Recenzia: Spider-Verse

Všade samý Spider-Man

Amazing Spider-Man 009 (2014) (Digital) (Darkness-Empire) 001
spider verse-09-variant
spider verse variant

Vydavateľstvo Marvel Comics vykráda samo seba. V roku 2015 nás totiž čakajú crossovery Secret Wars a Civil War. Prečo sa rozhodli recyklovať tieto eventy? Aký budú mať vplyv na marvelovské univerzum? Na odpoveď si ešte budeme musieť počkať, ale už teraz si môžete prečítať Spider-Verse, ktorý svojou originalitou dokazuje, že scenáristi nevedia, čo nové by vymysleli. Veď posúďte sami.

Príbeh sa začína s Petrom Parkerom, ktorého zobudí telefonát od J. Jonaha Jamesona. Ten mu oznámi, že v miestnom parku robí nejaký superzlosyn problémy a že to treba nafotiť. Tým zlosynom je muž s ulízaným účesom a drakulovskou vizážou. Na niekoho takého náš hrdina ešte nikdy nenarazil a už ani nenarazí, pretože pseudodrakula Petrovi zlomil väz a vysal mu krv z tela. Tu by sa mohol príbeh skončiť. Lenže to bol Peter Parker zo Zeme-449, kde mal identitu Spider Moon-Mana.

Náš Peter Parker, zo Zeme-616, je v bezpečí. Momentálne. Ale aj tak má Peter o zábavu postarané. V meste sa totiž objavilo dievča menom Cindy Moon, ktoré údajne uhryzol rovnaký pavúk ako Petra. Čo by nebol problém, keby k sebe Peter a Cindy nepociťovali až animálnu príťažlivosť. Ako keby to nestačilo, New York navštívil Spider-Man z budúcnosti, Petrova budúca Spider-dcéra, britský Spider-Man a dokonca aj prasačí Spider-Man (či skôr Ham). Spider-Mani všetkých dimenzií sú v ohrození a Peter Parker zo Zeme-616 je ich jediná nádej.

Nezdá sa vám to všetko tak trochu povedomé? Spider-Man vedúci armádu Spider-Manov proti nezastaviteľnému nepriateľovi? Podobný príbeh bol v záverečnom dvojdieli animovaného seriálu Spider-Man z roku 1994 nazvanom Spider Wars. Viem si živo predstaviť, ako súčasný scenárista série Spider-Man Dan Slott poskakuje po kancelárii od radosti nad tým, aký je geniálny, tľapká sa po pleci a pospevuje si Supercalifragi­listicexpiali­docious z filmu Mary Poppins.

Ale musím uznať, že príbeh je veľmi dobre napísaný a napriek ponurosti príjemne vtipný. Čo sa Slottovi podarilo na jednotku, je chémia medzi hlavnými postavami. (Ne)vzťah medzi Petrom a Cindy je absolútne výborne napísaný a z každého slova a pohľadu je cítiť nevyslovenú túžbu. Aj ostatné postavy sú úžasne napísané a svojím spôsobom zapamätateľné. A nemyslím iba to, že Spider-Ham je prasa v maske.

Ak ste ešte nikdy nečítali komiks s postavami z mnohých alternatívnych vesmírov, dám vám rýchlokurz toho, ako to funguje. Na začiatku, keď Stan Lee v šesťdesiatych rokoch vymýšľal svoj vesmír, bola Zem-616. Základný vesmír. V sedemdesiatych rokoch sa objavila séria What-if?, v ktorej boli rozprávané príbehy o tom, čo by sa stalo, keby sa napríklad Spider-Man pridal ku Fantastic Four a zostal by s nimi. Alebo čo keby bol rádioaktívnym pavúkom uhryznutý niekto iný? Tak vznikli alternatívne verzie Spider-Mana (a iných hrdinov) a alternatívne vesmíry. Kostýmy zostali podobné, aj ich dizajn, len sa niekedy zmenil nositeľ mena Spider-Man. Prípadne jeho pohlavie.

Jedna z vecí, ktorá tomuto príbehu, pomáha je kresba Oliviera Coipela (House of M, Thor). Ako obvykle je na čo sa pozerať a panely dvojstránok sú krásne rozvrhnuté, nehovoriac o akcii. Coipel sa postaral aj o hlavnú obálku, no okrem neho prispeli svojimi variantmi aj kresliči Gabriele Dell´Otto, Skottie Young a Ryan Stegman.

Spider-Verse nie je nijako originálny event, ale aspoň je dobre napísaný. Uvidíme, či jeho zakončenie bude mať nejaké následky a či bude súvisieť s budúcoročnými crossovermi. Prípadne si môžete prečítať päťdielnu minisériu Edge of Spider-Verse, v ktorej sa zoznámite s príbehmi piatich Spider-Manov. Tiež stoja za prečítanie.


Spider-Verse
Píše: Dan Slott
Kreslí: Olivier Coipel
Vydáva: Marvel Comics
Rok vydania: 2014


11. novembra 2014
Marek "Keram" Barányi