Recenzia – Stephen King: Doktor Spánek (audiokniha)

Audiokniha-Doktor-Spanek-Stephen-King

Stephen King je jedným z najznámejších autorov hororov a trilerov plných temnoty. Reálne miesta prepojil s fiktívnymi tak dobre, že sme sa ich mnohí snažili nájsť na mape USA. I keď nie každý Kingov román patrí k tým najlepším, radia sa jednoznačne medzi tie, po ktorých najčastejšie siahajú filmoví tvorcovia. Rovnako je to aj s románom Doktor Spánok, ktorý je pokračovaním slávneho hororu Osvietenie. Je nielen sfilmovaný, ale vyšiel aj vo forme audioknihy.


Pijem, piješ, pijeme

Danny Torrance dospel. Jeho talent – mimozmyslové vnímanie – ho privádzal k šialenstvu. Preto sa začal liečiť alkoholom, ktorému podľahol aj jeho otec. Opitosť mu otupuje zmysly a má pokoj. Po jednej prechlastanej noci sa rozhodne, že potrebuje zmenu. Sadne na autobus a vezie sa preč, akoby mohol utiecť svojej pomätenosti, alkoholu či žiareniu, ako poeticky nazýva svoj talent. Vyhýba sa miestam podobným tomu, na akom stál Overlook, hotel plný prízrakov túžiacich zabíjať. Tam sa začala Dannyho nočná mora. Trvalo dlho, než s pomocou svojho učiteľa (kuchára z Overlooku) všetkých duchov uväznil. Starý kuchár sa stal pre Dannyho mentorom, priateľom aj radcom.

Nový domov Dann nachádza v malom zapadnutom mestečku Fraser. Získa prácu ošetrovateľa v hospici a je rozhodnutý prestať s pitím. Stane sa členom Anonymných alkoholikov a nájde si pár priateľov. Hoci bol presvedčený, že žiarenie počas dospievania zmizlo, už pri príchode do mestečka zisťuje, že sa mýlil. Akoby na tom mieste jeho schopnosti opäť ožili a silneli. Prejavujú sa zvláštne. V hospici sa čoskoro stane verejným tajomstvom, že s kocúrom Azim dokážu ľuďom, keď nadíde ich čas, pomôcť v pokoji a bez strachu zomrieť. Danny je konečne užitočný a nový život si užíva.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Doktor Spánek


Abra… ka, dabra

Do života mu zrazu vstúpi Abra. Dlho netuší, kto to je, kde žije, čo od neho chce. Z odkazov od neznámej (napísaných pomocou sily, ktorou je obdarená) na stene izby, to nedokáže zistiť. Znova ho začínajú mátať nočné mory. Danny vie, že takéto videnia nesmie brať na ľahkú váhu. Zmysly mu pracujú a cíti, že sa niečo deje. Do toho sa na stene objaví znepokojujúci nápis. Abra je nadaná, no je oveľa mocnejšia než Dann. Má nepredstaviteľné schopnosti, je však v smrteľnom nebezpečenstve. Tým, čo videla, ohrozuje partiu čudesných bytostí – Pravý rod. Tie parazitujú na životnej sile iných, vďaka čomu žijú celé stáročia. Putujú v karavanoch a hoci sú nechutne bohatí, snažia sa zostať mimo systém, nezanechávať žiadne stopy. Najradšej zabíjajú deti s talentom, aký má Abra, aj preto sa ju snaží vodkyňa klanu, Klobúková Rose, chytiť. Netuší však, že Abra má spojenca. Danny si veľmi dobre pamätá útoky prízrakov z Overlooku a je si vedomý, že bez pomoci svojho učiteľa by už bol pravdepodobne mŕtvy. Nemôže dovoliť, aby sa niečo také stalo Abre. Čo sa deje, je príliš podobné tomu, čím si kedysi prešiel on. Spoločne vymyslia odvážny a riskantný plán. S Pravým rodom, zvlášť s Klobúkovou Rose, sa neradno zahrávať. Dokáže preniknúť do mysle, nájsť stopu, zabiť bez výčitiek svedomia. Je to silná protivníčka. V Biblii sa píše: Pýcha predchádza pád. Bude to tak aj teraz? Uverí niekto Abre a Dannymu? Kto im podá pomocnú ruku? Životu nebezpečná hra sa začína…


Mimo našich zmyslov a nášho chápania

V románe sa strieda niekoľko dejových línií. Sledujeme osudy Dannyho Torrancea a mladej Abry Stone spolu s monštrami v ľudskej koži. Stephen King sa vo svojich románoch často pohráva so svetom vzdialeným od bežnej reality. Tajomné bytosti, ľudia so schopnosťami vymykajúcimi sa chápaniu či udalosti, ktoré naberajú nečakaný smer. No nikdy nezabúda na skutočný svet a na možnosti svojich hrdinov. Aj Danny s Abrou sú až bolestivo reálni. Autor sám má dlhoročné skúsenosti so závislosťou, takže pri počúvaní toho, čo Danny prežíval, chvíľami až mrazí.

Doktor Spánok síce nadväzuje na udalosti z románu Osvietenie, no je samostatným príbehom. Úlohy rozprávača sa ujal skúsený herec Petr Jeništa pod vedením režiséra Hynka Pekárka. Svoj hlas prepožičal viacerým audioknihám, ktorých predlohou boli knihy Stephena Kinga. Jeništov prejav vás postupne vtiahne do rozprávania, začnete mu dôverovať a jeho prostredníctvom si obľúbite problémami obklopeného a nezodpovedného Dannyho. Obľúbite si nevinnú Abru a budete prežívať obavy jej rodičov, ktorí sa ani po rokoch nedokázali vyrovnať s faktom, že nemajú úplne obyčajné dieťa. Pocítite Dannyho a Abrin strach či škodoradosť, no aj nenávisť, ktorú okolo seba šíri Klobúková Rose. Uveríte, že hrdinovia majú štrnásť rokov a hlavu v oblakoch, uveríte aj tým sedemdesiatročným, ktorí vedia, že život sa chýli ku koncu. Petr Jeništa dokáže intonáciou dať svojmu hlasu presvedčivosť, nech už ide o akúkoľvek postavu.

Zvukové predely vychádzajú z aktuálneho deja. Či už je to pár tónov, prípadne dlhší hudobný motív s tvrdým zvukom elektrickej gitary, klávesov a bicích, vždy vystihujú náladu hrdinov a napätie buď stupňujú, alebo v poslucháčoch zvyšujú obavy a nepokoj. Niekedy sa k nim pridávajú aj iné zvuky. Je to napríklad tamburína pripomínajúca zvuk agresívneho štrkáča, prípadne sa do popredia melódie prederie ťahavý ženský výkrik. Tieto znepokojivé efekty totiž súvisia s práve prebiehajúcim dejom, čím ho oživia a poslucháča udržia v napätí.


Sabatha hantí, lot sam hantí, cahana risone hantí…

Autor príbeh začína závislosťou hlavného hrdinu, postupuje k prerodu na Doktora Spánka, rozvetvuje ho Abrou a kúskami zo života Pravého rodu. V audioknihe príbeh doslova ožíva, až dokonca občas dostanete chuť na pohárik. Zamyslíte sa nad tým, aké tajomstvá svet ukrýva, a pocítite nutkanie sledovať ubiehajúcu cestu a meniacu sa scenériu za oknom karavanu Pravého rodu. Budete sa musieť presviedčať, že myšlienky vo vašej hlave patria len vám. No to ku kvalitnej audioknihe patrí. Ten pocit živosti a reálnosti príbehu z ktorého vám naskočia zimomriavky. Možno ste si po stretnutí s Osvietením povedali, že sa na to miesto vysoko v horách nikdy nevrátite. Ale neodolali ste vábeniu a teraz sa s hrdinami znovu ocitáte presne tam, kde kedysi stál Overlook. Viete, že história sa hlási o slovo. Budete sa báť? Na to sa spoľahnite.

Audiokniha Doktor Spánek je okamžite dostupná na stiahnutie na Audiolibrix


Doktor Spánek (orig.: Doctor Sleep)
Žáner: horor
Autor: Stephen King
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2020
Jazyk: český
Preklad: Linda Bartošková
Interpret: Petr Jeništa
Réžia: Hynek Pekárek
Dĺžka: 20 hodín 33 minút
Formát: MP3 na stiahnutie
EAN: 8594169483092

Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


21. októbra 2020
Ena
Zdroj informácií