Recenzia: Starlight

Nech žije hrdina

Starlight 001

Mark Millar. Toto meno dokáže fanúšikov komiksov neskutočne potešiť, aj riadne naštvať. Medzi jeho najnovšie projekty patria Kick-Ass 3 (ktoré Millar naťahuje a z plánovanej šesťdielnej minisérie sa stala osemdielna), Jupiter´s Legacy (superhrdinská sága o nesuperhrdinských superhrdinoch) a Starlight (ktorú si teraz predstavíme).

Duke McQueen nemá svoj deň. Prišiel o manželku, najlepšiu priateľku, matku jeho synov a spriaznenú dušu v jednom. Po tridsiatich ôsmich rokoch šťastného manželstva je koniec. Jediné čo Dukeovi zostalo sú spomienky. A nielen na manželku. Pred štyridsiatimi rokmi bol totiž pilotom prototypu stíhačky, ktorou preletel cez čiernu dieru. Tá ho vypľula na planéte, ktorú ešte žiadny pozemšťan nenavštívil. Volala sa Tantalus a jej obyvatelia žili pod nadvládou tyranského Typhona.

Duke sa spolčil s miestnou princeznou Attalou a stal sa nielen jej milencom, ale aj záchrancom Tantalu. Tyranský Typhon nakoniec padol. Zahynul pri súboji s Dukeom, ktorý na neho použil newyorskú taktiku boja (kopanec do vajec nasledovaný výstrelom do hlavy). Vesmír bol zachránený pred tyraniou a Duke sa mohol vrátiť domov. Ale asi by bolo lepšie, keby na Tantale zostal. A nielen pre neho.

To prvé, čo mi napadlo, keď som uvidel obálku, bolo: „Vyzerá to ako Flash Gordon v podaní Marka Millara“. Teraz myslím filmového, kultového Flasha Gordona z roku 1980, nie ten odporný seriál z roku 2007, na ktorý už všetci zabudli (čomu sa ani nečudujem). Nebol som od pravdy ďaleko. Je to, ako keby ste zobrali Flasha Gordona a spojili ho s kultovým westernom Nezmieriteľní. Niečo podobné už Millar spáchal v príbehu Wolverine: Old Man Logan.

Po dejovej stránke je to klasický Millar. Jeho príbehy sú síce neoriginálne originálne, ale výborne vyrozprávané. Navyše má v pláne týmto titulom predstaviť univerzum, v ktorom spojí osudy postáv z príbehov Jupiter´s Legacy, Superior a ďalších. Nápad na príbeh Starlight sa zrodil v Millarovej hlave v období keď písal príbeh Superman: Red Son (u nás vydané ako Superman: Rudá hvězda) a realizoval ho napriek tomu, že príbehy o retro hrdinoch väčších než sám život, s hranatou bradou a vypnutou hruďou, ktorí bojujú na cudzích svetoch, už nie sú dávno in.

Millar dostáva na prekreslenie scenárov kresličov, ktorých mená niečo znamenajú. K Johnovi Romitovi Jr., Leinilovi Francisovi Yu, Frankovi Quitelymu, Daveovi Johnsonovi, Bryanovi Hitchovi, Terrymu Dodsonovi, Steveovi McNivenovi a Daveovi Gibbonsovi sa pridal Goran Parlov. Millar s ním chcel spolupracovať už dávno, keďže je jeho veľkým fanúšikom. Niet sa čo čudovať. Pre mňa osobne je Parlov novodobým Joeom Kubertom, ktorý dokáže výborne zachytiť charakteristiku postáv a atmosféru.

Prvé číslo Starlight sa podarilo, ale je to Millar. To znamená, že nie je isté, kedy sa dočkáme dokončenia príbehu. Prípadne komiks nečítajte a počkajte si na filmové spracovanie (práva boli predané štúdiu FOX). Alebo, ak nefandíte retro hrdinom, siahnite po Millarovom plánovanom projekte zvanom MPH.


Starlight
Píše: Mark Millar
Kreslí: Goran Parlov
Vydáva:Image Comics
Rok vydania: 2014


25. marca 2014
Marek