Recenzia: The Auteur

Strach a hnus vo filmovom štúdiu...

The Auteur - 01
The Auteur - 01-1

Možno sa vám to nezdá, ale filmový biznis je v skutočnosti poriadne nebezpečný. Ak natočíte film, ktorým potešíte kritikov aj bežných divákov, ľudia vás vychvaľujú do nebies a píšu ódy na vašu genialitu. Ale ak natočíte prepadák alebo to vyzerá tak, že natáčate prepadák, diváci a kritici vás idú zožrať s topánkami. Ak máte šťastie, vaše filmové dielo sa bude páčiť päťdesiatim percentám divákov a kritikov. Ale čo ak pohoríte absolútne? Ste v hajzli.

Tak ako producent Nathan T. Rex. Ten získal renomé svojimi filmami a vďaka tomu mal slávu, peniaze a ženy. No jeho ďalší projekt, vesmírna telenovela zvaná Cosmos, bol pri uvedení do kín totálnym prepadákom. Čo je naozaj zlé, pretože ten film bol prvým dielom naplánovanej trilógie. A čo je ešte horšie, Rex sa rozhodol, že natočia všetky tri filmy naraz, čo stálo štúdio nemalý obnos: pol miliardy dolárov.

Ale Nathan T. Rex ešte všetkým ukáže, že vie čo robí. Jeho najnovší film sa bude volať Presidents Day a dostane ho späť na výslnie. Ale bude potrebovať menšiu pomocnú ruku. Tú mu podá šarlatánsky guru Doctor Love vyzbrojený drahými halucinogénmi aj lacným lepidlom vo vrecku. Vďaka tomu má Rex producentské vízie. V nich vidí Abrahama Lincolna ozbrojeného sekerou, ktorou nadšene porcuje ľudí. Presidents Day bude takmer určite trhák.

Kde by som asi tak začal: Tento komiks je to najvtipnejšie a najšialenejšie, čo som kedy čítal. A to myslím v dobrom. Je to výborná paródia šoubiznisu. Je to komédia, je to horor, je to psychedelický trip do podvedomia človeka, ktorý je tak na dne, že si neuvedomuje svoju úbohosť. Je to, ako keby niekto zobral Strach a hnus v Las Vegas a príbeh zasadil do filmového štúdia. The Auteur má nielen neobvyklý názov alebo aj neobvyklý scenár a kresbu.

Vidno, že scenárista Rick Spears má divokú fantáziu a miluje filmy. Hláškovanie z filmov a odkazy na ne (priame aj nepriame) dodávajú príbehu pravú atmosféru filmového štúdia. Hlavné aj vedľajšie postavy sú výborne napísané a každá z nich je dostatočne zvrátená. Pokiaľ ide o vízie, neviem, či si Spears niečo šľahol alebo má také fantázie každý deň, ale v príbehu je podivností viac než dosť… hovoriaci žaluď hlavnej postavy je jedna z najnormálnejších.

Jeho podivnosti perfektne kreslí James Callahan, ktorý sa svojim kresebným štýlom pohybuje niekde medzi karikatúrou a kresleným seriálom z Cartoon Network. Tým retardovaným, ako sú Ren a Stimpy, Cow and Chicken a podobne. Jednoducho sa s tým Callahan krásne vyhral a je zjavné, že si kreslenie magorín naplno užil.

The Auteur je jedna z načudnejších, najšialenejších minisérií, aké budete kedy čítať. Odporúčam bez výhrad, ak si chcete prečítať niečo nie práve superhrdinské a absolútne zvrátené.


The Auteur
Píše: Rick Spears
Kreslí: James Callahan
Vydáva: Oni Press
Rok vydania: 2014


20. mája 2014
Marek