Recenzia - Sláine: Poklady Británie

Slaine

Edícia Mistrovská díla evropského komiksu od vydavateľstva Crew loví čerešne v mori smotany. Po noirovom detektívovi Blacksadovi k nám prichádza Sláine, šialený keltský bojovník a vyslanec matky Zeme, ktorého najväčšími záľubami sú boj, ženy a týranie trpaslíka Ukka. Poradie týchto vášní sa strieda a Sláine si to sem tam strihne aj melancholickou náladou, počas ktorej filozofuje, vymýšľa hlášky („polibte mi břiť“) alebo kope chudáka Ukka.

Komiksového Sláina stvoril Pat Mills ešte v roku 1983. Spočiatku bol obyčajným conanovským barbarom, ktorý sa po vyhnaní z kmeňa len tak táral a ničil, čo mu prišlo pod ruku (sekeru). Inšpirácia Howardom a Cúchulainnom z Ulsterského cyklu írskej mytológie je očividná. Sláine v boji okrem sekery využíva aj bojové šialenstvo, v ktorom čerpá energiu zeme a mení sa na monštrum – presne tak, ako Cúchulainn. Meno má zase po legendárnom Sláinovi mac Dela z rodu Fir Bolgov, ktorí ako prví obsadili Írsko a vládli mu, až kým ich nepremohli Tuatha Dé Danann na čele s kráľom Nuadom.

Postupujúcim príbehom je zo Sláina vládca svojho ľudu bojujúci s plazími Fomoranmi, aby nakoniec skončil ako vyslanec matky Zeme, ktorý v rôznych časoch a miestach chráni jej záujmy.

V Pokladoch Británie lúska Sláine lebky v čase Robina Hooda a v artušovskej dobe. V prvých dvoch príbehoch (Jméno meče a Vládce zmatečnosti) je Sláinovým protivníkom Krvavý boh a veci komplikuje jeho osudová láska a nemesis Niamh prevtelená do krásnej Marion. Jméno meče stvárnil výtvarník Greg Staples a jeho snová maľba mení príbeh na nočnú moru, ktorá sa chveje na okrajoch zorného poľa. Jediným osviežením je Ukko, pevný bod, o ktorý sa môže Sláine oprieť. Prípadne si naňho sadnúť, šmariť ho niekam alebo len tak nakopnúť. Vládce zmatečnosti je pre zmenu plný akcie a oblúd, kam perfektne zapadla detailná a ostrá kresba Clinta Langleyho.

Poklady Británie sú dva príbehy, v ktorých musí Sláine nájsť trinásť pokladov Británie a zachrániť Artuša, resp. celé kráľovstvo. Klasická legenda o rytieroch okrúhleho stola sa veľmi rýchlo zmení na nočnú moru, kde Sláine, ktorého privolali spojené sily Merlina a Morgany, znova čelí krvavému bohovi. Pokladom Británie dal tvár Dermont Power a jeho práca kombinuje Staplesovu snovosť s Langleyho akciou. Maľba je epická, raz plná detailov, inokedy jej stačí náznak. Príbehy sú v podstate jednoduché, choď tam a zabi, čo neujde, ale výnimočná vytvarná stránka a Ukkove hlášky robia z Pokladov Británie skutočný poklad európskeho komiksu.


Sláine: Poklady Británie
Autor: Pat Mills, Greg Staples, Dermot Power, Clint Langley
Vydavateľstvo: Crew
Rok vydania: 2013
Preklad: Martin D. Antonín
Väzba: viazaná a brožovaná
Počet strán: 220


18. októbra 2013
Rastislav Weber