Recenzia – Stephen King: Řbitov zviřátek – audiokniha

Stephen_King_Rbitov_zviratek_audio_OneHotBook
Interpreti OneHotBook - Vasil Fridrich, Klára Suchá a Jan Vlasák

„Kočky žijí dobrodružným životem a často hynou krvavou smrtí.“

Doktor Creed mal všetko. Titul, úspešnú kariéru, manželku, dve malé deti a kocúra. Na kocúra by sme rozhodne zabudnúť nemali, pretože bude dôležitý.

Niečo v živote mu však predsa len chýba. Pokúsi sa to aj so svojou rodinou (a kocúrom) nájsť v zaspatom mainskom mestečku, kde kúpia nádherný rodinný dom. Hneď po príchode si všimnú, že za domom sa vinie cestička. Vedie do lesa. Tam vyúsťuje do cintorína, na ktorý miestne deti desaťročia, ak nie dlhšie, pochovávajú milovaných domácich maznáčikov.

V skutočnosti však cestička nevyúsťuje na strašidelný cintorín. To by bol ešte ten lepší prípad. V tomto obludnom príbehu však cestička pokračuje oveľa, oveľa hlbšie. Na prastaré indiánske pohrebisko, kde je pôda kamenistá a tvrdá ako srdce muža a čokoľvek mŕtve do nej pochováte, vráti sa späť do sveta živých. Už to však nie je to, čo ste pochovali. Je to niečo iné.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Řbitov zviřátek

V roku 2019 sa legendárna Kingova kniha objavila na trhu hneď trikrát. Jednak v podobe novej filmovej adaptácie s Jasonom Clarkom a Johnom Lithgowom (prvá vznikla v roku 1989), jednak Beta – Dobrovský do tohto súdka prispel vydaním reedície vypredanej knihy a do tretice sa vydavateľstvo OneHotBook odvážilo na audioknihu. A urobilo dobre.

Cintorín zvieratiek je jeden z mojich najobľúbenejších románov majstra hororu Stephena Kinga. Čítal som od neho skoro všetko – od románov cez poviedky až po novely a iné literárne útvary. Ale toto je vskutku bomba. Je to príbeh o smrti a o tom, ako sa s ňou kto vyrovná alebo nevyrovná. A to nielen jednotliví dospeláci, ale aj deti. Pre tie je cintorín prvým dôkazom toho, že život nie je iba o hraní sa. Smrť je neurčitá, ale cintorín je skutočný.

Príbeh je desivý, monštruózny, znepokojivý, obludný a deštruktívny. Je o rodine, do ktorej jednotlivých členov nemáte problém vcítiť sa. Vlastne to urobíte radi a ľahko. O to brutálnejším tlakom potom budete pri eskalujúcom deji vystavení.

V tomto duchu kráča i parádne, pôsobivé a mrazivé spracovanie audioknihy. Či skôr temne sa plazí za vaším chrbtom. Väčšinu času o jeho prítomnosti neviete, ale potom si o polnoci ľahnete do postele a ono sa to po vás načiahne a chytí vás to studenou rukou.

Prečo je to také skvelé? Dôvod je neuveriteľne jednoduchý, ale napriek tomu je strašne ťažké dať ho dokopy. Podarí sa to iba málokedy. Skvelé postavy, skvelé dialógy, skvelá atmosféra, skvelé scény a skvelé, vzrušujúce a desivé univerzum (cintorín, pohrebisko…). Teda skvelé všetko.

Hromozvodom diania, ako v knihe, tak v jej akustickom spracovaní, nie je prekvapivo ani tak ústredný hrdina, ale skôr jeho sused. V starom Judovi uvidí doktor od prvej chvíle náhradného otca a pocíti k nemu silnú ľudskú náklonnosť. Jud vyznáva dôležité životné krédo – ohľadom piva sa nikdy nekecá; chlap, ktorý kecá ohľadom piva, si narobí veľa nepriateľov. Judovi patria nielen dobré hlášky, ale i najstrašidel­nejšie pasáže románu, a to mrazivé spomienky na dávnu minulosť, prostredníctvom ktorej naplno pochopíme, aký obludný cintorín je a že niekedy je smrť naozaj lepšia.

Práve vďaka ľudskosti, prítomnej vo všetkých postavách, funguje horor, ktorý postupne nad príbehom preberá moc. Bojíte sa. Je vám to nepríjemné a prajete si, aby sa to skončilo dobre. Ale toto nie je rozprávka na dobrú noc. To boli príbehy Stephena Kinga iba málokedy. Tá temnota ľudí veľmi zaujala aj v našich zemepisných končinách, čoho dôkazom je, že od roku 1994 (vrátane) kniha vyšla v češtine už štyrikrát.

Keďže románová predloha nie je žiadny skromný žiačik, ale poriadne tvrdo ambiciózny rocker (má takmer 400 strán), audiokniha logicky tiež nie je nič nenápadné a malé. Trvá solídnych 16 hodín. Po každej stránke je profesionálne spracovaná. Pochváliť sa môže sympatickými, zanietenými a pritom príjemne civilnými prednesmi neafektovaných interpretov Vasila Fridricha, Jana Vlasáka a Kláry Suchej. Vasilovi Fridrichovi na pleciach sedela väčšina textu, najmä hlasové stvárnenie hlavného hrdinu Louisa. Ten sa vo Fridrichovom podaní snaží dlho používať pragmatický prístup doktora na veci, u ktorých je ale čoraz zrejmejšie, že nepochádzajú z tohto sveta. Šok, úžas, prekvapenie a napätie, ale i drobné pokusy o humor v podobe odľahčenia vážnej situácie. Tá však začne byť ku koncu taká vážna, že už jej nepomôže ani Pennywise alebo nejaký iný veselý klaun. Jan Vlasák si potom vychutnal skvelú, prepracovanú postavu Juda, ktorý si Louisa obľúbi až do takej miery, že s heslom „cesta do pekle je dláždená dobrými úmyslami“ rozhýbe príšernosti, aké nikdy rozhýbané byť nemali. Klára Suchá v tomto pomerne chlapskom príbehu mala za úlohu vniesť do temného deja nehu, ale nakoniec sa ukáže, že je to práve jej Rachel, kto má z tejto trojice najhroznejšie tajomstvo. Tajomstvo, ktoré dlhé roky úspešne kvasilo v hnilom suteréne a čakalo na príležitosť vybehnúť do sveta a začať v ňom šíriť skazu.

Hudobných predelov je tu viacero druhov. Niektoré pripomínajú country melódiu a asi ani neexistuje vhodnejší hudobný žáner, ktorý by sa viac hodil k vidieckemu americkému prostrediu, kde je dej umiestnený. Zaujmú však i ďalšie predely, pričom medzi nimi nájdete tiež čosi, čo pripomína mrazivé indiánsko-šamanské „vyvolávanie“.

Ak siahnete po tejto audioknihe, čaká vás príjemne a atmosféricky strávených strávený čas, ktorý by si nemal nechať ujsť žiadny poctivý hororový fanúšik. Román je klasika a audiokniha mu rozhodne hanbu nerobí. A toho, kto povie opak, zakopeme – hádajte kam.

P.S.: Len pre poriadok: v názve nie je gramatická chyba, ale ide o umelecký zámer. Deti, ktoré cintorín pomenovali, neovládali gramatiku, a tak sa ujal spotvorený názov. U nás šla druhá filmová adaptácia do kín pod krásnym prekladom Cyntoryn zvieratiek.

Audioknihu Řbitov zviřátek si môžete okamžite stiahnuť na Audiolibrix

Audioknihu Řbitov zviřátek si môžete ihneď stiahnuť aj na Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Řbitov zviřátek – audiokniha
Žáner: horor, dráma
Autor: Stephen King
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2019
Jazyk: český
Preklad: Ivan Němeček
Interpréti: Vasil Fridrich, Jan Vlasák, Klára Suchá
Dĺžka: 16 hodín, 9 minút
Formát: 2× CD mp3, mp3 na stiahnutie (1112MB)
EAN: 8594169482385


Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.

Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.


16. mája 2019
Ivan Kučera