Recenzia – Stefan Petrucha: Deadpool – Packy, packy, pacičky

Deadpool Packy, packy, pacičky

Deadpool by nikdy nevyhral súťaž krásy či inteligencie. Taký Thor je oveľa silnejší a Hulk, Captain America či Spider-Man majú zase oveľa pohnutejší osud. Avšak Deadpoola musíte milovať. Ak nie pre jeho marvelovské schopnosti, tak preto, že on jediný je svojho nepriateľa schopný behom chvíľky ukecať na smrť.


Za všetkým hľadaj nemé tváre

Vraj sa treba najskôr predstaviť. Kravina, všetci ma poznáte. No… nech je pán spisovateľ spokojný. Volám sa Deadpool. Prestonová zo S.H.I.E.L.D. ma poverila novou úlohou. Ak pohorím či spôsobím pohromu, oni budú čistí a odser… odskáčem si to ja. Ide o veľmi citlivý prípad, plný hebkých kožúškov, labiek a ňufáčikov. Kto by sa nerozplýval, keď na neho uprie očká šteniatko? To sa aj ja (tvrdý a nekompromisný chlap) doslova sa rozpúšťam od šťastia.

Lenže ja musím týchto ňufkov pozabíjať.

Istý šialenec vytvoril beštie, ktoré sú v jednom zo štádií vývoja šteniatkami. Tými malými, chlpatými, rozkošnými guľôčkami s nežnými očkami a uslintanou papuľkou. Viem, opakujem sa. No a čo? Ťuťu, ňuňu, vole.

Tiež som mal psa. Asi. Je celkom možné, že som ho nemal. Spomienky sa mi s každým roztrieskaním hlavy pomiešajú a ja potom nerozoznám, čo je realita, čo fantázia, či je to budúcnosť, minulosť alebo sa skutok nestal. A k tomu ešte tie ďalšie otravné osobnosti alebo hlasy v hlave, či čo to je…


Si stále rovnaký bezcitný debil.

Teraz si ma urazil. Nájdem si inú hlavu

Nie som žiadny iba hlas v hlave, mám svoje city

Inak som v poriadku. Až na rakovinu a výzor prezretého avokáda. Ženy však magneticky priťahujem. Pretože sexepíl je ukrytý v osobnosti a ja vlastním, okrem iného, aj riadne veľkú osobnosť.

Vráťme sa k voňavým, jemnučkým kožúškom s nežným pohľadom, ktoré sú nádherné ako jednorožce. Kto by neobdivoval jednorožce? Prečo nemám na svojom obtiahnutom trikote jednorožca? Namiesto toho sa mi zarezáva do zadku.

Niektoré z beštií sa dostali do Zverimexu a medzi nič netušiacich ľudí. Ich zneškodnenie je len na mne. Nemám problém zabíjať. Niektorí ľudia si to zaslúžia. Zavraždiť ale šteniatka? To chce silný žalúdok. Tradá! Zoznámte sa s mojou morálnou dilemou rezonujúcou v tomto príbehu. Zabiť či nezabiť, o to tu pôjde.

Niektoré šteniatka sa premieňajú na ľudožravé mrchy. Zabiť niečo také je hračka. S.H.I.E.L.D. ma vyzbrojil najmodernejšou zbraňou, sprejkou, ktorá tieto beštie rozpustí. Ja riskujem – a oni zlížu smotanu. Pýtam sa však, čo ja? Na ktorom stupienku potravinového reťazca stojím? Som na zožratie? Som úžasný! Ja to viem, vy to viete, no babráci zo S.H.I.E.L.D. to nevedia. Takže ak sa niekomu vraždenie šteniat nebude páčiť, hodia svorke besných majiteľov šteniatok a ochrancom zvierat mňa.


Možno príde aj Spider-Man a Hulk

Aby som vás ale úplne nedoplietol a príliš neohúril svojou slovnou zásobou a genialitou, rýchlo prezradím, že stretnem lásku svojho života. Má skvelú figúru, kozy hodné bohyne a ten zadoček, mňam! Práve som sa roztiekol. Je tu aj zloduch, pretože v každom príbehu nejaký byť musí, a tento bude fakt zlý a ľstivý a pokúsi sa o strašné veci. Ja mu v tom samozrejme zabránim, lebo ak by to tak nebolo, autor knihy by náhodou utrpel nehodu a museli by ho vymeniť.

Jednoznačne som kladný hrdina. Sekám katanami, striekam sprejkou a rozpúšťam kadekoho a kadečo. Veď ide o záchranu sveta! Chvíľku to síce vyzerá, že v S.H.I.E.L.D. celkom nepochopili, že ja jediný ho môžem spasiť, ale svoj omyl napravia a budem môcť ďalej likvidovať zloduchov a nenažrané monštrá.

Objavím prísne utajené a hlboko ukryté laboratórium a rozlúštim strašné tajomstvo. Škoda, že za svoj výkon nedostanem Nobelovku či Oskara. Prezradil by som viac, no ozývajú sa hlasy, že mám držať klapačku, lebo som zdemoloval polovicu mesta a tí, čo ma stretli osobne, navštevujú psychoterapeuta.

Drahí fanúšikovia! Verím, že sa nezľaknete a vymeníte ilustrácie za písmenká. Priznávam, že keď som tú kopu slov videl, netušil som, či si s tým poradím. Predsa len, obrázky sú obrázky – sú trefné, jasné, stručné a pritom povedia všetko. No verím, že to zvládnete.


Labky, ňufáčiky a hebké kožúšky

Román o Deadpoolovi od Stefana Petruchu je plný hlášok, irónie a deadpoolovského humoru, ktorý, hoci je občas drsný, dokáže rozosmiať snáď každého čitateľa. Proste skvelý.

Deadpool má nadľudské vlohy. Napríklad taká schopnosť regenerácie či bojaschopnosť. Avšak, ako už bolo povedané, v porovnaní s ostatnými hrdinami je pomerne normálny. To samozrejme neplatí o jeho nadmieru vyvinutej komunikatívnosti. Doslova každého nepriateľa behom chvíľky ukecá až na pokraj smrti. Preto pozor! Drahí čitatelia, ak nebudete opatrní, hrozí aj vám strašná smrť ukecaním, iróniou, výbuchmi nekontrolovateľného smiechu, hláškami a neuveriteľnou logikou, ktorou je Deadpool obdarený nadmieru. A aby sa na mňa nenasral, že som to nespomenula… Je nadmieru obdarený a vybavený aj všelijako ináč. Napríklad má dve veľké katany.

Takže krásne čítanie a super zábavu. A nezabúdajte: Ja som vás varovala!

Hodnotenie: 95 %

Knihu Deadpool – Packy, packy, pacičky si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Deadpool: Packy, packy, pacičky
Žáner: fantasy, scifi
Autor: Stefan Petrucha
Vydavaetľstvo: CREW
Rok vydania: 2021
Jazyk: český
Preklad: Filip Drlík
Počet strán: 302
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–7679–066–7


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


7. decembra 2021
Ena
Zdroj informácií