Recenzia – Stephen Fry: Hrdinové (audiokniha)

Stephen Fry - Hrdinové

Vek bohov dospel ku koncu a k slovu sa dostali hrdinovia. Odvážni muži a ženy sa bez zaváhania bili s ťažkým osudom, ktorý na nich samozrejme zoslali neprajní olympskí bohovia. Rovnako odvážne a bezhlavo sa vrhali do dobrodružstiev či súbojov, aby neskôr vystúpili na oblohu v podobe súhvezdí, ktoré ich slávu pripomínajú dodnes. Akí to boli ľudia, čo prežívali a čo ich hnalo vpred? Aj o tom rozpráva audiokniha Hrdinové…


Za všetkým hľadaj bohov

Takmer každý sa už stretol so starými gréckymi bájami a povesťami. Často si ani neuvedomujeme, že Gréci dali svetu nielen filozofiu, úžasné stavby, umelecké diela, olympijské hry, sparťanskú výchovu či dodnes vyznávanú kalokagatiu. Ich hrdinovia v podobe súhvezdí ukazujú pútnikom cestu po mori aj po súši.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Hrdinové

Hrdinové sú akýmsi pokračovaním predošlého autorovho románu Mýty. Kniha je rozdelená na niekoľko častí, podľa toho, o akom starogréckom hrdinovi je reč. Stretneme sa s Perseom, Héraklom, Bellerofónom, Orfeom, Iásonom, Atalantou, Oidipom a Théseom.

Perseus a Andromeda sú známy zaľúbený párik. Perseus, syn samotného Dia, oplýval odvahou, silou a dostal ochranu samotného najvyššieho. Možno práve vďaka tejto ochrane a našepkávaniu (koho by v škole našepkávanie občas nezachránilo) sa mu podarilo získať hlavu Medúzy.

Ich vnuk Héraklés vynikal hlavne silou. Inak to bola riadne horúca hlava. Pri jednom z výbuchov hnevu zabil svoje deti aj manželku. Vraj za to mohla žiarlivá Héra… To on okrem iného vyčistil Augiášov chliev, zabil Hydru aj nemejského leva. Dobrovoľne vykonal mnohé ďalšie úlohy, ktoré mu na zmazanie viny za smrť rodiny určil mykénsky kráľ Eurystheos. Práve Héraklés oslobodil Prométhea.

Bellerofón to mal už v tej dobe ťažké. Falošne ho obvinili zo sexuálneho obťažovania a musel utiecť. Našťastie sa mu podarilo dokázať svoju nevinu. Útechou a pomocníkom mu bol milovaný Pegas, okrídlený kôň. Aj on ľavou zadnou splnil mnohé ťažké úlohy a poradil si dokonca aj s Amazonkami a Chimérou.

Muž, ktorý je snom azda každej dievčiny, najúžasnejší spevák a skladateľ všetkých čias, sa volal Orfeus. Pre ženu, ktorú miloval, neváhal ísť až do podsvetia. Jeho hlas a piesne očarili Háda a Persefonu, závideli mu ho dokonca aj Sirény. Svoju lásku späť z podsvetia nepriviedol a viac sa do žiadnej ženy nezaľúbil. Orfeus patril aj k členom slávnej Iásonovej výpravy za zlatým rúnom.

Ďalším slávnym hrdinom je Iáson a spolu s ním vstúpili do histórie aj Argonauti. Hoci… Celá posádka Argó bola tvorená z najznámejších gréckych hrdinov a Iásona k sláve nepotrebovali. Na svojej ceste za zlatým rúnom zažil mnoho dobrodružstiev, zaľúbil sa do Médey, ktorej osud by sám vystačil na celý jeden príbeh.

Jedinou ženou, hrdinkou, je tu Atalanta. Verná ctiteľka bohyne Artemis, ktorá už v tých časoch musela dokazovať, že je rovnako dobrá ako muži. Jej otec túžil po synoch a keď sa narodila Atalanta, nechal ju pohodiť v lese, divým zverom napospas. Našla a vychovala ju medvedica. Že z dievčatka vyrástla riadna divoška, netreba pripomínať. Chlapov bez námahy strčila do vrecka…

Oidipus bol synom kráľa. Ten ho zavrhol, pretože podľa proroctva mal zomrieť práve synovou rukou. No adoptoval si ho iný kráľ. Vyrástol z neho inteligentný muž, porazil sfingu a nevedomky sa oženil s vlastnou matkou Iokasté. Mal pomerne zamotaný život. Chcete vedieť, či sa naplnila veštba a zavraždil svojho otca? Dozviete sa.

Posledným z hrdinov je Théseus. Narodil sa v Troizéne, no bol synom aténskeho kráľa, takže keď dospel, vybral sa za svojím otcom. Cestou zlikvidoval každého zloducha, na ktorého natrafil. Odskočil si aj na Krétu, kde sa dostal cez labyrint, skántril Minotaura a vykonal ešte viacero hrdinských skutkov. Skončil však neslávne.


Hlasy a tóny

V tomto prípade je to iba jeden hlas, a ten patrí známemu hercovi Otakarovi Brouskovi ml. Nechajte sa unášať rozprávačovým prednesom a podľahnite čaru starovekých hrdinov, pretože interpret sa dokázal skvele vžiť do kože každej postavy, prispôsobiť jej hlasový prejav, intonáciu aj tempo reči. Takže je raz mladým švihákom, inokedy osudom skúšaným zrelým mužom. No Otakarom Brouskom ml. to nekončí. Hudobne sa totiž na tejto audioknihe podieľal aj Ondřej Brousek. Úvod aj záver má klasickú melódiu s husľovým sólom. Medzi jednotlivými kapitolami nájdeme hudbu typickú pre Grécko, plnú píšťal a strunových nástrojov. Skladby sú často hravé, čím vystihujú humorný nádych príbehov.


Nič ľudské im nebolo cudzie

Staré grécke báje a povesti sú plné tých najsilnejších citov, najnižších pudov, ale aj vášní, akých sú ľudia schopní. No netýkajú sa len ľudstva. Olympskí bohovia, ktorých Gréci stvorili, boli rovnakí ako oni. Užívali si život plný sexu na všetky spôsoby a našli by sme medzi nimi mnoho fílií a iných podivností. Vraždy, úklady, podrazy, závisť, nenávisť, túžba po moci… To všetko bolo na Olympe bežne dostupné a prístupné každému božstvu, polobožstvu aj ľavobočkom. Môže sa človek správať slušne, pri takýchto vzoroch tam hore, vo výšinách?

Staré grécke báje a povesti sú plné fantastických stvorení, fyzických premien aj akčných súbojov. Stephen Fry nám príbehy servíruje vkusne naaranžované, vyšľahané typickým britským humorom, okorenené popkultúrnymi narážkami, no zároveň nakrájané na drobné kúsky, aby z týchto príbehov mali úžitok nielen znalci, ale aj tí znevýhodnení, akoby bezzubí, ktorí sa s gréckou mytológiou stretávajú prvýkrát. Autor nám jasne vysvetlí rodinné vzťahy, zväzky, kto s kým, kedy, kde a ako a na dôvažok ponúkne aj pár pikošiek. Vedeli ste napríklad, odkiaľ sa vzal názov hymna či hymen? Je pridanou hodnotou, že toto všetko dokázal Stephen Fry podať zrozumiteľne skutočne pre každého.

Ak máte chuť započúvať sa do audioknihy, ktorá vás zoznámi s koreňmi starovekej gréckej civilizácie, s bájnymi hrdinami a ich osudmi a navyše je plná britského humoru, neváhajte. Hrdinové budú skvelou voľbou.

Hodnotenie: 90 %

Audiokniha Hrdinové je okamžite dostupná na Audiolibrix

Audioknihu Hrdinové si môžete okamžite stiahnuť napríklad aj v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Hrdinové
Autor: Stephen Fry
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2022
Interpret: Otakar Brousek ml.
Réžia: Hynek Pekárek
Dĺžka audioknihy: 14:20 hod
Formát: Mp3 (792 MB)
EAN: 8594169484945


Súvisiaci link

Recenzia – Stephen Fry: Mýty


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


7. februára 2023
Ena
Zdroj informácií