Recenzia - Star Wars: Sila sa prebúdza

Robotko BB-8
Rey na lietači
Čierny Helmo 2
Han Solo nie sólo, ale s Chewbaccom
Rebelské vesmírno vodné lodičky

Kiná po celom svete úspešne dobýja novinka z preďalekej galaxie. Má za sebou komerčný rekord v štartovacom dni a nepochybne zdolá aj rekord prvého víkendu – v čase písania recenzie má na konte 250 miliónov dolárov (za prvé tri dni). Svet rytierov Jedi je stále extrémne príťažlivý a J. J. Abrams opäť dokázal, že je režisérskou špičkou.

Prebudenie sily vyvoláva v podstate len pozitívne dojmy, v postoji tlieskajú diváci aj kritici. A je na mieste podotknúť, že tento recenzent bol tiež spokojný. Avšak na rozdiel od iného remake hitu roka 2016 (Mad Max: Fury Road), recenzent nebol uspokojený absolútne.

Nové Star Wars totiž vyvolávajú množstvo otázok.

Prebudenie sily je v podstate remakom prvého Star Wars filmu – Novej nádeje. Máme tu púštnu planétu a svet rebelov, zberačov šrotu (scavengerov) aj malého pípajúceho robota, strašidelného Čierneho Helma aj zatiaľ neprebudených svetlých učeníkov, nečakané odvahy aj úmrtia, gigantické lode aj planéty, ba dôjde dokonca aj na triafanie sa do malej diery. Oproti starému filmu (1977) je to „len“ vyšperkované modernými filmárskymi a režisérskymi postupmi. A dochutené postmodernými narážkami na pôvodnú trilógiu.

J. J. Abrams, ktorého prezývajú novým Spielbergom, však nemal veľmi na výber. Štúdio Disney, ktoré zakúpilo práva na svet Star Wars od Lucasartu za 4 miliardy dolárov (2012), stávku na istotu potrebovalo. Star Wars náboženstvo má ešte náročnejších „veriacich“ ako sú Trekkies a tak žiadne Džejdžejove experimenty neprichádzali do úvahy.

Na jednu výraznú zmenu si však trúfli – a v jej pozadí je opäť snaha získať investované 4 miliardy čím skôr späť. Disney spolu s Lucasartom vytvorili komisiu – Lucasfilm Story Group – ktorá bude mať na starosti novú dejovú líniu Star Wars a ktorá jedným šmahom zrušila všetky už napísané knižné príbehy odohrávajúce sa po filmovom Návrate Jediho. Pôvodný Star Wars Expanded Universe bol zmenený na Star Wars Legends a parádne kúsky ako Thrawnova trilógia sa ocitli mimo hlavnú líniu. Vo filmoch nás už nečaká žiadna lady Mara, Han Solo s Leiou nebudú mať tri deti a invázia Yuuzhan Vong asi galaxiu neohrozí.

Samozrejme, rýchlo pribudnú nové príbehy, takže panenskí fanúšikovia o nič neprídu. Len my, starci so svetelnými mečmi pod posteľou, budeme chvíľu šomrať.

Väčšou otázkou je, prečo J. J. spolu s duchom starých Hviezdnych vojen skopíroval aj ich naivitu a logické prehmaty vedúce k čelným prepleskom. Výrazný posun sa konal len v prípade Stormtrooperov. Tí konečne získali hĺbku, hrozivosť a presnejšiu mušku – už neplatí posmešné prirovnanie „strieľaš ako Stromtrooper“. Vo filme však ostali hlúposti ako pristávanie v rýchlosti svetla či nechránené šachty na pohodlné ničenie gigantických lodí.

Celkový pozitívny dojem však pretrváva. V prvej polovici filmu budete mať spokojný úsmev okolo celej hlavy. V druhej si možno pošomrete, že to chcelo pár scén vystrihnúť, ale v závere budete opäť blažene odfukovať. A pozerať do kalendára, kedy že príde pokračovanie (2017).

A úplne na záver vo vás ostanú ešte dve otázky (okrem hlavnej spojlerovej):

  • Prečo Rey celý čas nosí tú dlhú palicu?
  • A prečo vyzerá ako naša maliarka a Star Wars fanatička Martina Pilcerová? :)

Star Wars: Sila sa prebúdza (orig. Star Wars: Episode VII – The Force Awakens
Žáner: sci-fi, fantasy, akčný, dobrodružný
Výroba: USA, 2015, 136 min
Réžia: J. J. Abrams
Scenár: Lawrence Kasdan, J. J. Abrams, Michael Arndt
Kamera: Daniel Mindel
Hudba: John Williams
Hrajú: Daisy Ridleyová, John Boyega, Adam Driver, Oscar Isaac, Harrison Ford, Carrie Fisherová, Peter Mayhew, Lupita Nyong'o, Andy Serkis a ďalší.

Photo © Lucasfilm



21. decembra 2015
Rastislav Weber