Recenzia: Strážcovia Galaxie

Galaktický basketbal

Na superhrdinoch je super to, že si môžu vybrať zaujímavé záľuby. Hod nezničiteľným štítom alebo nezdvihnuteľným kladivom, súkanie sietí, beh či let rýchlosťou svetla, skok do tieňa.

Častým koníčkom je aj záchrana galaxií, spravidla tej našej. A že je tá Mliečna dráha poriadne dlhá, zachraňovanie je skôr kolektívnym športom. Takým loptovým, lebo väčšina nebezpečných predmetov a galaktických zlosynov má tendenciu haliť sa do guľatého tvaru.

V komiksovej stajni Marvelu sa strážcovia galaxie vyskytujú pomerne pravidelne. Prvý tím sa sformoval ešte v minulom tisícročí (1969), aktuálny film vychádza z reštartovanej série z roku 2006. Scenáristi vybrali z komiksu niekoľko postáv a lokácií, všetko pekne premiešali a hodili medzi hrdinov loptu. Pardón, nie loptu, ale orb, čarovnú guľu, ktorú každý chce. Je síce oveľa menšia ako iné záporné galaktické gule (napr. Star Wars, Piaty element), ale na veľkosti v tomto prípade nezáleží.

Hlavná línia filmu nestojí za nič. Sú tu panáci v kostýmoch, ktorí sa ženú za loptou. Motivácie sú rôzne, ale tretina postáv chce za orb peniaze, pre ďalších je nástrojom pomsty a ten zvyšok túži tradične zničiť svet. Máme tu samozvaného Star Lorda, mývala s raketometom, zelenú asasínku, červeného zabijaka, hovoriace poleno, niekoľko modrých nepriateľov (jedného s kladivom a jedného s ihlou), nevyhnutných afromimozemšťanov a veľa červenokabátnikov a muklov.

Pre Strážcov Galaxie našťastie nie je dôležité to, o čom sa rozpráva, ale to, ako sa rozpráva. A vo forme tento film exceluje. Je to vesmírne, epické, akčné, vtipné aj dojímavé a chémia medzi postavami funguje v zábavných aj dramatických momentoch. Plus dialógy, ktoré spravili z tímu, čo sa postupne formuje okolo Star Lorda, rotačný hláškomet. Záver by potreboval prestrihať, ale okrem tých pár zbytočných minút funguje film ako hodinky.

Len čakať na potitulkovú scénu sa vám neoplatí, v tomto prípade tam nie je žiaden cliffhanger, len jeden poslabší vtip.


Strážcovia Galaxie (orig. Guardians of the Galaxy)
Žáner: akčný/dobrodruž­ný/sci-fi
Výroba: USA, 2014, 122 min
Réžia: James Gunn
Predloha: Andy Lanning (komiks), Dan Abnett (komiks)
Scenár: James Gunn, Nicole Perlman
Hrajú: Chris Pratt (Star Lord), Zoe Saldana (asasínka Gamora), Dave Bautista (červený zabijak), Vin Diesel (hovoriace poleno Groot), Bradley Cooper (mýval Rocket) a iní.


7. augusta 2014
Rastislav Weber