Recenzia – Svetozár Olovrant: Juraj Jánošík proti Dračímu řádu

Juraj Jánošík prot Dračímu řádu

Kto by nemal rád príbehy o našom národnom hrdinovi, ktorý bohatým bral a chudobným dával? Legenda o tomto statnom junákovi s veľmi bohatým ale krátkym životom sa priam ponúka, aby do nej raz za čas načrel nejaký literát, scenárista, výtvarník či hudobník. Každá doba si žiada vlastné stvárnenie a 21. storočie nie je výnimkou. Nuž zoberme si, čo vo fantastike letí: vlkodlačo upírsko čarodejnícka fantasy, steampunk, akcia, erotika a samozrejme hlášky. Zhrabnime zo všetkého čosi, nalejme to do vínneho suda z dielne majstra Járu Cimrmana a zamiešajme bakuľou Jakuba Vandrovca. Všetko pekne ojánošíkujme, obáthoryčkujme a navrch prizdobme márioterezínskou bambuľkou. Získame nápoj pestrej chuti, ktorý, ak ste ten typ, môžete užívať namiesto čaju o piatej. Jednoducho – ľahký olovrant.

V slovenčine vyšla kniha v roku 2018 vo vydavateľstve Marenčin PT a už vtedy sa okolo nej zdvihla vlna záujmu. Čiastočne za to môže to, čo môžeme nazvať sviežim štýlom a svojským podaním legendy, čiastočne chyby pri tlači. Minulý rok vyšiel román vo vydavateľstve Argo, a ajhľa, čeština ako keby tiekla z autorovho terminálu s omnoho ľubozvučnejšou gráciou než slovenčina. Priam ako jeho rodný jazyk, čo si môžete overiť už aj v audioknihe.

Aj menej hĺbavejším čitateľom je už od začiatku jasné, že tento príbeh sa bude o známu legendu opierať iba v základných bodoch. Aj Jánošík sa v základných bodoch opiera rád. Kedykoľvek, kdekoľvek a niekoľkokrát po sebe – o každú krajšiu aj menej krásnu príslušníčku nežnejšieho pohlavia. Najmä ak ho o to požiada alebo ak aspoň dýcha.

Ale nepredbiehajme. Rámec románu tvorí pátranie po dôkazoch vraždy palatína Juraja Thurza, Ďurovho veliteľa a kamaráta z mokrej štvrte, teda zároveň aj po dôkazoch Jánošíkovej neviny. Neohrozenému hrdinovi pri tom pomáha Juraj Thurzo mladší, tiež kamarát, rotačná valaška (dar od Thurza staršieho) a jedna dáma ochotná vyhovieť každému, aj nevyslovenému Ďurovmu prianiu. Jánošík si oblieka neviditeľný smoking a ako predobraz budúcich Bondov a Huntov sa vrhá do vskutku pekelného dobrodružstva, pri ktorom kosí armády nepriateľov s rovnakou vervou, s akou vedie útok na armády fliaš a spodničiek.

Podľa názvu knižky by čitateľ mohol predpokladať, že dvojica tajných agentov bude napínavo rozmotávať nitky klamstiev, náznakov a tajomstiev, aby nejakým spôsobom usvedčili Dračí rád a zmietli ho z povrchu zemského. No nedeje sa tak. Áno, Dračí rád určite existoval, lebo autor ho niekoľkokrát spomenul, ale vysvetlenie jeho pôsobenia pôsobí len ako dekoračný dodatok. Nosná časť knihy sa zameriava na cestu dvoch Ďurov do Francúzska, naspäť na Slovensko a ich aktivity v kaštieli grófky Báthoryovej, samozrejme, ak pominieme Jánošíkovu vojenskú kariéru ako entree. Kniha sa v skutočnosti ani nehrá na nejaký dej, je to sled príhod a situácií a riešenie kriminálneho prípadu pripomína skôr drsnú zábavku.

Čo čitateľa určite osloví, je jazyk. Autor má toho bez pochybností načítané aj napísané. Neváha načrieť do zásob cudzích rečí, nárečí či archaizmov a splieta ich s dobovým prejavom pre potechu oka. Vety plynú priam s hudobnou ľahkosťou. Raz ako vojenský marš, druhý raz sa do nich zamieša streľba z parného guľometu, inokedy skackajú ihravo ako noty v kankáne. Ďalšou z vlastností autorovho štýlu je kontrast medzi dlhými, často zmyselnými opismi (napríklad pri varení alebo šacovaní mŕtvol), a skratkou, keď jedna jediná zľahka nahodená vetička čitateľovi doslova odpáli dekel. Tento nepravidelný rytmus tvorí svojskú dynamiku, ktorú podporuje množstvo závideniahodných nápadov, technických i biologických, ktoré autor seje do textu priehrštiami. Autor sa nebojí hyperbolizovať a ináč olizovať čokoľvek, čo mu príde na um, takže absurdít tu nájdete tiež neúrekom.

Ani tieto pôvaby však nezamaskujú fakt, že ide o pomerne jednotvárnu záležitosť. Absencia napätia a skutočného deja sa šminkami a kudrlinkami nedá prikryť dlhodobo. Postupne sa z čítania namiesto potešenia stáva robota. Kde-tu sa zasmejete, ale vzápätí vašu radosť prekryjú obrazy úmyselnej drsnosti a zbytočnej brutality zahalenej do šašovského hávu. Po miestami srandovnom putovaní vyznieva mnohonásobne vysvetľujúci záver nemastno – neslano a nezachráni ho ani explicitná spravodlivosť, ktorej bolo učinené zadosť.

Možno však autor ani nemal iné ambície ako vychrliť kopec skvelých nápadov, zmixovať z nich jedno dobrodružstvo a urobiť sebe a pár ľuďom radosť. Veď ako sa viackrát vraví v knihe – ja som Ďuro, ty si Ďuro, a ostatní nech nás bozajú v ďúro.

Knihu Juraj Jánošík® proti Dračímu řádu (Argo) si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

Knihu Juraj Jánošík proti Dračiemu rádu (Marenčin PT) si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Juraj Jánošík proti Dračiemu rádu (Marenčin PT) si môžete okamžite stiahnuť Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

Audioknihu Juraj Jánošík® proti Dračímu řádu (Tympanum) si môžete tiež stiahnuť Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Juraj Jánošík proti Dračímu řádu
Žáner: fantasy, steampunk
Autor: Svetozár Olovrant
Vydavateľstvo: Argo
Rok vydania: 2019
Jazyk: český
Počet strán: 176
Väzba: pevná
ISBN: 9788025727522


Recenzentka Alexandra Pavelková sa fantastike venuje už štvrťstoročie. Publikovala 13 kníh, z ktorých polovica vyšla aj prekladovo v zahraničí, a mnoho poviedok. Získala prakticky všetky ocenenia, ktoré môže autor fantastiky získať. V rôznych periodikách publikuje knižné a filmové recenzie a odborné články. Píše blog o filmoch a mačkách a je šéfredaktorkou denníka Fandom.sk. Je organizátorkou literárnej súťaže Ohnivé pero a výtvarnej súťaže Svet na tvoj obraz. Jej predposlednou knihou v slovenčine je zbierka scifi a urban fantasy poviedok Medzi nami, ktorá v roku 2016 získala ako dosiaľ jediná žánrová kniha titul Kniha roka TM, a zatiaľ poslednou je knižka pre deti Štyria mačkatieri, ktorá vyhrala v ankete Fanastická kniha roka 2019. Pod týmto linkom nájdete články od Alexandry Pavelkovej na Fandom.sk.



19. marca 2020
Alexandra Pavelková