Recenzia – Stuart Turton: Sedem smrtí Evelyn Hardcastlovej

Sedem smrtí Evelyn Hardcastlovej

„Primálo informácií a si slepý, priveľa, a si zaslepený.“


Anna či Evelyn?

Zobudí sa v lese v neznámom tele. V jeho mysli je iba meno Anna a výstrel, ktorému podľahla. Je zmätený. Jej vrah mu navyše hodí do vrecka kompas s tým, že má ísť na sever. Vydesený sa dotacká k veľkému sídlu, kde sa chystá oslava. Kým je a prečo si nič nepamätá? Vo veľkom dome nikoho nepozná, no všetci zjavne poznajú jeho. Nik však nevie, kto je Anna. Onedlho sa na scénu dostáva muž v maske Morového doktora a hlavnému hrdinovi dá úlohu. Musí zistiť, kto spácha vraždu dcéry hostiteľov, Evelyn Hardcastlovej. Zároveň mu prezradí, že na scéne sú ďalšie dve postavy hľadajúce odpoveď a von zo slučky sa môže dostať iba ten, kto donesie dôkaz ako prvý. Aj keď hlavnou úlohou nášho hrdinu je nájdenie vraha a predloženie dôkazu, snaží sa namiesto toho zachrániť Evelyn pred smrťou.


Temná atmosféra

Príbeh má takmer gotické prostredie, čomu napomáha kulisa veľkého neudržiavaného domu, nepríjemné postavy a ich pochmúrna nálada. Duša hlavného hrdinu počas ôsmich opakovaní toho istého dňa prejde hlavami rôznych hostí, pričom mnohí z nich sú fyzicky znevýhodnení či majú nepríjemnú povahu. Čím dlhšie v slučke existuje, tým viac sa miešajú jeho myšlienky so spomienkami iných mužov. Je veľmi zaujímavé sledovať, ako autor narába s rôznymi ľudskými osobnosťami a ukazuje boj neznámeho hrdinu o svoje vlastné Ja. Ten musí prekonávať nevýhody svojich hostiteľov a nepodliehať ich pudom, čo ho často vyčerpáva ešte viac ako riešenie záhady.


Paranormálne krimi

Román obsahuje detektívnu zápletku, no čitateľovi autor riešenie sťažuje nelineárnym dejom. Ak postava zaspí, odpadne či umrie, ocitne sa v nasledujúcom hostiteľovi, no v každom musí prežiť od rána do polnoci alebo do smrti. Tým pádom sa presúva nielen medzi rôznymi mysľami, ale aj v čase. Nikomu sa nedá veriť, všetci sú navzájom prepletení intrigami a neviete, či vás niekto nebude chcieť v temnom lese pripraviť o život.

Koncept časových slučiek je zaujímavý, keďže sa hlavná postava ocitne v rôznych telách naraz, no my sledujeme iba príbeh toho „nášho“ hrdinu. Pripomína to Temnú hmotu od Blakea Croucha, kde takisto sledujeme iba príbeh „našej“ hlavnej postavy a osud ostatných ostáva tajomstvom. Príťažlivé je najmä to, že ani čitateľ netuší, čo sa vlastne deje. Všetko je sprostredkované v prvej osobe a pohľady iných postáv sa k nám nedostanú.


Napínavý záver

Vysvetlenie smrti Evelyn Hardcastlovej je šokujúce a nečakané. Vysvetlenie existencie časovej slučky pripomína seriál Black Mirror, no pohnútky Morového doktora ostávajú z časti nejasné a popri perfektne vygradovanom a premyslenom riešení prípadu aj slabšie vypointované. Hlavná záhada sa však vyrieši, no úplný záver necháva Stuart Turton otvorený. Nevysvetľuje detaily celého systému, podáva nám len hrubé pozadie celej situácie. Niekomu by mohlo úplné vysvetlenie chýbať, nič to však nemení na fakte, že román Sedem smrtí Evelyn Hardcastlovej je napínavým čítaním, ktoré nepustíte z ruky, kým neotočíte poslednú stránku.**

Hodnotenie: 100 %

Knihu Sedem smrtí Evelyn Hardcastlovej si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Sedem smrtí Evelyn Hardcastlovej si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Sedem smrtí Evelyn Hardcastlovej
Žáner: paranormálna detektívka
Autor: Stuart Turton
Preklad: Diana Ghaniová
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ
Rok vydania: 2020
Jazyk: slovenský
Počet strán: 424
Väzba: pevná
ISBN: 9788022022552


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


1. apríla 2021
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií