Recenzia – T. Kingfisher: Ako vypiecť s kúzlami

Ako vypiecť s kúzlami

V meste, kde vedľa seba žijú obyčajní ľudia a mágovia, sa schyľuje k búrke. Začne to mŕtvolou v pekárni a pokračuje hľadaním čarodejov. Len Vojvodkyňa by mohla zastaviť neprávosti páchané na obyvateľstve. No najskôr sa musí nájsť niekto dostatočne odvážny, aby jej to zvestoval.


Hrdinom sa človek predsa nestáva zato, že ostatní neurobili, čo mali. (str. 205)

Americká spisovateľka T. Kingfisher na stránkach románu naplno využila svoju imagináciu. Jej príbeh je pritom úplne jednoduchý. Rozpráva o takmer obyčajnom štrnásťročnom dievčati. Mona pracuje v pekárni svojej tety. Celý deň má ruky ponorené v ceste a pracuje na zlepšení svojej mágie. Má totiž schopnosti, vďaka ktorým jej buchty vždy vykysnú a chlieb sa nikdy nespáli. Nie sú to síce veľkolepé čary, no jej prinášajú radosť.

Nakoniec je to práve Mona, ktorá ako jediná ostane, aby bránila mesto. Jej osud je teda istou variáciou na tematiku vyvolenej, hoc nedobrovoľnej. Autorka si však s týmto námetom poradila pomerne svojsky. Nesnaží sa pôsobiť záhadne alebo nepredvídateľne. Namiesto toho čitateľa zabáva všakovakými nečakanými kombináciami. V každej kapitole tak dokazuje, že jej fantázia je pomerne činorodá a rada sa ňou necháva strhnúť.

Mágiou, ktorá uľahčuje prácu mladej pekárke, to pritom len začína. Objavujú sa tu napríklad aj potkaní zombíci oživení svätenou vodou. Alebo mäsožravý kvások Bob. Či tancujúce medovníčky s krvilačnými sklonmi. V tomto duchu by sa dalo pokračovať, pretože Kingfisher sa rozhodla, že jej kniha by mala byť v istom zmysle nezabudnuteľná. Navyše celý čas pamätá na to, že by všetko malo dávať aspoň aký-taký zmysel. Takže aj napriek divokosti niektorých previazaných prvkov je jednoduché predstaviť si, že by niečo také mohlo existovať a zároveň fungovať.

„Hľadaná na vypočúvanie,“ zamrmlala som otupene. „Pre vraždu a podozrenie z velezrady – velezrady? Som pekárka!“

„Jedno nevylučuje druhé,“ odvetil uvážlivo Špenďo. (str. 117)

Na základe tejto charakteristiky by sa dalo predpokladať, že román je zacielený na určitého čitateľa. Je jasné, že podobne bohatú predstavivosť najviac ocení mladšie publikum. No aj tí starší sa budú mať čím zabávať. Autorka sa totiž zaoberá rôznymi otázkami. Najviac sa sústreďuje práve na tie, ktoré sú spojené s postom vyvoleného. Zamýšľa sa aj nad tým, že ak by zodpovední robili to, čo majú, ľudia by nepotrebovali hrdinov.

Niektoré vyjadrené myšlienky majú takmer až filozofický presah. Napriek tomu ale kniha ostáva predovšetkým v oddychovej rovine. Má hlavne pobaviť, a to sa jej s ľahkosťou darí. K tomu prispieva aj vyvážený dej a svižné tempo. Postavy síce neprechádzajú z jednej veľkej akčnej sekvencie do ďalšej, ale ani sa nenudia. O čom, koniec koncov, jasne vypovedá už prvá scéna, v ktorej Mona objaví mŕtvolu s rôznofarebnými ponožkami.

Na druhej strane však Kingfisher nezabúda ani na prácu s charaktermi postáv. Najväčšmi sa „vyhrá“ práve s hlavnou hrdinkou, ktorá dospieva a uvedomuje si, ako to v živote skutočne chodí. Podobne ako niektoré v texte spracované témy, aj v tomto prípade ide skôr o pochmúrny prerod. Mona sa totiž v tom čase ukrýva pred prenasledovaním a vražednými úkladmi. Napriek tomu sa čitateľ dobre zabáva, pretože text si drží istý komediálny ráz.

Román Ako vypiecť s kúzlami je dôkazom, že je možné napísať príbeh o vyvolenej tak, aby bol zaujímavý. Fádnosť motívu autorka kompenzuje vlastnou farbistou predstavivosťou. Kombinácie niektorých prvkov ocenia najmä mladší čitatelia. Text však ponúka mnohé témy i presahy, aby si „to svoje“ našli aj tí starší. Stále však ide predovšetkým o oddychové čítanie.

Hodnotenie: 80 %

Knihu Ako vypiecť s kúzlami si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 10 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Ako vypiecť s kúzlami si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Ako vypiecť s kúzlami (orig. A Wizard’s Guide to Defensive Baking)
Žáner: fantasy
Autor: T. Kingfisher
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2023
Jazyk: slovenský
Prekladateľ: Gabriela Račková
Počet strán: 312
Väzba: mäkká
ISBN: 978–80–566–5840–6


Recenzentka Martina „Lili“ Urbanová je dlhoročnou milovníčkou a obdivovateľkou fantastiky v jej mnohých žánrových podobách. O knižných a občas aj neknižných témach rada diskutuje na svojom blogu alebo Instagrame. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Martiny Urbanovej na Fandom.sk.\---


26. októbra 2023
Martina Urbanová
Zdroj informácií