Recenzia - Terry Pratchett: Sekáč (audiokniha)

Sekáč

Málokto sa bude prieť, že jednou z najobľúbenejších postáv z rozmanitého sveta Zemeplochy je Smrť. Ten Smrť, ktorý v tlačených knihách Terryho Pratchetta hovorí VEĽKÝMI PÍSMENAMI. Bytosť, ktorá nepozná bolesť, radosť či závisť, dokonca ani čas a priestor pre ňu veľa neznamená. Smrť sa totiž dostane všade a čas, keď prichádza, je vždy ten správny.

Potom, ako sa tento vyše dvojmetrový kostlivec s kosou zakaždým v pravý čas objavil v predchádzajúcich autorových knihách, nevyhnutne musel prísť ten pravý čas aj na samostatnú knihu venovanú jemu – Sekáčovi. A jeho kose. A koňovi. A iným veciam súvisiacim so smrťou – a životom. České vydavateľstvo audiokníh OneHotBook sa potom, ako poslucháčom predstavilo Pratchettove čarodejky, mestskú hliadku aj ankh-morporkých golemov, podujalo ponúknuť fanúšikom kníh na počúvanie aj príbeh Smrťa, ktorý dostal padáka.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Sekáč

Áno. Dostal padáka. Ako je to možné? Tí, ktorí si myslia, že rozhodujú o osude vesmíru, sa jedného dňa rozhodli, že Smrť je už nemoderný, zastaralý a proste treba zmenu. Takže starého dobrého Kosca vykopli z práce. Sekáč, ktorému už tiež tikajú hodinky, sa vyberie stráviť koniec svojho neživota na vidiek. Keďže jeho predchádzajúca špecializácia bola kosba, je úplne prirodzené, že sa pod menom Vilém Klika zamestná ako pomocník na statku postaršej a trochu slabozrakej slečny Zahořalej. Zatiaľ čo sa medzi ráznou dámou pevného charakteru a, čo sa týka ľudských pocitov a boliestok, neskúseným ale zato široko rozhľadeným čeľadníkom rozvíja opatrné priateľstvo, vo zvyšku sveta sa dejú veci. Lebo keď z obehu zmizne smrť a život dostane zelenú, naruší sa rovnováha.

Sekáč je zložitejšou a komplexnejšou knihou. Nahliada na Zemeplochu (a jej prostredníctvom aj na našu vlastnú matičku a jej obyvateľov) z viacerých uhlov. Dej tvorí viacero dejových línií a spája osudy mnohých postáv. Jedna z liniek sleduje posmrtné dobrodružstvá starého mága Rumpála Žičku. Ten oslávil svoje stotridsiate narodeniny a chystal sa pekne po poriadku umrieť. Veci sa ale zvrtli ináč a zrazu sa tu motká nemŕtvy čarodejník, ktorý nikam nepatrí. Živí sa s ním cítia nesvoji, na cintoríne ho nechcú. Jeho kroky tak nevyhnutne musia viesť k spoločenstvu Klubu nového začiatku, v ktorom sa združujú upíri, zombie, bubák, bánší a dokonca aj človekodlak. Kým Rumpál objavuje nové možnosti a zároveň aj záhadné prieniky vecí a javov, ktoré v normálnom svete nemajú čo hľadať, s určitými problémami sa potýkajú aj jeho bývalí a ešte stále živí kolegovia z Neviditeľnej univerzity. Nejde len o to, že farbisté nadávky arcikancelára Vzoromila Výsměška žijú vlastným životom a dokonca sa množia. Ožíva aj kopa hnoja v záhrade a iné veci. Navyše sa hocikde objavujú sklenené ťažidlá s modelmi miest. Keď sa začne rodiť zvláštna stavba plná agresívnych nákupných vozíkov, aj tomu poslednému už začne vŕtať v hlave, že s týmto univerzom asi nie je niečo v poriadku.

Tak ako každá Pratchettova kniha, aj táto je prešpikovaná nielen vcelku napínavým dejom, ale aj humornými a absurdnými situáciami. A poriadnou dávkou filozofie. Nerovnováha medzi životom a smrťou si určité filozofické prístupy priam vyžaduje. Otázky, čo bude po živote, či má život jednej bytosti vyššiu cenu ako život inej, sú tu položené nenápadne, ale zarývajú sa do mozgu neústupne ako červ. Hoci ale celou knihou dunivo rezonujú vážne témy, sú podané s hravosťou vlastnou autorovi a neodlúčiteľnou iskierkou nádeje a viery v dobro a budúcnosť. Samozrejme, v množstve postáv a postavičiek ako najhumánnejšia a najspravodlivejšia bytosť vyniká práve Sekáč. Smrť objavuje svoju vlastnú ľudskosť, pri čom mu v hojnej miere svojimi názormi a životnými skúsenosťami pomáha jeho nová zamestnávateľka a dedinskí chlapi v krčme. Takže keď príde čas na závažnú dilemu, ten, kto dosiaľ život iba bral, teraz ho daruje, aj keď za to musí zaplatiť vysokú cenu.

Audiokniha je štandardne dobrá, ako ostatné knihy na počúvanie z tohto vydavateľstva. Hudobné predely harmonizujú s dejom a nenachádza sa tu žiaden rušivý prvok. Jediná pripomienka sa týka nového interpreta, ktorý participoval na tvorbe audiokníh zo sveta Zemeplochy. Doterajšie knihy venované čarodejkám načítala Zuzana Slavíková, knihy o Mestskej hliadke odohrávajúce sa v Ankh-Morporku načítal Jan Zadražil. Sekáč patrí k Pratchettovým samostatným knihám, ktoré sa venujú špecifickým záležitostiam na Zemeploche. Zrejme preto je interpretom tejto audioknihy ďalší herec – Jan Vondráček. Dej Sekáča sa však občas prelína prelína s niektorými postavami a miestami z predchádzajúcich kníh, takže pre poslucháčov zvyknutých na hlas Jana Zadražila môže byť táto novinka trochu prekvapením. Najviac vás zmena interpreta môže zmiasť pri postavách z Nočnej hliadky: kým napríklad Zadražilov seržant Tračník mal pri každej replike tri minúty pred infarktom, Vondráčkov Tračník pôsobí bodrým chlapáckym dojmom. Obrovské množstvo postáv dalo hercovi zabrať, a tak nečudo, že niektoré hlasy majú veľmi podobnú polohu, výšku, dikciu a necvičené ucho si môže pomýliť napríklad pani Bochánkovú s Rumpálom Žičkom. Keď ale prehovorí on, Sekáč, je každému jasné, prečo padla voľba práve na tohto interpreta. VEĽKÉ PÍSMENÁ Smrťovho prejavu tečú ako hodiny Salvadora Dalího a na konci každého slova sa ježia ihličky srieňa. Každá Sekáčova veta je konečná a všetko, čo príde po nej, je len zbožné prianie a možno trochu nádeje.

Pre nás poslucháčov je to napríklad nádej, že nasledujúca audiokniha z tejto série bude rovnako skvelá ako tie predošlé.

Hodnotenie: 90 %

Audiokniha Sekáč je okamžite dostupná na stiahnutie na Audiolibrix

Audioknihu Sekáč si môžete ihneď stiahnuť aj na Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Sekáč
Žáner: fantasy, horor
Autor: Terry Pratchett
Preklad: Jan Kantůrek
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2020
Interpret: Jan Vondráček
Formát: MP3 na stiahnutie (660 MB), 1 CD
Dĺžka nahrávky: 11 hodín, 58 minút
EAN: 8594169482996


****Dosiaľ recenzované audioknihy zo sveta Plochozeme***

Recenzia – Terry Pratchett: Hrrr na ně! (audiokniha)

Recenzia – Terry Pratchett: Dámy a pánové (audiokniha)

Recenzia – Terry Pratchett: Sekáč (audiokniha)

Recenzia – Terry Pratchett: Nohy z jílu – audiokniha

Recenzia – Terry Pratchett: Muži ve zbrani – audiokniha

Rozhovor: Fanúšik Terryho Pratchetta Jan Zadražil hovorí o svojej práci na audioknihe Stráže! Stráže!

Recenzia – Terry Pratchett: Stráže! Stráže! – audiokniha

Recenzia – Terry Pratchett: Čarodějky na cestách – audiokniha

Recenzia – Terry Pratchett: Soudné sestry – audiokniha


Recenzentka Alexandra Pavelková sa fantastike venuje už štvrťstoročie. Publikovala 13 kníh, z ktorých polovica vyšla aj prekladovo v zahraničí, a mnoho poviedok. Získala prakticky všetky ocenenia, ktoré môže autor fantastiky získať. V rôznych periodikách publikuje knižné a filmové recenzie a odborné články. Píše blog o filmoch a mačkách a je šéfredaktorkou denníka Fandom.sk. Je organizátorkou literárnej súťaže Ohnivé pero a výtvarnej súťaže Svet na tvoj obraz. Jej predposlednou knihou v slovenčine je zbierka scifi a urban fantasy poviedok Medzi nami, ktorá v roku 2016 získala ako dosiaľ jediná žánrová kniha titul Kniha roka TM, a zatiaľ poslednou je knižka pre deti Štyria mačkatieri, ktorá je dostupná aj ako audiokniha. Pod týmto linkom nájdete články od Alexandry Pavelkovej na Fandom.sk.


23. júna 2021
Alexandra Pavelková
Zdroj informácií