Recenzia – Stephen King: Povznesení (audiokniha)

Stephen King Povznesení audiokniha

Po čom ženy túžia? Napríklad po krásnej štíhlej postave. Vlastne vo všeobecnosti všetci ľudia túžia dobre vyzerať a cítiť sa plní sily a energie. Horšie to je s chudnutím. Najlepšie by bolo, keby existovala diéta, pri ktorej by sa nebolo treba vôbec obmedzovať v jedle a cvičiť. Nie vždy je strata hmotnosti radostná. Scott Carey by vedel rozprávať.


Koľko vážite?

Otázka, ktorá je bežná a na ktorú mnohí odpovedajú neradi. Scott Carey je muž v strednom veku a má sedavé zamestnanie, no o svoju hmotnosť sa nikdy príliš nezaujímal. Vie, že už nie je žiadny mladík a za posledné roky mu aj trošku narástlo brucho, no doteraz bol so sebou spokojný. Lenže sa stalo niečo, čo ho prinútilo začať sa svojou hmotnosťou zaoberať. Od istého času, hoci sa jeho stravovacie návyky nezmenili, váži čoraz menej. Oblečený, vyzlečený, s bagandžami na nohách či naboso, ručička váhy sa pohybuje každý deň o malý kúsok dozadu, smerom k nule. Je to čudné, pretože na jeho výzore sa to vôbec neodráža. Stále vyzerá ako starnúci chlapík s veľkým bruchom. Scott si je vedomý, že s takýmto problémom nemôže ísť za doktorom a čakať, že ho nevyhlási za blázna. Prípadne, a to je pravdepodobnejšie, skončí ako pokusný králik v nejakom utajenom štátnom alebo vojenskom laboratóriu. Preto zájde za Bobom Ellisom. Bob je doktor na dôchodku a priateľ. Uverí mu?

Scott si dobre zrátal, koľko času mu zostáva, kým nebude vážiť nič. Aký to bude pocit a čo sa potom stane? Netuší, no vie, že posledné mesiace chce prežiť naplno. Preto chce urovnať nezmyselný spor s dvomi peknými susedkami. Je to lesbický manželský pár a v Castle Rocku pre svoju orientáciu nemajú na ružiach ustlané. Ich podnik Prima fazole sa neteší vysokej návštevnosti. Hoci sa Scott skutočne snaží, Deirdra McCombová mu hádže polená pod nohy. Jej manželka Missy je oveľa milšia a práve ona Scottovi pomôže pochopiť, prečo sa Deirdra správa tak odmerane. Avšak Scott sa nevzdáva. Blížiaci sa tradičný predvianočný beh mu nahrá do karát. To, čo sa stane, zmení Deirdru aj Scottov samotársky život a zachráni aj vegetariánsku reštauráciu Prima fazole pred krachom. Priateľstvo je úžasné. Žiaden človek by nemal byť sám. Zvlášť, ak sa jeho hmotnosť o pár dní zastaví na čísle NULA…

Vypočujte si ukážku z audioknihy Povznesení


Povedz mi to

Rozprávačom novely stal Jiří Lábus. Herec známy z mnohých výrazných komických úloh sa s príbehom pohral a vniesol do neho istú jemnosť a ľudskosť, ktorou poslucháčov uchváti. Vžil sa do niekoľkých hrdinov, mužských a bez najmenšieho problému aj ženských. Jednoduchou intonáciou vystihol ich charakter aj osobnosť, ktorá je u každého tak veľmi odlišná. Hercov hlas sa nesie s ľahkosťou, s akou stúpa k nebu balónik a s akou sa možno jedného dňa do oblakov vznesie aj Scott.

Hudobné predely sú dielom Tomáša Pernického. Úvodná melódia v country štýle je rezká a navodí atmosféru očakávania. Samotné predely sú rôzne, väčšinou ide o moderné americké country melódie. Naopak, v smutných chvíľach zaznie jemná hudba sprevádzaná ženskými vokálmi.


King trošku inak

Novela Povznesení je iná, než by ste čakali. Komorná, ľudská a milá. Znovu sa ocitneme v štáte Maine, v mestečku Castle Rock, v ktorom sa odohrali niektoré zo starších autorových príbehov. King je spisovateľ, ktorý dokáže nachádzať námety skutočne všade a vo všetkom. V tejto novelke si položil otázku, čo by sa stalo, keby človek nič nevážil? Poslucháč sa ocitá v koži muža, ktorý vie, kedy zrejme zomrie alebo prestane existovať, poprípade voľačo iné. Niečo takéto absurdné sa zatiaľ nikdy nikomu nestalo, takže Scott tápe v neistote, čo ho čaká. King veľmi jemne zobrazuje jeho snahu vnútorne sa vyrovnať so všetkým, čo sa s ním deje, brať vlastnú neistú budúcnosť s nadhľadom a túžbu zostať oporou tým, ktorých má rád. I keď to tak zo začiatku nevyzerá, zblíži sa s lesbickým párom Deirdrou a Missy a spoločne s nimi, priateľom Dr. Bobom Ellisom a jeho manželkou sa pokúša prežiť čo najplnšie a najkrajšie dni, ktoré mu ešte zostávajú. Chcel by zostať racionálny, vyrovnaný, no žiaľ, nedá sa pripraviť na všetko. Neistota a strach zostávajú, i keď je viac – menej zmierený s tým, čo sa onedlho stane.

Napriek tomu, že tento King nie je to, na čo sme zvyknutí, je to krásna oslava priateľstva a hodnôt, ktoré robia život krajším. Aj to je jedným z dôvodov, prečo sa audioknihu oplatí vypočuť.

Hodnotenie: 90 %

Audiokniha Povznesení je okamžite dostupná na Audiolibrix

Audioknihu Povznesení si môžete okamžite stiahnuť napríklad aj v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Povznesení
Žáner: fantasy
Autor: Stephen King
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2022
Interpret: Jiří Lábus
Réžia: Michal Bureš
Hudba: Tomáš Pernický
Dĺžka audioknihy: 3:20 hod
Formát: MP3 (183MB)
EAN: 8594169484242


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


19. júla 2022
Ena
Zdroj informácií