Recenzia: Six-Gun Gorilla

Gorila a ja...

Six-Gun Gorilla 001
Six-Gun Gorilla 002

Niektorí autori si vyberajú pre svoje príbehy neobvyklé témy. Ako napríklad britský scenárista Simon Spurrier. Ten si vybral samovraždu. Ako tému, nie ako spôsob ukončenia svojho života. Spurrier je známy hlavne svojou prácou pre magazín 2000AD a ak ste čítali niečo zo spomínaného magazínu, viete, že Spurrierove príbehy sa odohrávajú väčšinou v dystopickej budúcnosti. Nie je tomu inak ani v Six-Gun Gorilla. Ten sa odohráva v budúcnosti, v ktorej nemusíte byť na samovraždu sami. S vami sa môžu „zasamovraždiť“ aj ďalší ľudia.

Prestal vás baviť život alebo trpíte nevyliečiteľnou chorobou, či ste väzeň odsúdený na smrť? Nezúfajte, je tu spoločnosť Blue Tech-PV, ktorá zaplatí za vašu smrť. Viete, v budúcnosti sa ľudia zabávajú tým, že sledujú priame prenosy vysielané „samovrahmi“. Ak chcete zomrieť, Blue Tech-PV zaplatí vašim pozostalým primeraný finančný obnos a vám do oka nainštalujú psychické kamery. No a potom vás pošlú do nebezpečných situácií. Tak ako mladého muža prezývaného Blue. Dôvod že ho omrzel život? Jednoduchý a klasický: žena. Spôsob samovraždy? Efektívny: vojenský výsadok na planétu, kde momentálne prebieha vojna.

No nie je to len taká obyčajná planéta. Ide o extra-dimenzionálny svet menom Blister, na ktorom nefunguje spaľovanie. To znamená, že vojaci po sebe strieľajú pomocou zbraní vyrobených na princípe pružín a pneumatického tlaku. Poslaním samovrahov je ísť vpred, vyraziť do boja s hrdosťou a s doširoka otvorenými očami. Ak by ste sa náhodou nechali zabiť naschvál a bez boja, tak Blue Tech-PV nezaplatí vašim pozostalým. Ale niečo také nehrozí. Blister je totiž plný rebelantských kolonistov, ktorí sa chcú vymaniť z područia mocných Zeme. Blue na nich narazí, no skôr než je jeho život násilne a úspešne ukončený, zachráni ho hovoriaca gorila ozbrojená dvomi revolvermi.

Komiks Six-Gun Gorilla možno na prvý pohľad vyzerá originálne, ale v skutočnosti to tak nie je. Ide o resuscitáciu klasickej postavy z tridsiatych rokov. Pôvodne vystupovala v britskom magazíne Wizard a Spurrier sa o nej dopočul vďaka svojmu kamošovi Jessovi Nevinsovi, expertovi na pulpové postavy. Spurrier sa rozhodol toho primáta s revolvermi oživiť z jediného dôvodu: miluje westerny. Tento komiks je jeho poctou najkrajšiemu, najtragickejšiemu a najzastaranejšiemu žánru. A náhodou je v príbehu obrovská gorila. S obrovskými pištoľami. A prestrelky a vojna a smrť a pochybné existencie a skorumpovaní ľudia.

Zaujímavosťou je, že príbehy pôvodnej gorily písal niekto, koho meno sa nikdy nespomenulo. Nikto nevie, kto ten autor alebo autorka bol. To hrá Spurrierovi perfektne do karát a zapadá do westernového mýtu. Samotný príbeh je krásne bizarný a nebyť kresby Jeffa Stokelyho, nevyznel by tak dokonale šialene. Jeho kresba veľmi pripomína kresebný štýl Jamieho Hewletta, ktorého poznáte vďaka komiksu Tank Girl či videoklipom skupiny Gorillaz (ktorej členom dal Hewlett finálnu podobu).

Samotný koncept sledovania „života“ iných ľudí ako druh zábavy mi pripomenul film Truman Show. Atmosférou zase výbornú postapokalyptickú sériu Wasteland od vydavateľstva Oni Press. Toto je jeden z tých komiksov, ktoré si buď obľúbite alebo ich budete z duše nenávidieť. Ja som sa rozhodol pre prvú možnosť. Six-Gun Gorilla má byť šesťdielna miniséria, z ktorej zatiaľ vyšli dve čísla a stojí definitívne za to. Mimochodom, jestvuje ešte jeden komiks s pištolníckou opicou. Volá sa Six-Gun Gorilla: Long Days of Vengeance a tiež ho odporúčam.


Six-Gun Gorilla
Píše: Simon Spurrier
Kreslí: Jeff Stokely
Vydáva: BOOM! Studios
Rok vydania: 2013


25. júla 2013
Marek "Keram" Barányi