Recenzia: Spálená mrazem

Mercedes Thompsonová je automechanička. Špecializuje sa na autá nemeckej výroby a napriek svojmu magisterskému titulu sa v zaolejovaných a zhrdzavených vehikloch ňúra rada. Rada sa ňúra aj v iných veciach, do ktorých ju (podľa ostatných) nič nie je, ale taká je už jej kojotia povaha.

Mercedes je naozaj kojot, ak by ste to nevedeli. Teda, mení sa naňho, keď sa jej zachce. Keďže v čase jej vývoja žiadneho iného kojota nablízku nebolo, adoptívna mama ju dala na výchovu svorke vlkodlakov. Tí jej natlačili do hlavy pravidlá, ako sa má vlkodlak správať k ľuďom a k iným vlkodlakom, aby podľa možnosti žiadna strana neprišla k úhone. Dôkazom, ako funguje to, keď sa snažíte prepchať guľu cez hranatý otvor, sú povestné nohavice Brana, maroka všetkých amerických vlkodlakov. Natreté arašidovým maslom.

Keď sme sa naposledy stretli s Mercedes, skončila na vozíčku a s popálenými rukami. Zachránila síce svet, ale niektoré veci sú proste na túto (oproti vlkodlakom) krehkú osôbku príliš. Na druhej strane, Mercy mnoho získala – manžela a druha Adama, adoptívnu dcéru Jesse a celú Adamovu svorku, za ktorú sa učí niesť zodpovednosť. Ako keby nestačili jej staré komplikované vzťahy s fae a upírmi a záväzky voči nim.

Po pár stranách románu Spálená mrazem je čitateľovi jasné, že ani tentokrát to nebude iné. Prvýkrát Mercy dostane na držku hneď v úvode pri banálnej autonehode, ale týmto šrámom divoká jazda zďaleka nekončí. V okamihu, keď automechanička zistí, že sa nemôže nikomu známemu dovolať, veci naberú rýchly spád. Atlantská svorka je z ničoho-nič takmer do posledného chlpu nezvestná a chmáry sa zbiehajú nad každým, kto má s vlkmi niečo spoločné. Ktosi chce Mercy (zasa) zabiť, polícia je ťažkopádna, špeciálni agenti nedôveryhodní, a hlavne je tu podozrenie, že za únosom svorky sú odpadlíci z agentúry. Preto musí Mercy nájsť bezpečné útočisko pre Jesse, získať spojencov a zachrániť manžela a zvyšok svorky. A to ešte netuší, s kým bude musieť nakoniec vybojovať neľútostný súboj o všetko.

Ak sa vám zdá, že Mercyiným vzorom sa stáva John McClane, nie ste sami. S rozbitým ciferníkom a krvácajúc inkasuje ďalšie rany, ale rozdáva ich násobne viac a neúnavne sa prediera za svojím cieľom. Podobne je na tom aj pôvodne nádherný mercedes upírskej kráľovnej, ktorý si jeho menovkyňa v núdzi vypožičala, čo už. Nič z toho však nestačí a ani stačiť nebude, pokiaľ si Mercy nespomenie, že nie je vlkom, ale kojotom. A kojoti majú vlastné pravidlá hry.

Oproti prechádzajúcim knihám má Spálená mrazem trochu inú atmosféru. Briggsová sa snáď konečne spoľahla na to, že čitateľ už ovláda jemné nuansy verbálnej a neverbálnej komunikácie vo vlkodlačej komunite, a tak sa už nevenuje opisom, kto si čo pomyslel, ako si to pomyslel, prečo si to pomyslel a ako to, že si nepomyslel to, čo si mal pomyslieť. Naopak, duševné pochody postáv nahradila akciou a tiež posilnila vizualizáciu deja, čo vedie k lákavej predstave filmového spracovania tejto série.

Kompozícia trochu zakolísala; asi najmagickejšej scény sa dočkáme uprostred románu. Adam hrá v tejto knihe druhé husle, takže zrejme najsugestívnejšie bojové predstavenie s týmto charizmatickým alfom v hlavnej úlohe si vychutnáme tiež približne v polovici knihy, a to priamo z jeho uhľa pohľadu. Zvyšok románu sa už nesie v duchu odvrátenia následkov predchádzajúcich udalostí a hľadaniu vinníka, čo vedie k vskutku prekvapivému záveru.

Svorka je väčšinu knihy mimo aktívnu hru, preto je osviežujúcim posilnenie úlohy Mercyiných spojencov – Warrenovho druha Kyla, Zeeovho syna Tada, jedného poctivého agenta CANTRIPu, nejakého toho upíra a ďalších. Na druhej strane, hoci je Mercedes zmlátená, očarovaná a kadejako ináč zlontrovaná, spojenci prispejú k rýchlemu vyriešeniu takmer každého problému skôr, než sa situácia stihne zaujímavo vyhrotiť, čo akomak uberá na očakávanej dramatizácii deja. Avšak spôsob, akým tentokrát Mercy vzala veci do svojich rúk, je sympatický, a núti čitateľa tešiť sa na ďalšie pokračovanie.


Spálená mrazem
Autorka: Patricia Briggsová
Žáner: fantasy
Séria: Mercedes Thompsonová 7
Počet strán: 272
Väzba: pevná s prebalom
Rozmery: 145×205
Prekladateľ: Kateřina Niklová
Autor obálky: Daniel dos Santos

Kúpiť e-book (139 Kč) Kúpiť tlačenú knihu (11.63 €)


5. júna 2014
Alexandra Pavelková