Recenzia – Stephen King: To

King - To, Ikar 2016

Kniha To od Stephena Kinga patrí určite medzi zásadné diela hororu. Čitatelia už po úvodných stranách nikdy nezabudnú na démonického klauna. Denník The Guardian ho označil za jedného z najstrašidel­nejších klaunov vôbec. Minulý rok uplynulo 30 rokov od vydania pôvodnej knihy a nová generácia priaznivcov hororu a majstra Kinga si môže prečítať túto úctyhodne rozmernú knihu už aj v slovenskom preklade. Vzhľadom na rozsiahle odkazy v mnohých neskorších dielach, filmoch a seriáloch patrí To medzi dôležité knihy na prečítanie.

Vo viacerých časových líniách sledujeme v románe život niekoľkých detí v rokoch 1957 – 1958 a neskôr v rokoch 1984 – 1985. Každých 27 rokov sa totiž v malom meste Derry objavujú beštiálne vraždy detí, pričom stopy zabíjania vedú do hlbšej minulosti. Hrdinovia románu majú osobnú skúsenosť s vraždami, oni sami sa ako deti takmer stali obeťami bytosti v podobe klauna s menom Pennywise. Vtedy zložili sľub, že ak sa To ešte raz objaví, vrátia sa do Derry a dokončia, čo sa im v detstve takmer podarilo – skončiť s hrôzami. Stretnutie už dospelých tvorí druhú dejovú líniu. Viackrát sa popritom objavujú aj retrospektívne pohľady do vzdialenejšej minulosti a odkrýva sa temnota života v malom meste.

Čo je vlastne Pennywise? Bytosť prejavujúca sa navonok prevažne v podobe klauna, ktorá využíva strach ako nástroj na paralýzu a požiera deti. Okrem klauna sa dokáže prejaviť v rôznych iných formách, napodobňuje tvary a imituje zvuky. Existujú dokonca náznaky, že To ovláda na určitej úrovni dianie v Derry. Ľudia zabúdajú na vraždy detí, výskyt nezvyčajných javov, ale podliehajú aj manipulácii a schopnosti Pennywisa využívať ich pre svoj hrôzostrašný cieľ. King v románe neuveriteľne detailne a presne opísal mechanizmy vzniku strachu, fóbií a ich pretrvávanie počas života, ako aj rôznorodé spôsoby, ako sa s nimi vyrovnáva psychika jednotlivca. Strašidelné scény sú napísané jednoducho brilantne.

Hrôza ukrytá v meste Derry predstavuje jeden aspekt pekla, ktorému čelia hlavné postavy. Nemenej strašné sú ich osobné nočné mory: fanatický dohľad matky spojený s ponižovaním; týranie v manželstve; neschopnosť vyrovnať sa so smrťou mladšieho brata – utrpenie sa prejavuje ohromujúcou variabilitou. Detstvo v Derry, možno aj detstvo vo všeobecnosti, je u Kinga plné rizík a nebezpečenstva: šikanovanie, rozpadnuté rodiny, nočné mory, iné deti nachádzajúce radosť v týraní. King nevykresľuje život v malomeste nijako idylicky: dospelí sa potácajú v osobných problémoch, zanedbávajú deti alebo, presne naopak, ich rôznym spôsobom zaťažujú.

Z týchto dôvodov To ponúka čitateľom viacero rozmerov. Pretože okrem hororovej zápletky sa dá čítať aj ako sociálna dráma, v ktorej dospelí podliehajú svojim úzkostiam, cítia sa existenciálne ohrození, zatiaľ čo u detí sa formuje videnie sveta so všetkými vnútornými aj vonkajšími konfliktmi. A nie je ich málo. U Kinga sa vyskytuje v podstate celkom oddelený svet dospelých a detí. Neskoré 80. roky 20. storočia predstavujú úplne iný svet. Deti v malom meste ešte nenakupujú a nepodliehajú konzumu ako v neskorších desaťročiach. Sú nevinnejšie a najdôležitejší nástroj ich života je bicykel. Aby King mohol opísať životy svojich hrdinov do značných podrobností, musí byť kniha aj zodpovedajúco hrubá, v tomto prípade je to ale naozaj primerané. To je geniálny horor a na klaunov sa po jeho prečítaní už nikdy nebudeme pozerať ako predtým.

Knihu To si môžete kúpiť napríklad v Martinuse so zľavou ISIC, pre podrobnosti kliknite na tento link


To
Žáner: Horor
Autor: Stephen King
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2016
Preklad: Marína Gálisová
Väzba: tvrdá
Jazyk: slovenský
Počet strán: 1056
ISBN: 9788055149608


Viac autorových recenzií nájdete Medzi knihami.


28. februára 2017
Ján Blažovský