Recenzia: Stargirl (seriál)

Stargirl

Je Stargirl blondína s hviezdičkou?

To teda určite áno! Tento seriál by mali zakázať pozerať všetkým mladým dospievajúcim a zároveň ich rodičom v strednom veku. Pretože ich pripraví o ilúzie a o nevinnosť. Ale nie o nádej. Lebo tvrdenie, že podpora je viac ako hrdinstvo a priateľstvo je viac ako rodina, býva totiž občas pravdivé.

Expozícia, v ktorej vznikne rodina pozbieraná z dvoch iných rozvedených rodín, kde sa deti musia prispôsobiť svojim dospelákom a znášať ich rozhodnutia, je už skoro viac ako klišé. Nuda a otrava. V seriáli Stargirl je však dostatok iného rozptýlenia, aby mu táto trápnosť nebola na prekážku.


Klaďasovia

Členovia nového tímu Justice Society, poväčšine decká zo strednej (deti svojich rodičov), a ich pomáhači/rodina.

Nadšená hrdinka Stargirl – blonďatá gymnastka bez tímu, ktorej urobí nekonečnú radosť, keď si ju vyberie veselá cosmic staff (prosím, žiadne dvojzmysly, áno?). Je to celkom vážna zbraň, ktorá sa volá vesmírna palica (tyč). Šťastná vyvolená preto poľahky príjme úlohu tvorkyne nového tímu Justice Society, lebo práve nemá do čoho pichnúť a je až odporne vytrvalá. Do bitiek sa vrhá bezhlavo, a preto pravidelne schytáva.

Otec Pat – krycím menom Stripesy, vlastník pozostatkov (rozumej starých krámov) po bývalej Justice Society. Ako pobočník Starmana nikdy nemal ambície viesť. Ale keď sa nejaký nový vodca zase objaví, opäť prijíma svoju starú úlohu a stáva sa jeho – pardón – jej pravou rukou. Zdatný mechanik, ktorého najviac milujeme, keď keď pilotuje vlastnoručne vyrobené brnenie – robota s názvom S.T.R.I.P.E. A nech robí, čo robí, nedokáže nikoho ochrániť pred súbojmi života.

Barbara – manželka a mama, pracuje vo verejnej správe presvedčená, že je na tej správnej strane. Ničím iným ani nechce byť. Je lepidlom rodiny so svetom, neskoro pochopí, že od niektorých ľudí je lepšie si udržiavať odstup.

Mike – malý brat bez špeciálneho nadania (zatiaľ). Podľa vzoru deus ex machina vstupuje do deja svojím veľmi malým príspevkom, ale rozhodujúcim spôsobom. Ale veď taký je život, náhoda je blbec a odvážnemu šťastie praje.

Divá mačka Wildcat – jej príbeh je o tom, že ak v záchvate divokosti niekomu ukážete svoje prednosti, nesmiete sa pri tom fotiť. Inak si to odskáčete – a s vami celá rodina. Nepomôže priznať vinu, nepomôže oľutovať. Čo bolo, bolo, sú len slová. Isté veci si so sebou potom treba niesť celý život. A to nie je jediný neodpustiteľný hriech, s ktorým sa jej treba naučiť žiť.

Dr. Mid-Nite – Beth, ponechaná ambicióznymi rodičmi napospas strednej škole a samote bez priateľov.

Hourman – ďalšia sirota s veľkým problémom so sebaovládaním. Ale byť najsilnejší na svete len takú hodinku, to nestačí. Lebo záporáci sú silní stále.


Záporáci

Vyjdite na ulicu vo svojom meste a isto takých objavíte. V prvom rade sú to členovia Injustice Society, tí pôvodní, ktorí už raz vyhrali a dosiahli isté postavenie.

Brainwave – je zdatný manipulátor myslí i vecí.

Icicle – ktorému zamrzlo srdce, lebo utrpel vážnu stratu. A tak ide za cieľom, ktorý pokladá za správny a neobzerá sa, kto ďalší kvôli nemu zamrzne.

Huslistka – všetkých učičíka a potom zneužije.

Gambler – ide na vec cez prachy a počítače.

Špormajster a Tigrica – dvojka ako zo sado-maso salónu, ktorá sa s nikým a s ničím nepára.

Solomon Grundy – likvidátor, ktorý vždy vykoná, čo sa mu nakáže a veľmi nemyslí.

Dragon-King – vedátor, ktorý sa hrá na Boha a pre ktorého je i vlastné dieťa iba nevydarený experiment.

Samostatnú skupinu tvoria deti záporákov. Nikdy totiž nie je jasné, či sú skoro dobrí alebo skoro zlí, ale určite sú dôležití.


Justice vs. Injustice Society

Netreba sa čudovať, že členovia Justice i Injustice Society sú takí ľudskí, je to predsa seriál, ktorý stojí na pevných základoch DC komiksov. Atmosféra je rovnako temná a beznádejná ako v tmavých uličkách Gothamu. Proti zlu bojujú nevytrénovaní začiatočníci, čo je priam bolestivo viditeľné pri všetkých súbojoch, do ktorých sa zapletie Stargirl alebo jej kamaráti. Útoky Icicla a Brainwava sú ako cunami a Športmajster s Tigricou bojujú v takej dokonalej choreografii, že je vám tých detí jednoducho ľúto. A predsa sa bijú ďalej! Za dobro a spravodlivosť! Vlastne… nie tak celkom. Skôr iba proti bezcitnosti a nepochopeniu.

Seriál ma výbornú hudbu, skvelé triky a vymaznané detaily. Jediné, čo sa mu dá vytknúť, je občas pomalá dynamika po sebe nasledujúcich scén. Takú však vedia oceniť čitatelia komiksov, v ktorých je obraz nositeľom informácie, lebo ak už hrdinovia dlho kráčajú uličkou, jednoducho si treba vychutnať ako tou uličkou kráčajú. Niektoré obrazy v seriáli sú naozaj epické, hlavne interakcia Stargirl a S.T.R.I.P.E. je vizuálne veľmi vydarená.

Zo všetkých zľahka plynúcich scén potom treba vybrať tie najdôležitejšie. Vznikne tak hlavný a podstatný príbeh, ktorý chceli tvorcovia odovzdať svetu. Výpoveď o spoločnosti a živote v nej.

To je tak veľmi DC!

I napriek istej predvídateľnosti niektorých situácií v príbehu získali Batman so Supermanom zdatnú a hlavne modernú výpomoc – kučeravú blondínu v kraťasoch s hviezdami na tričku. Nie, nie je dokonalá, ale počkajte, keď vyrastie! Nateraz dostáva aspoň tri a pol z piatich, možno aj štyri. Odpusťte, že nie viac.

Vaša DC girl – Monika Secentity Kandriková

Hodnotenie: 80 %


Stargirl (seriál 2020 – )
Séria prvá, 13 častí
Žáner: komiksový, dobrodružný
Réžia: Glen Winter, Greg Beeman, Michael Nankin, Rob Hardy
Scenár: Geoff Johns, Colleen McGuinness
Hrajú: Brec Bassinger, Christopher James Baker, Meg DeLacy, Neil Jackson, Yvette Monreal, Trae Romano, Hunter Sansone, Amy Smart, Jake Austin Walker, Neil Hopkins, Hina X. Khan a ďalší


Recenzentka Monika Secentity Kandriková je autorka poviedok, ktoré môžete nájsť na stránkach Fandom.sk a Scifi.sk, finalistka Martinus Ceny Fantázie a predovšetkým nadšená čitateľka fantastiky a komiksov a diváčka filmov a seriálov tohoto žánru.
Výber jej poviedok vyšiel v e-booku s názvom Noc ma volá po mene a môžete si ho stiahnuť v Martinuse – pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete všetky články od Moniky Secentity Kandrikovej na Fandom.sk.


29. septembra 2020
Monika Secentity Kandriková
Zdroj informácií © 2020 The CW Network, LLC. All rights reserved