troch sérií. Za jeho vznik sú zodpovední kreslič Les McClaine (ktorý má dokonalú cartoonovú kresbu) a scenárista Javier Grillo-Marxuach. Ten pracoval na komiksoch od Marvel Comics a scenáristicky sa presadil v televízii: SeaQuest DSV, The Pretender (u nás známy ako Chameleón), Charmed, Médium a Lost. Bol zodpovedný aj za televíznu adaptáciu svojho komiksu, o ktorej sme hovorili na začiatku článku. Seriál bol natočený v roku 2008 pre stanicu ABC Family a získal si mnohých skalných fanúšikov.

Tak ako naštvalo divákov, že bol ukončený seriál Firefly, nasrdilo aj zrušenie seriálu The Middleman oveľa viac ľudí. Hlavne preto, lebo bol pre všetkých, ktorí milujú popkultúru a zábavu. V každej epizóde je počuť Wilhelm Scream a hlavné postavy používajú falošné preukazy s menami postáv z kultových filmov a seriálov. Nehovoriac o odkazovaní na filmy (Návrat do budúcnosti, Indiana Jones, Stopárov sprievodca po galaxii, Krotitelia duchov, Smrtonosná pasca, Útek z New Yorku a mnohé ďalšie), seriály (Doctor Who, Star Trek a MNOHÉ ďalšie) a veci súvisiace so všetkým, čo je geeky a nerdy.

Hlavných úloh sa perfektne zhostila trojica: Natalie Morales (ako Wendy Watsonová – vyzerá ako Mini-Me Rosario Dawson), Matt Keeslar (ako The Middleman – ktorý by pred pár rokmi naozaj mohol hrať filmového Captaina America) a Mary Pat Gleasonová (ako vždy naštvaná, robotická a nechcene pomáhajúca Ida). Seriál The Middleman mal všetko, čo mal mať správny seriál od nerda a geeka pre nerdov a geekov. Môžete si ho pozrieť napríklad na YouTube. Alebo niekde inde. To je fuk. Jednoducho si to pozrite a potom si prečítajte komiks. Alebo naopak. Nebudete ľutovať. To vám garantujem.


The Middleman
Písal: Javier Grillo-Marxuach
Kreslil: Les McClaine
Vydalo: Viper Comics
Rok vydania: 2005


13. augusta 2013
Marek „Keram“ Barányi