Recenzia – Svetlana Majchráková: Zlatá pečať

Zlatá pečať

Študentka histórie Mia nájde na hrade Strečno škatuľku s prastarým zvitkom. Tým sa pred ňou odhalí svet, v ktorom s ľuďmi tajne žijú aj anjeli.


Svetlana Majchráková má na svojom konte už niekoľko kníh. Zväčša ide o tvorbu pre deti, no neskôr sa pustila aj do historických románov pre mládež. Jej lásku k dejinám a vedomostiam cítiť aj z knihy Zlatá pečať. Hlavná postava Mia Ingerová študuje históriu a záhadný zvitok objaví počas práce v teréne na hrade Strečno. Celý text je pretkaný detailmi z histórie, no autorke sa všetky informácie podarilo veľmi pekne spracovať v rámci dialógov a opisov. Pri niektorých menách a slovách čitateľovi dodáva aj poznámky pod čiarou. Miestami môžete mať pocit, že čítate Dana Browna.

Kniha vyšla v nie veľmi známom vydavateľstve a hoci sa dočkala pevnej väzby, vo vnútri na čitateľov čakajú chyby a preklepy. Napríklad používanie slova slychy namiesto sluchy (nechtom po slychoch) alebo ten hánok namiesto tá hánka. Je to škoda, keďže inak je kniha štylisticky dobre zvládnutá a text sa číta plynule.

Príbeh je napínavý a zaujímavé je hlavne spoznávanie sveta tmavých a svetlých anjelov, ich roly v dejinách a prepojenie na hlavnú hrdinku Miu. S ňou môžu mať niektorí náročnejší čitatelia problém. Opäť ide o tému Vyvolenej, pričom jedna z jej schopností spočíva v tom, že ju čosi vedie tam, kam potrebuje ísť. Často sa potom dej posúva akoby sám od seba. Namiesto dedukcie vytýčia cieľ iba Miine pocity. Spočiatku sa jej ostatné postavy snažia oponovať, neskôr však uznajú, že aj Mia proste vie, čo treba urobiť, a nasledujú ju. Neznamená to však, že by pôsobila iba ako dieťa šťasteny. Práve naopak, je napísaná inteligentne a častokrát si dokáže pospájať súvislosti a podľa toho konať.

Autorke Svetlane Majchrákovej sa v knihe podarilo prepojiť postavy z rôznych historických období. Spomína sa Vlad Drakula, Žofia Bosniaková ale aj Darwin. Keďže v knihe ide o anjelov, v texte sa veľa pracuje aj s náboženstvom, numerológiou a astrológiou. Aj keď sa to môže javiť ako nevkusný guláš, opak je pravdou. Všetko do seba zapadá a Zlatá pečať nikdy neskĺzne k ezoterike zaobalenej do beletrie.

Zlatá pečať patrí medzi fantasy pre mládež, no bude baviť aj dospelých. Jednou z nosných liniek je láska k anjelovi a hľadanie pravdy o rodičoch. Celkovo by sa dala zaradiť k paranormálnym romanciam. Nečakajte v nej však erotické scény. Celkovo bolo čítanie tejto knihy príjemným zážitkom. Posledná poznámka sa týka romantického vzťahu hlavnej hrdinky. Keďže sa však o nej nedá hovoriť bez odhalenia jednej zo záverečných scén, nasledujúce riadky sú len pre tých, ktorým prezradenie nevadí:

POZOR SPOILER!
Problém môže byť v romanci. Tá je založená na dynamike od nesympatie k láske, pričom sa Mia postupne zaľúbi do profesora, ktorý ju učí. Neskôr však vysvitne, že je aj jej krstným otcom a už od malička na ňu dával pozor. Mohli by sme tento motív porovnať so Súmrakom, kde sa Jacob naviaže na Renesmee. Po takom príjemnom príbehu to pôsobí rušivo. Asi ako keď čítate knihy o Zakínačovi, v ktorých je Ciri dieťaťom a neskôr v hre pôsobí skôr ako sexuálny objekt.
SPOILER!

Hodnotenie: 75 %

Knihu Zlatá pečať si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Zlatá pečať
Žáner: fantasy pre mládež
Autorka: Svetlana Majchráková
Vydavateľstvo: Daxe
Rok vydania: 2020
Jazyk: slovenský
Počet strán: 288
Väzba: pevná
ISBN: 9788089429851


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


23. mája 2023
Valéria Scholtzová