Recenzia: Škola dobra a zla (film)

Po úspešnej sérii o Harry Potterovi, nepodarenom spracovaní Percy Jacksona a ďalších viac či menej kvalitných snímkach, prichádza Škola dobra a zla. Do filmovej podoby ju pretvoril Netflix a uviedol v októbri tohto roku. Má ísť o konkurenciu pre čarodejníka s jazvou na čele alebo si film razí vlastnú cestu?


V rozprávkovom svete dvaja bratia čarodejníci založili školu na udržanie balansu medzi dobrom a zlom. Ako to zväčša býva, zlo je zlo a chce získať všetku moc. Jeden z bratov sa pominul a druhý pokračoval v spoločnom odkaze. Udržiaval školu a zároveň magický svet pokope.

Dedinka Gavaldon leží na odľahlom mieste niekde na kraji sveta. O škole, ktorá zachováva rovnováhu, sa tu rozprávajú iba rozprávky a nič svetoborné sa na okolí nikdy nedeje. Avšak raz za čas, presnejšie raz za dvanásť rokov, sa v noci strácajú dvaja mladí ľudia.

V dedine žijú kamarátky – milá a namyslená Sofia (Sofia Anne Caruso) a smutná, večne zachmúrená Agáta (Sofia Wylie). Prvá z nich sníva o tom, že sa stane princeznou a všetci sa jej budú klaňať, tá druhá má plnohodnotnejšie sny. Túži po tom, aby ju akceptovali rovesníci i dospelí. Vzhľadom na to, že býva blízko cintorína a mamu má vedmu, považujú ju za bosorku a čarodejnicu.

Keď Sofia natrafí na knihu zo znakom čarodejníckej školy, zaumieni si, že sa tam musí za každú cenu dostať. Je natoľko presvedčená o svojej dobrote, až želanie odnesie k stromu prianí. Ten jej žiadosti úplne neočakávane vyhovie a Sofiu v noci unesú spolu s Agátou. Všetko ale dopadne inak, ako by kamarátky čakali, a skončia na opačných stranách barikády.

Výmena pozície medzi dobrom a zlom, prípadne zámena povolania či spoločenskej vrstvy je značne ošúchaná téma. Zápletka tak pôsobí nudne a otrepane. Na druhej strane, viete si predstaviť, ako by to bolo s Harrym, keby ho klobúk priradil do Slizolínu? Knižná predloha zrejme môže byť zábavná nielen pre pubertálnu mládež a priaznivcov žánru YA. Film sa ale snaží o plnohodnotnú fantasy, a to je chyba. Vo výsledku to vypáli presne opačne. Množstvo inšpirácií z iných filmov či kníh je viditeľné v každej druhej scéne, takže výsledok vyzerá, ako keby bol pozliepaný z iných snímok.

Filmové spracovanie má problém skoro v každom aspekte. Režisér Paul Feig patrí skôr k priemerným umelcom. Pokiaľ vychádzame iba z údajov z internetových databáz, spomeňme napríklad re-make Krotiteľov duchov. V jeho tvorbe prevládajú komédie, je teda prirodzené aj v tomto filme očakávať komické prvky na odľahčenie „vážnej“ atmosféry. Bohužiaľ, humor je tu trápny a gýčový. Pár náznakov tam bolo, ale nevyvážené scény doplnené hudbou od skladateľa Theodora Shapira omrzia po pár minútach. Muzika ako taká nie je problém, skôr diváka rušia pesničky vnorené do deja v nevhodnom čase.

Scenár je predvídateľný, vo veľkej miere sa riešia pubertálne problémy a akčné scény sú premotivované. Kostýmy a výprava sú obstojné, žiaľ nestačia. Jedna zápletka s vedľajšou postavou úplne vyšumí do stratena. Tam tvorcovia urobili chybu, lebo na tomto motíve mohli vystavať dodatočný konflikt ako výsledok ponúkaného posolstva. Filmu dominuje myšlienka, že nie je všetko čiernobiele, ako sa zdá na prvý pohľad, a nežijeme čisto v bipolárnom svete, čo je dosť aktuálne.

Keby sa okresala minutáž, nič by sa nestalo. Veď za rovnaký čas došlo Spoločenstvo až k Raurosu! Filmu neprospieva ani herecké obsadenie. Najmä veľkí herci ako Laurence Fishbourne a Charlize Theron vo svojich rolách zlyhávajú a pôsobia, ako keby ich do účasti na tomto filme donútili. Vôbec to nie sú herci, ktorí by ťahali film, ako napríklad predstavitelia Dumbledora či Snapea. Hereckým výkonom neoslňujú ani predstaviteľky hlavných úloh, ale nemožno im uprieť snahu.

Film Škola dobra a zla nenaplnil ani zlomok z očakávania a svojím spracovaním padol do slabého priemeru, odkiaľ sa tak ľahko nevyhrabe. Nie je vyslovene nudný, ale sotva si dáte reprízu. Dokonca si dovolím pochybovať o tom, že dostane druhý či prípadný ďalší diel, tak, aby korešpondoval z knižnou predlohou. Ak chcete pozrieť niečo podobné, ale oveľa príjemnejšie, pustite si seriál Once Upon a Time. Nebudete ľutovať čas, ktorý pri ňom strávite.

Hodnotenie: 40 %


Škola dobra a zla (orig.: The School for Good and Evil)
Výroba: Netflix, USA, 2022, 148min
Réžia: Paul Feig
Scenár: Vanessa Taylor, David Magee, Paul Feig
Kamera: John Schwartzman
Hudba: Theodore Shapiro
Hrajú: Sophia Anna Caruso, Sofia Wylie, Laurence Fishbourne, Michelle Yeoh, Jamie Flatters, Kit Young, Peter Serafinowicz, Kerry Washington


Fantasy a sci-fi miluje od útleho detstva. Rád číta rôznorodé diela domácich i zahraničných autorov. Venuje sa aj vlastnej tvorbe. Recenzie a komentáre píše pre Fandom.sk a sci-fi.sk. Pod týmto linkom nájdete články Martina Tomčíka na Fandom.sk.


25. novembra 2022
Martin *Arcey* Tomčík
Zdroj informácií