Recenzia: Ten Grand - Kšeft za všetky drobné...

Ten Grand 01

Scenárista a producent J. Michael Straczynski je multitalent (opak antitalentu). Pracuje na filmoch, seriáloch, knihách, krátkych príbehoch a komiksoch. Do podvedomia geekov a nerdov sa zapísal svojím seriálom Babylon 5, vedľajšou sériou Crusade a seriálovou adaptáciou komiksu Jeremiah od Hermana Huppena (u nás bol kedysi vydaný príbeh Puška ve vodě). V našich malých komiksových končinách je známy vďaka príbehom zo série Amazing Spider-Man a nedávno sme dostali ochutnať z jeho pojatia božského Thora (Ultimátní komiksový komplet číslo 52). Hlavne sa však presadil sériami Rising Stars (české vydanie vyšlo v roku 2005 a na žiadosti čitateľov bolo v roku 2009 vydané dokončenie) a Midnight Nation (česky vyšlo v roku 2004). Obe tieto série boli v origináli pôvodne vydané pod hlavičkou Joe´s Comics.

Joe´s Comics bola značka pod ktorou chcel Straczynski vydávať autorské príbehy, ktoré by neboli limitované „pravidlami“ vydavateľstiev. Niečo ako Icon vydavateľstva Marvel Comics, pod ktorého značkou vydáva svoje komiksy Mark Millar. No na rozdiel od Icon, žilo Joe´s Comics veľmi krátko. Straczynski vydal spomínané Rising Stars a Midnight Nation, plus príbeh Delicate Creatures a potom, v roku 2004, Joe ´s Comics prestalo jestvovať. Avšak v roku 2012 na San Diegskom Comic-Cone oznámil Straczynski, že jeho značka sa vráti a bude súčasťou novej mediálnej spoločnosti. Studio JMS. A prvým krokom nového štúdia bude odštartovanie štyroch nových komiksových sérií. Prvou z nich je Ten Grand, na ktorej Straczynski spolupracuje s jedným z najlepších kresličov Benom Templesmithom.

Joe Fitzgerald je obyčajný chlap, ktorý robí to, čo musí, aby sa uživil. Pracuje ako upratovač. Čistič. Odpratáva ľudský odpad, ktorý stojí v ceste jeho šéfovi, pánovi Antoniovi. Je jeden z najlepších vo svojom odbore. Ale potom sa niečo stalo. Joe sa zamiloval. Volala sa Laura a bola to láska na prvý, druhý aj tretí pohľad. Joe pred Laurou nedokázal utajiť, čím sa živí, a na naliehanie milovanej sľúbil, že prestane zabíjať. Odsťahujú sa do iného mesta, zabudnú na minulosť a začnú odznova. Ale ako to už býva, jedna vec je niečo sľúbiť, a druhá vec je to dodržať. Joe sa rozhodne oznámiť svojmu šéfovi, že končí, až po tom, čo pre neho odstráni malý problém. Vraví sa, že na posratého aj hajzel padne, a Joea zasiahol nielen hajzel, ale celý kanalizačný systém plný hovien.

Začalo to nevinne. Pán Antonio sa potreboval zbaviť istého muža. Nič zvláštne. No tentoraz nešlo o žiadneho konkurenta. Jediné, čo Joe od zamestnávateľa dostal, bola adresa a fotka obete. Keby Joe v tej chvíli vycúval a opustil mesto spolu so svojou milovanou, tak by Laura ešte žila. Aj Joe by žil. Povedzme, že „muž“, ktorého mal Joe odstrániť, nebol z tohto sveta. A bol veľmi pomstychtivý. V posledných chvíľach života sa Joeovi zjavil anjel, ktorý mu oznámil, že s Laurou sa už nikdy neuvidí. Ona ide do Neba, on do Pekla. Ju čaká svetlo, jeho temnota a bolesť. Ale je možné uzavrieť dohodu. Anjel oživí Joea a ak počas služby pre nich zomrie, na päť minút sa uvidí s Laurou. Po piatich minútach ho oživia a skopnú späť na Zem, aby pokračoval v zabíjaní. Niektorí ľudia pred svojím zamestnaním jednoducho nedokážu utiecť ani po smrti.

Prvé číslo Ten Grand vyšlo prvého mája a v predpredaji prekonalo každého očakávania. Straczynski očakával, že si komiks predobjedná tridsaťtisíc čitateľov. Skutočnosť bola taká, že prvé číslo zaujalo viac ako šesťdesiat tisíc ľudí. To je niečo nevídané, hlavne ak ide o komiks od vydavateľstva, ktoré nie je mainstreamové. Na rozdiel od Rising Stars a Midnight Nation, ktoré boli plánované ako maxisérie, budú komiksy vydávané pod značkou Joe´s Comics rozdelené na šesť až dvanásťdielne uzavreté príbehy. Po uzavretí príbehu si dajú autori pauzu a uvidia, či sa oplatí v komikse pokračovať. Tento štýl tvorby odkukal Straczynski od stanice BBC a seriálu Sherlock. Natočia pár epizód, ktoré stoja za to, dajú si pauzu a keď vedia, akým smerom sa bude uberať príbeh, pokračujú.

Najväčším negatívom tohto komiksu bude pre mnohých kresba. Buďme úprimní. Čitatelia komiksov na území bývalého Československa neznášajú kresbu Bena Templesmitha. Keď sa na ňu pozrú, tak vidia iba šialený mix farieb a liniek. Niečo, na čo si ich mozgy odchované čistou linkou a jasnými farbami nevedia navyknúť. Preto bolo komiksové Silent Hill totálnym prepadákom, 30 dní dlhá noc sa zle predávala a Fell nemalo napriek hypu veľký úspech. A to je veľká škoda, pretože Templesmith dokáže to, čo sa darí iba pár kresličom. On vie perfektne vystihnúť a stvárniť atmosféru príbehu. Či už temne krvavú – ako v sériách 30 dní dlhá noc a Criminal Macabr – alebo veselo absurdnú ako v sérii Wormwood: Gentleman Corpse. Ben Templesmith je jeden z najlepších kresličov vôbec a je veľká škoda, že sa nedočkáme českých vydaní ním kreslených komiksov.

Príbeh Ten Grand nie je nijako originálny, kresba je pre niektorých odpudivá, no napriek tomu tento komiks stojí za prečítanie. Atmosféra je výborná, hlavne vďaka Templesmithovej kresbe, a príbeh má krásny noirový feeling. Nesúďte tento komiks podľa obalu. Ten Grand si zaslúži vašu pozornosť. Uvidíme, aký titul nám Joe´s Comics ponúkne nabudúce.


Ten Grand
Píše: J. Michael Straczynski
Kreslí: Ben Templesmith
Vydáva: Joe´s Comics
Rok vydania: 2013


14. mája 2013
Marek „Keram“ Barányi