Recenzia: Shaolin Cowboy

Ad absurdum...

Shaolin Cowboy

Geof Darrow je magor, ktorý si potrpí na detaily. Je to jeden z tých kresličov, s ktorého ultradetailnými kresbami môžete hrať hru „Nájdi dildo“ alebo „Koľko nábojníc je na obrázku“. Darrow v mladosti študoval na Akadémii umení v Chicagu a v roku 1982 sa stretol s legendárnym autorom zvaným Moebius. Ten bol pre Geofa veľkým vzorom (tak ako Hergé, Jack Kirby a Osamu Tezuka) a dokonca ho Moebius predstavil Frankovi Millerovi. Od tej chvíle začala hviezda Geofa Darrowa pomaly ale isto stúpať.

V roku 1990 splodilo duo Miller/Darrow trojdielnu minisériu Hard Boiled (u nás vydané ako Drsná škola) a získali Cenu Willa Eisnera. O šesť rokov neskôr spolupracoval Darrow opäť s Millerom, tentoraz na minisérii Big Guy and Rusty the Boy Robot. Nielenže Darrow a Miller dostali ďalšiu Cenu Willa Eisnera, ale ich komiksový výtvor sa dostal aj na televízne obrazovky. Síce šlo iba o jednu sériu a dvadsaťšesť dielov, ale stálo to za to. Po Millerovi si vzali Darrowa na mušku Wachowskí, ktorí chceli, aby urobil pár návrhov pre ich pripravovaný film Matrix.

Skočme v čase do roku 2005, keď sa objavilo prvé číslo Geofovho komiksu jednoducho nazvaného Shaolin Cowboy. Musím povedať, že niečo tak bizarné som už dlho nečítal. Príbeh je, ako už napovedá sám názov, o šaolinskom kovbojovi, ktorý cestuje po svete na chrbte mulice. Na šaolinovu holú hlavu je vypísaná odmena, a preto ho chcú o ňu mnohí ľudia a iné tvory pripraviť. Nanešťastie pre nich, je šaolin viac než skúsený v bojových umeniach, používaní katany a iných zbraní.

Tento príbeh sa dočkal iba siedmich čísiel nabitých ultrabrutalitou a ultraabsurdnosťou. Posledné číslo série Shaolin Cowboy vyšlo v roku 2007. V roku 2011 oznámilo vydavateľstvo Dark Horse Comics, že sa tento absurdný komiks vráti medzi čitateľov v novej sérii. Teraz, takmer o dva roky neskôr, sme sa konečne dočkali prvého čísla resuscitovaného šaolina.

Po neskutočne zvláštnych dobrodružstvách zahŕňajúcich hovoriaceho Kráľa Kraba, batoľa, trojicu démonov, obrovské mesto na chrbte obrieho tvora a armády nemŕtvych, sa podarilo šaolinovi utiecť. Trvalo mu to šesť rokov, ale konečne sa dostal (doslova) z análu obrieho mesta. „Vyprdlo“ ho uprostred púšte a keď sa konečne vyhrabal na zemský povrch, zistil, že ešte stále ho prenasleduje armáda nemŕtvych. Našťastie sa šaolin dostal na povrch zeme so svojou obľúbenou zbraňou: dlhou palicou, na ktorej sú primontované dve motorové píly.

Náš mlčanlivý hrdina si s hordami živých mŕtvych ľahko poradil a pri tom sa stal hviezdou Ewe Tube. To nahradilo v budúcnosti YouTube. Kto nie je online, nie je in, čo si uvedomuje každý, dokonca aj ľudia vzdialení niekoľko míľ od planéty Zem, na satelitnej stanici organizácie N.S.A. Tam si istá technička všimne videozáznam, na ktorom holohlavý muž pomocou motorových píl masakruje hordy zombií. Zhodou okolností je to ten muž, ktorého už šesť rokov hľadajú. Po šaolinovej holej hlave túži niekto s iniciálkami K. K. a vyzerá to tak, že sa konečne dočkal.

Shaolin Cowboy sa zrodil v hlave Geofa Darrowa počas jeho pobytu vo Francúzsku. No vtedy sa tak ten šaolin nevolal. Volal sa Bourbon Thret. To je samo o sebe čudné, navyše nepredateľné. Nikto si predsa nekúpi komiks s takým menom. A keďže má Geof rád westerny a bojové umenia, premenoval hlavnú postavu na šaolinského kovboja. Napriek varovaniu Franka Millera: „Nech urobíš čokoľvek, nedaj do názvu komiksu slovo kovboj! Také komiksy sa zle predávajú!“, us­pel.

Ale pod aký žáner vlastne Shaolin Cowboy spadá? Bude to znieť čudne, ale je to western. Tak ako je Star Wars western vo vesmíre, tak je Shaolin Cowboy western odohrávajúci sa v bizarnom svete plnom bizarných vecí. Pokiaľ hľadáte komiks, v ktorom hrá hlavnú úlohu príbeh, tak ste na zlom mieste. V Shaolin Cowboy je príbeh nepodstatný. Darrow sa nechal inšpirovať svojím mentorom Moebiusom, ktorého príbehy (napríklad Arzach) sú v podstate balady. Kreslil, čo sa mu chcelo, a to isté robí aj Darrow… ale ako sľubuje, druhý diel (zo štyroch) bude obsahovať minimálne stopy nejakého príbehu. Pravdepodobne o pomste.

Geof Darrow je magor, ktorý si potrpí na detaily. A ak si potrpíte na jeho tvorbu a túžite po bizarnom príbehu, začítajte sa do komiksu Shaolin Cowboy (starého, či nového) s hlavnou postavou, ktorá toho veľa nepovie a je obklopená absurdnými vecami.


Shaolin Cowboy
Píše: Geof Darrow
Kreslí: Geof Darrow
Vydáva: Image Comics
Rok vydania: 2013


15. októbra 2013
Marek „Keram“ Barányi