Recenzia: Spirála (manga)

Spirala

Príbeh skazy japonského mestečka nakazeného špirálou.

Kurouzu sa nachádza medzi horami a morom a stane sa obeťou, nuž, špirály. Smiech vás rýchlo prejde. Špirála sa totiž objavuje všade. Vrátane najnečakanejších miest. V jedlách. V účesoch. Na telách. Dokonca i na oblohe. Nikto pre to nemá normálne (ani menej normálne) vysvetlenie. Isté je iba to, že niektorí jedinci nimi začínajú byť chorobne posadnutí a končí sa to pre nich katastrofálne. Mesto sa postupne stáva svetom samým osebe. Odtrhnuté od zvyšku krajiny. Mŕtvych pribúda. A špirál tiež.

Ak ste o tejto mange nikdy v živote nepočuli (a nevideli ste filmové spracovanie z roku 2000), zrejme z daného obsahu nebudete príliš múdri. Berte to ako plus: bol vám dožičený luxus skočiť rovnými nohami do nepredvídateľného príbehu, na ktorý tak skoro nezabudnete. Ak si aj poviete, že ste na všetko pripravení, scenáristu a ilustrátora Džundžiho Itóa sa neoplatí podceňovať. To dokázal už v dielach Ryby – Útok z hlubin a Balónky oběšenců a další hororové příběhy.

Kto jeho tvorbu pozná, vie, že Itó disponuje talentom zničiť čitateľa. Zaskočiť ho. Dostať. Šokovať. A ešte sa pri tom bude spokojne, zvrátene usmievať.

Začína opatrne a pomaly. Dalo by sa povedať jemne (na svoj vkus). No pozor! To sa s vami iba pohráva. Učičíka vás, aby ste si mysleli, že to je všetko. No a potom to rozbalí v plnej odpornosti a vám neostane nič iné, iba žasnúť nad tým, kde sa to v ňom vzalo (placenty, hady, vrtáky, maják).

Itó je expert na deformity (nielen) ľudských tiel a na vymýšľanie kurióznych vecí, ktoré azda ani nemôžu pochádzať zo zdravého mozgu. V praxi však fungujú výborne a v žánri hororu (ktorý je často nivočený podpriemernými autormi bez štipky fantázie) je to samozrejme vítané.

Spirála pôsobí poviedkovým dojmom. Jednotlivé krátke príbehy sa odohrávajú v Kurouzu, neraz majú rovnakých hrdinov a sú uzatvorené. Špirála sa prejavuje rôznorodo – od komárov cez vzbúrené účesy až po tajfúny. Manga preto nejaký čas pôsobí dojmom, že možno ani sám autor netuší, ako (a či vôbec) to udrží pod kontrolou a či na seba jednotlivé udalosti vŕši náhodou alebo s jasným, vopred detailne premysleným plánom. Keď to budete čakať najmenej, začnú do seba jednotlivé udalosti a zdanlivo nesúvisiace komponenty zapadať a vytvoria monštruóznu, znepokojivú, kolosálnu hororovú víziu. Napriek tomu sa daktoré záležitosti scenáristovi rozutekali a už ich nechytil (napr. nie je jasné, prečo sa niektorí menia na slimákov a iní nie).

Okrem toho scenár trpí trojicou kozmetických chýb:

Kozmetická chyba č. 1: Absurdné zľahčovanie. Mŕtvi sa vracajú do sveta živých. V nemocnici sa odohrá séria brutálnych vrážd. Napriek tomu postava povie: „… v poslednom čase sa v našom meste dejú čudné veci.“ Ako keby včera večer nemohla pozerať správy, lebo vypadla elektrika.

Kozmetická chyba č. 2: Viacero postáv zomrie kvôli ústrednej hrdinke (čertík z krabičky).

Kozmetická chyba č. 3: Viacnásobná záchrana hrdinky na poslednú chvíľu (tajfún, viacero osôb v nemocnici).

Sú to ale skutočne len menšie nedostatky, ktoré nijako zvlášť nebránia čitateľovi užiť si jazdu.

Ako to už chodí vo vyhrotených okamihoch, ľudia ukazujú svoje pravé ja. Niektorí sú pre prežitie schopní páchať najohavnejšie skutky. Nájdu sa aj takí, ktorí sú statoční a priateľskí, no nie je ich veľa. So špirálami do mesta prichádzajú prvé monštrá. Ako to už ale býva, najdesivejšie sa ukrývajú v nás.

Itóov kultový horor v češtine v minulosti už vyšiel v rokoch 2010 a 2011 v Zone Press v trojici kníh. CREW sa tento rok buchla po vrecku a vydala ho v jednom temer 650-stranovom zväzku (a ako bonus štedro prihodila ešte jeden špeciálny príbeh na záver).

Spirála je geniálny mix grotesknej frašky, totálneho znepokojenia a mrazivého hororu. Zrejme neexistuje dôvod nedať jej plných 100 %, pretože toto je fakt výborná, právom legendárna manga. Počet hororových máng vydaných v češtine sa utešene rozrastá. Chceme viac! Kým nás nepohltí temnota.

Hodnotenie: 100 %

Mangu Spirála si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Spirála (orig.: Uzumaki)
Autor: Džundži Itó
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2021
Ilustrácie: Džundži Itó
Jazyk: český
Preklad: Jan Horgoš
Počet strán: 648
Väzba: lepená v mäkkých doskách
ISBN: 978–80–7449–910–4


Súvisiaci link

Recenzia: Balónky oběšenců a další hororové příběhy (manga)


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


12. októbra 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií