Recenzia – Soyka, Katarína: Mutácia z planéty Zem

Mutácia z planéty Zem

Mimozemská rasa Turgov sa rozhodla, že Zem zachráni za každú cenu. Tou cenou sa stali obyvatelia planéty, ktorí ju systematicky ničili. Niektorým sa našťastie podarilo ujsť do vesmíru. Ľudstvo stratilo vládu nad Zemou, vo vesmíre živorí. Aby prežilo, okráda nepriateľa o zásoby…


Zničím tých, ktorí ničia Zem

Tieto slová sú napísané v biblii. V novele Kataríny Soyky sa však úlohy ničiteľa neujal Boh, ale mimozemská civilizácia humanoidov s modrou kožou – Turgovia. Jedného dňa sa objavili a eliminovali nebezpečenstvo, ktoré Zemi hrozilo. Mimozemšťania ako najväčšiu hrozbu pre planétu vyhodnotili pozemšťanov. Použili preto geneticky cielenú drogu, po ktorej ľudia stratili vlastnú vôľu, myšlienky a stali sa bezduchými bytosťami.

Hlavná ženská hrdinka zásobovačka Chily sa narodila vo vesmíre a Zem pozná iba z videonahrávok. Zásobovači sa vkradnú do korábov nenávidených Turgov a privlastnia si ich potraviny a iné potrebné veci. Je to nevyhnutné, ak chcú ľudia prežiť. Pri jednej takejto akcii sa však stane niečo, čo zmení celý Chilin život. Vesmírne plavidlo mimozemšťanov stroskotá a ona sa ocitne na neznámej planéte s jedným z nich. Zrazu je odkázaná na Turgovu pomoc. Ak chcú obidvaja vyviaznuť so zdravou kožou, musia si navzájom kryť chrbát. Dokážu to?

Záchrana príde, no všetko sa ešte viac skomplikuje. Chila sa dostáva do zajatia a hrozí jej deportácia na Zem. Turg jej sľúbil pomoc, no bude svoj sľub schopný dodržať alebo dievča skončí nadopované drogou v lágri na Zemi? Z cudzieho plavidla plného nepriateľov neutečie len tak. Chcelo by to super dobrý plán alebo zázrak. Navyše sa mladík z nebezpečnej planéty nevracia práve v dobrej kondícii…


Sme všetci rovnakí?

Katarína Soyka opustila bezpečný prístav fantasy a vrhla sa do búrlivých vĺn sci-fi. Celé rozprávanie je postavené na dvoch hlavných hrdinoch, Turgovi a pozemšťanke. Náhoda ich zvedie dokopy a zrazu musia bojovať nielen o prežitie, ale aj s predsudkami a názormi, ktorými ich odmalička kŕmili. Uvedomia si, že veria tomu, čo im o konflikte a následných udalostiach povedali iní. Otázka znie: Je to pravda? Budú schopní používať vlastný rozum a rozlišovaciu schopnosť?

Dej je vyrozprávaný z pohľadu týchto postáv, čo čitateľov približuje k obidvom hrdinom rovnako. Vidíme svet a konflikt zo strany okupovaných aj okupantov. Zamýšľajú sa nad osudom svojich rás aj súvisiacimi etickými otázkami. V novele rezonuje myšlienka, či je niektorá rasa nadradená inej. Nech už je to aplikované na ľudstvo či mimozemské civilizácie. Mali Turgovia právo zotročiť ľudí? Sú ľudia v tejto situácii úplne nevinne?


Muž a žena

Všetky vážne témy, ktoré sa v rozprávaní riešia, sa však dostávajú do úzadia. Do popredia vystupuje najmä vzťah Turga a Pozemšťanky. Za odsunutie vážnych tém na vedľajšiu koľaj môžu aj dlhé state opisujúce situáciu a vnútorné pochody hrdinov a predvídateľnosť príbehu. Začítate sa a zistíte, že vás nič neprekvapí. A ak áno, tak to, že mimozemšťania majú na svojich koráboch bankomaty, nosia boxerky a ešte niekoľko drobností…

Obe hlavné postavy postupne prehodnocujú svoje názory a zisťujú, či sú ochotní pozrieť sa na skutky svojej spoločnosti očami toho druhého. Príbeh nie je vyslovene sladký a romantika v ňom hrá jednoznačne druhé husle, no aj tak je vhodný skôr pre jemnejšie duše, prípadne milovníkov young adult románov.

Bolo by dobré, keby táto novela čitateľov podnietila popremýšľať o znečistení planéty, vymieraní živočíšnych a rastlinných druhov, etickým správaním či rasizmom… To sú problémy, ktoré sa v príbehu rezonujú a ktorým musíme denne čeliť aj my.


Čo povedať na záver?

Katarína Soyka je známa a ostrieľaná autorka. Má bohatú čitateľskú základňu, ktorá bude s Mutáciou z planéty Zem nadmieru spokojná. Ak knihy tejto autorky nepoznáte, spravíte dobre, ak ju začnete spoznávať práve prostredníctvom spomínanej novely. Nájdete v nej všetko, čo má príbeh mať. Nebezpečenstvo, lásku, vesmír, morálnu dilemu aj ekológiu a etiku. Na konci dostanete vysvetlenie turgskej okupácie, takže budete vedieť skutočnú príčinu. Navyše je dej pútavý, dynamický a rýchlo plynie, román prečítate na jedno posedenie. Rozhodnite sa rýchlo, aby ste nezmeškali. Vesmírny modul už dostal povolenie na odlet.

Hodnotenie: 70 %

Knihu Mutácia z planéty Zem si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Mutácia z planéty Zem
Žáner: sci-fi
Autorka: Katarína Soyka
Vydavateľstvo: Hydra
Rok vydania: 2021
Počet strán: 135
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–89968–43–5


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


22. júna 2021
Ena
Zdroj informácií