Recenzia – Stephen Fry: Mýty

Stephen Fry - Mýty - obálka

Za časov dávnych bohov, hrdinských náčelníkov a kráľov sa veru človek nenudil. Podobne ako bol v severskej mytológii sponzorom programu väčšinou Loki, v tej gréckej za zábavu môžeme ďakovať samotnému Hromovládcovi Olympu. Je pravda, že aj ostatní bohovia nastvárali kopu blbostí, prvenstvo si však pripisuje Zeus, ktorý sa o ne zaslúžil aj nepriamo – a to splodením asi polovice Olympu. O tom, čo všetko sa môže zrodiť a prihodiť vďaka jeho vylomeninám, sa môžete dočítať v najnovšom podaní antických bájí.


Britský herec, komik a spisovateľ Stephen Fry si zaumienil prerozprávať už toľkokrát popísané grécke mýty. Raz darmo – táto epická zbierka príbehov o titanoch, obroch a vášnivých bohoch už odnepamäti inšpirovala tvorcov a bavila publikum. Svedčí o tom napríklad aj nekončiaca záplava filmových či seriálových hitov ako Súboj titanov, Herkules a kožené gate, Xena jódlujúca bojovníčka, Súboj titanov (ten slabší), Herkules a Dwaynove bicepsy, iný Herkules (ten slabší) či Hnev titanov (hnev asi preto, lebo Súboj bol slabší). Nesmrteľná príťažlivosť týchto príbehov sa odráža najnovšie aj v Netflixovskej animácii Diova krv (Blood of Zeus). Kniha výstižne pomenovaná Mýty je súčasným prerozprávaním už toľko počutých ale aj obskúrnejších gréckych mýtov. Práve táto mytológia je autorovmu srdcu blízka už odmalička. Preto nečudo, že sa ju rozhodol prerozprávať a posunúť mladšej generácii. Jeho lásku je naozaj vidieť aj cítiť, či už keď o svojom diele hovorí v diskusných reláciách alebo v samotnom texte. Príbehy často dopĺňa vtipnými dialógmi postáv a čitateľom neváha dopĺňať zaujímavé prepojenia s populárnou kultúrou či etymologické pikošky. Ďalšie informácie pridáva aj poznámkami pod čiarou a odkazmi.

Aj keď je táto knižka písaná veľmi zábavnou formou, autor očividne dbal aj na vzdelávací faktor. Dôležité mená sú pri prvej zmienke zvýraznené, samozrejme nechýbajú ani mapy, rodokmene, vysvetlenie zdrojov a prehľadný menný zoznam. Knižka má preto veľký potenciál zaradiť sa prinajmenšom do odporúčanej literatúry na školách. Nuž a pri bežných čitateľoch ulahodí najmä tým, ktorí uprednostňujú krátke svižné príbehy pred dlhokánskymi eposmi.

V neposlednom rade treba určite poukázať na slovenské vydanie od vydavateľstva Tatran. Prekladateľka Jana Pernišová odviedla skvelú prácu a knižka samotná je naozaj nádherná. Už len držať ju v ruke je mýtický zážitok a jej vzhľad je primeraný jej epickému rozsahu. Už veľmi dlho som sa nezahryzla do knižky tak ako do Mýtov. Ocenia ju i priaznivci gréckych bájí ale i zvedaví novici.

Hodnotenie: 90 %

Knihu Mýty si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 3 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Mýty
Autor: Stephen Fry
Žáner: fantasy
Vydavateľ: Tatran
Rok vydania: 2020
Jazyk: slovenský
Preklad: Jana Pernišová
Počet strán: 332
Väzba: pevná s prebalom
ISBN: 978–80–222–1141–3


Recenzentku Máriu „Márdž“ Antoničovú možno poznáte aj ako stand-up komičku z Comedy Dungeon. Rada recenzuje filmy, knihy, občas aj divadelnú hru a s chuťou sa púšťa aj do reportáží z conov či rozhovorov s osobnosťami. Príbehy rada nachádza aj vo videohrách a hudbe.

Pod týmto linkom nájdete články Márie Antoničovej na Fandom.sk.


25. marca 2021
Mária Antoničová
Zdroj informácií