Recenzia: The Amazing Spider-Man

Priateľský sused

Amazing Spider-Man - obalka 1 - 1
Amazing Spider-Man - obalka 1

Spider-Man je späť. Teda, Spider-Man ako Peter Parker je späť. Či skôr by som mal povedať Spider-Man ako Peter Parker s mysľou Petra Parkera je späť. Začína to byť mätúce.

Tak si zhrnieme, čo sa vlastne stalo. Keď Otto Octavius ovládol myseľ Petra Parkera, ten si vytvoril nový Spider-Manovský kostým a dal si za cieľ očistiť New York od zločinu. Príbehy nového Spider-Mana sa odohrávali v sériách Avenging Spider-Man a Superior Spider-Man. Zatiaľ čo v Avenging Spider-Man šlo o to, ako na nového Spider-Mana reagujú hrdinovia, Superior Spider-Man bol čisto o tom, ako vnímal svet Otto v tele Petra Parkera.

A pri tom spáchal pár vecí, ktoré stoja za zmienku. Urobil si doktorát a založil spoločnosť. Začal otvorene pracovať so starostom J. Jonahom Jamesonom (za tým účelom bol v meste zavedený Bat… teda, Spider Signál) a vyrobil armádu Spider-Botov (vďaka ktorým vedel o každom zločine). Šikanoval a zmrzačil zlosynov (a jedného zabil). Rozišiel sa s Mary Jane a začal si s trpasličou ženou menom Anna Maria. No nakoniec si Otto uvedomil svoju chybu a Peter Parker sa opäť vrátil do svojho tela.

Úžasný Spider-Man je späť. Jeho prvým krokom je zistiť, čo všetko Doc Ock s identitou Petra Parkera a v mene Spider-Mana urobil. Spoločnosť Parker Industries je veľké plus, ale je nutné, aby sa čo najviac dištancovala od Spider-Mana. Samotné vynálezy, z ktorých má spoločnosť profitovať, sú geniálne, ale má to háčik: Peter nie je expert na kybernetiku ako Otto Octavius. Navyše vlastní robotického sluhu (reformovaný Living Brain) a tucet nových, vylepšených kostýmov.

Spider-Manova reputácia v meste nie je práve najlepšia a treba ju napraviť. No Peter Parker nie je jediný, kto má zaujímavý deň. Starosta J. Jonah Jameson po udalostiach zahŕňajúcich robotov zabijakov s jeho tvárou podal výpoveď. Jediné miesto, kde sa kedy cítil doma, je vydavateľstvo Daily Bugle. Otázkou je, či ho po fiasku príjmu späť, alebo ho odkopnú ako prašivého psa. A ako sa zmieri s návratom pravého Petra Parkera Anna Maria, do ktorej sa Otto Octavius zamiloval až po svoj šerbľový účes?

Keďže je toto prvý diel ďalšej série The Amazing Spider-Man, zaslúži si nielen bonusové obálky, ale aj bonusové príbehy. Napríklad o tom, že rádioaktívny pavúk, ktorý uhrýzol Petra Parkera pred svojou smrťou, uhryzol aj zatiaľ neznáme dievča. Viem, kam tým v Marvel Comics mieria, ale niečo podobné už kedysi vymyslel Garth Ennis. Konkrétne v príbehu The Thousand (Spider-Man´s Tangled Web #1 – #3), v ktorom Parkerov šikanovateľ zjedol už mŕtveho rádioaktívneho pavúka a stal sa z neho jednorazový superzlosyn zložený z tisícky pavúkov.

Uvidíme, aký bude mať nová postava dopad na Spider-Manov život a akú bude mať životnosť. Ďalšie príbehy sú zamerané na Electra (toho klasického, nie dubstepového) a Feliciu Hardy alias Black Cat (vďaka Spider-Manovi/Ottovi skončila vo väzení), ktorí majú s pavúkom vlastné plány. Zbytok čísla vypĺňajú prequely ku dvom postavám, ktoré majú s pavúkmi niečo spoločné. Prvý z nich je Spider-Man z budúcnosti (presnejšie roku 2099) a druhý je klon Petra Parkera vystupujúci pod menom Scarlet Spider.

Návrat Petra Parkera do červenomodrého trikotu dostali na starosť scenárista Dan Slott a kreslič Humberto Ramos. Práve táto dvojica sa postarala o to, aby Peter Parker „zomrel“ a vrátil sa s mysľou Otta Octavia ako nadradený Spider-Man. Samotné vyznenie hlavného príbehu prvého čísla je tak trochu rozpačité. Ako keď ste čítali prvý príbeh po evente One More Day (vďaka Joe Quesada). Len je to vtipnejšie a oveľa lepšie napísané. Peter aj Spider-Man majú perfektné a vtipné hlášky a hlavné aj vedľajšie postavy sú výborne napísané.

O kresbu sa, okrem spomenutého Humberta Ramosa, postarali Javier Rodriguez, Giuseppe Camuncoli, Chris Eliopoulos, Will Sliney, David Baldeon a Ramón Pérez. Alternatívnych obálok je až osem a za spomenutie stoja hlavne tie od Eda McGuinessa, Jeromea Opeňa, Skottie Younga a Alexa Rossa.

Takže, stojí návrat staronového stenolezca za to? The Amazing Spider-Man číslo jedna si predobjednalo takmer šesťstotisíc čitateľov, ktorí si myslia, že to stojí za pokus. Uvidíme, akou cestou sa teraz v Marvel Comics vydajú.


The Amazing Spider-Man
Píše: Dan Slott
Kreslí: Humberto Ramos
Vydáva: Marvel Comics
Rok vydania: 2014


6. mája 2014
Marek "Keram" Barányi