Recenzia: Spider-man: Bez domova (film)

Spider-man - bez domova

Po počiatočných trampotách s veľkou mocou a ešte väčšou zodpovednosťou, po megalomanskej bitke s fialovým titanom a po dobrodružnom výlete do Európy by si Peter Parker zaslúžil poriadne prázdniny. Bohužiaľ, ako sa hovorí, aj porazený balrog vie bičom šľahnúť – jeho protivník v ostatnom marvelovskom Spider-manovi vypustil na internety identitu Petra Parkera a rovno ho aj obvinil zo svojej vraždy. Priateľský sused tak odrazu musí čeliť odsudzovaniu celého sveta. Popri tom všetkom by bolo ešte fajn dostať sa na vyšku, čo je značne náročné, keď medzi vaše voľnočasové aktivity patrí hádzanie áut do zloduchov. Najviac ale Petra mrzí, že spolu s ním musia následky jeho činov trpieť aj jeho najbližší.


Trojka je magické číslo a v prípade filmového sveta Marvelu to vo viacerých prípadoch platí dvojnásobne. V Ironmanovej či Thorovej ságe, dokonca aj v šnúre Avengers nasledovalo tretie pokračovanie po slabšom druhom diele – Thor dokonca prešiel zmenou štýlu. Kapitán zažiaril už vo svojej druhej časti, takže jediný spôsob ako preskočiť latku pri trojke bolo skrátka spraviť z nej Avengers 2.5. Nakoniec došlo aj na najmladšieho pomstiteľa. V tradícii nesklamal a do svojej tretice šiel so všetkými tromfami. A podarilo sa. Ďaleko od domova je jedným z tých filmov, pri ktorom sa oplatí nepozerať žiadne upútavky a ideálne strániť sa aj mémov, hoci to môže byť výzva. Keďže sa však kiná otvorili, ak máte možnosť, nenechajte si film ujsť.

Tom Holland (okrem iného aj mladučký Nathan Drake v pripravovanom Uncharted), už v poradí tretí predstaviteľ filmového pavúčika, sa s novou výzvou popasoval brilantne. Emočne vypäté ale aj tlmenejšie scény zvláda s rovnakou charizmou ako gymnasticky náročné akčné sekvencie. Okrem protagonistu však v tomto filme dostávajú priestor aj ostatné postavy, ktoré podčiarkujú, že Peter vo svojom zápase nemusí byť sám. Na scéne ho preto striedajú Ned (Jacob Batalon), priateľka MJ (Zendaya z novej Duny) a napríklad aj teta May a Happy Hogan. Nájde sa ešte pár zaujímavých postáv – tie si však vychutnajte sami.

Poklonu však treba zložiť tvorcom scenára, ktorí naoko preplnený film organizujú naozaj fantasticky. Kde sa napríklad tretí Spider-man od Sama Raimiho (a možno aj ten v poradí druhý Amazing Spider-man) do svojho ambiciózneho ansámblu zamotal, tam to Wattsova trojka zvládla s prehľadom a rezervou. Vďaka nej sa do filmu dostalo mnoho chuťoviek a odkazov na predlohy, napríklad v detailoch kostýmov.

Štvrtá fáza marvelovského filmového univerza bola v roku 2021 mimoriadne štedrá. Okrem väčšinou kvalitnej pestrej škály seriálov od Disney plus sme dostali aj zbierku filmov. Od relatívne komornej Black Widow sme ale rýchlo prešli k šialene blikajúcim a trúbiacim blockbusterom ako Shang Chi a Eternals. Zlatým klincom v podobe audiovizuálne ale aj príbehovo prepracovanej lahôdky Spider-man: Bez domova Marvel potvrdil, že to myslí vážne. Zároveň tak aj pripravil cestu pre divoký mnohovesmír s Doktorom Strangeom a Wandou. Jeho upútavku si príhodne môžete pozrieť aj po Spideyho záverečných titulkoch. Mimochodom, doktorovo Multiverzum šialenstva bude režírovať Sam Raimi a ja si idem kúpiť červenú bavlnku, aby som mala čím pospájať všetky fanúšikovské teórie.

Spider-man: Bez domova sa k nám pre zavreté kiná dostal oneskorene. O to viac však odporúčame pozrieť si ho na veľkom plátne, ak vám to dovoľujú možnosti a opatrnosť. U fanúšikov MCU sa dá objektívne predpokladať skvelý zážitok. Ostatní musia vziať na vedomie, že film je predsa len pokračovaním, takže istý kontext tam bude potrebný. Napriek tomu, že film nevtieravou formou zhŕňa dôležité fakty, znalosť predošlých filmov vám pozitívny efekt znásobí. Takže hybajte do kina, kým sa dá. A pred tým negúgliť!

Hodnotenie: 100 %


Spider-man: Bez domova (orig.: Spider-Man: No Way Home)
Žáner: Akčný, dobrodružný, sci-fi
Výroba: USA, 2021, 148 min
Réžia: Jon Watts
Predloha: Steve Ditko (komiks), Stan Lee (komiks)
Scenár: Chris McKenna, Erik Sommers
Hrajú: Tom Holland, Zendaya, Jacob Batalon, Marisa Tomei, Jon Favreau, Benedict Cumberbatch a ďalší.


Recenzentku Máriu „Márdž“ Antoničovú možno poznáte aj ako stand-up komičku z Comedy Dungeon. Rada recenzuje filmy, knihy, občas aj divadelnú hru a s chuťou sa púšťa aj do reportáží z conov či rozhovorov s osobnosťami. Príbehy rada nachádza aj vo videohrách a hudbe.

Pod týmto linkom nájdete články Márie Antoničovej na Fandom.sk.


8. februára 2022
Mária Antoničová
Zdroj informácií