Recenzia - Temná věž: Zrození pistolníka

(grafický román)

Temna vez - obalka

Okolo kníh Stephena Kinga vždy krúžili supy. Ale kým jeho literárne deti obstáli v každej skúške, pokusy o ich transformáciu do iných médií často nekončili slávne. Oproti vydareným prepisom, ako bolo Prekliatie Salemu (1979), Kubrickovo Osvietenie (1980) alebo Darabontov Shawshank (1994) či Zelená míľa (1999), stoja desiatky iných filmov, ktoré Kingove opulentné vízie nedokázali spracovať. Aj ku komiksovej Temnej veži, ktorá práve vyšla vo vydavateľstve Crew, som preto pristupoval opatrne. V marveláckej stajni síce zaerdžala už v roku 2007 a mala veľký úspech, ale nie je všetko zlato, čo sa blyští (heil, Hydra!).

Našťastie sa naozaj netreba báť. Prvý komiks, Zrodenie pištoľníka, síce ešte vychádza priamo z knihy (konkrétne zo štvrtého dielu Čarodejník a sklo), ale ďalšie grafické romány už budú sledovať osudy mladého Rolanda Deschaina, ktoré sme v sérii Temná veža nezažili. Pištoľník sa spolu so svojimi druhmi postaví proti obávanému Farsonovi a prejde si trpkú cestu, ktorá spraví z vodcu mladého ka-tet osamelého bojovníka na ceste do Stredu sveta.

Temná veža je Kingov opus magnum. Tvoril ho viac ako dvadsať rokov a kým spočiatku to bola „len“ kingovina ako mnoho ďalších, príbeh sa rýchlo rozkošatil a začal žiť vlastným životom. Westernový základ sa obalil science fiction a fantasy, metatextovo zabŕdol takmer do všetkých Kingovych kníh a nakoniec do seba ako obrovský pavúk zamotal aj samotného autora a jeho nekonečný boj s démonom alkoholu. Pavúkom máme na mysli samozrejme Karmínového kráľa z mnohých kníh a svoj boj s alkoholom viedol aj otec Callahan zo Salemu, ktorý vystupuje až v troch dieloch Temnej veže.

Oproti celému opusu je komiks jednoduchší a vo svojej podstate čisto westernový – minimálne v prvej knihe, ktorá práve vyšla. Mladý Roland podstupuje so svojimi priateľmi Alainom a Cuthbertom pištoľnícky výcvik. Náhoda, osud a nepriatelia spôsobia, že Roland Deschain, syn pána Gileadu, musí čeliť záverečnej skúške oveľa skôr, ako býva zvykom. A aj keď prežije, víťazstvo mu veľmi rýchlo zhorkne. Jeho ka – predurčenie ho zaženie do panstva Mejis, kde čelí intrigám otcových nepriateľov, poskokov obávaného „dobrého muža“ Johna Farsona.

Človek nedotknutý knižnou Temnou vežou môže pri komikse tápať. Je ohromený krásnou maľbou, snovými obrazmi postkatastrofického Gileadu a mladého pištoľníka si rýchlo obľúbi. Ale kým v predlohe, Čarodejníkovi a skle, má už čitateľ za sebou tri knihy a Stredosvet je mu dôverne známy, v komikse je vrhnutý priamo do deja, ktorý sa rúti ako splašený kôň. Na scéne je takmer okamžite aj Rolandova nemesis, Karmínový kráľ, ktorého identita bola v predlohe dlho ukrytá. Predvádzajú sa tu čarodejnícke kamene z Maerlynovej dúhy a čo je zač Marten Široplášť, pochopíme už po niekoľkých obrazoch.

Ale možno si to práve „temný panic“ vychutná najlepšie. Prevod knihy je výborný a geniálna maľba Jae Leeho perfektne vystihuje atmosféru umierajúceho sveta pištoľníkov. Spočiatku vám možno bude vadiť rozloženie deja na jednotlivých paneloch – veľmi časté sú úzke horizontálne slížiky, akoby ste svet sledovali spod klobúka. Podvedome sa budete snažiť nazrieť za hranu políčka a bude vás bolieť za krkom. Ale od stretu Rolanda s jeho osudovou láskou sa to zmení a kingovské finále sa už odohráva aj v scénach cez dva panely naraz. Vzbĺknu hranice aj naftové polia, oči sčernejú od guliek a z rúk budú padať kolty aj čarodejnícke kamene.

Takže obavy preč, na milovníkov komiksu a Kinga čaká poriadna hostina. Pištoľník sa zrodil a v ďalšom dieli ho čaká dlhý návrat domov (The Dark Tower: The Long Road Home už vo vydavateľstve Crew chystajú).

Knihu Temná věž si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Temná věž 1: Zrození pistolníka
Stephen King (predloha), Peter David (scenár), Jae Lee (maľba)
Vydavateľstvo: Crew
Rok vydania: 2016
Počet strán: 240
Väzba: pevná s prebalom
Rozmer: 173×258 mm
Jazyk: český
ISBN: 9788074493782


2. júna 2016
Rastislav Weber