Recenzia: Telo a iné kyberhrôzy

Slovenský kyberpunk opäť ožíva?

Telo - obálka

Telo a iné kyberhrôzy je prvá (slovenská) zbierka poviedok, ktorú vydáva nové vydavateľstvo Rogerbooks. Prioritne ide o elektronickú knihu, ale na základe konkrétnych objednávok by publikácia mala uzrieť svetlo sveta aj v papierovej podobe.

Zuzana Droppová sa istý čas pohybovala v tieni svojej sestry Lucie (dvojnásobná víťazka Ceny Fantázie, autorka knihy Vyššie záujmy). Postupne sa však prebojovala medzi pravidelných finalistov literárnych súťaží.

Titulná poviedka Telo je najlepším a najplnokrvnejším textom knihy. Občas si síce spomeniete na film Náhradníci, ale Droppová dokázala posunúť tému „požičiavania“ si tiel do novej zaujímavej roviny. Autorka tu navyše naplno využila svoj talent pre písanie erotických scén.

Zbierka je prezentovaná ako kyberpunkové (kyber-hororové) dielo, pravdou však je, že ide „len“ asi o štyri poviedky, ktoré sa dajú označiť touto nálepkou. Vôbec to však nevadí, pretože aj texty ako Veterán, Päť ihiel do čela či Tokov pes patria k tým najlepšie napísaným, aké čitatelia SF mohli na slovenskej scéne čítať. A to autorka ani nepotrebuje šokujúce pointy (viackrát ich dopredu zámerne prezrádza), ani úžasné novátorské nápady. Stačí, že jej postavy skutočne žijú a vy veríte ich emóciám. Dokonca si trúfnem povedať, že fakt, že Dropovej poviedky často končia „obyčajne“, ich robí omnoho uveriteľnejšími.

Autorka píše už nejaký čas a vidno to na jej vypísanosti. Preto sa aj poviedky bez väčšej gradácie či napätia čítajú príjemne. Čitateľ si síce uvedomuje, že ide len o pekne napísané „nič“ (Voda, Výťah, Vajce dvoch detí, Kimi, Tá lepšia), ale vlastne to neprekáža.

Čistý kyberpunk Komma skončí možnože skôr, ako by si fanúšik tohto subžánru prial, ale ide o atmosferické spracovanie klasických hackerských tém. Iba robot je zase poctivý pohľad do duše robota. A Smrť je priateľom múch je peknou ukážkou prepletenia osvedčených kyber a hororových (a erotických) námetov.

Samostatnú zmienku si zaslúži krátka poviedka Bazén. Čítal som ju už dávnejšie a už vtedy som sa čudoval, že s ňou autorka získala vo svojej kategórii druhé miesto v súťaži Bestfiction. Lenže ide o takú nepríjemnú záležitosť, že si ju určite zapamätáte.

Napriek prirodzenosti, s akou Zuzana Droppová necháva prežívať svoje postavy rozličné útrapy, je trochu zvláštne, že názvy poviedok občas znejú ako z literárneho workshopu. Samozrejme, autor má právo nazvať svoje texty, ako chce, ale ja som si podvedome čudne znejúce poviedky nechával až na koniec (Smrť je priateľom múch, Päť ihiel do čela, Vajce dvoch detí).

Celkovo ma zbierka potešila aj preto, že konečne ide o normálne príbehy, väčšinou napísané v podobnom štýle, čím vznikla pomerne homogénna zbierka. A aj keď nie všetky poviedky spĺňajú najprísnejšie kritériá, Zuzana ukázala, že je pripravená vyzvať na súboj nielen svoju sestru, ale aj hociktorého autora slovenskej sci-fi.


Telo a iné kyberhrôzy
Autorka: Zuzana Droppová
Vydavateľ: Martin Králik – ROGERBOOKS
Obálka: Zuzana Droppová
Rok vydania: 2013
Hodnotenie: 70%


20. februára 2014
Martin Kochlica