Recenzia – Sebevražedný oddíl: Dostaňte Jokera! (komiks)

Sebevražedný oddíl - dostaňte Jokera

Kto by mal zabiť Jokera, ak nie muž, ktorého kedysi zabil Joker?


Operačná skupina X alias Samovražedný oddiel je zoskupenie pochybných zločineckých indivíduí s nástražnými výbušnými systémami v hlavách. Ovláda ich nekompromisná Amanda Wallerová. Ostrá šéfka disponuje nervóznym prstom, ktorý čaká na prvú príležitosť odpáliť cirkus.

Najnovšie sa členom veselej družiny, ktorá nemá čo stratiť, len získať, stáva Red Hood alias Robin č. 2 alias Jason Todd. Úlohou jeho tímu je odstrániť pána s divne zelenými vlasmi a nákazlivým smiechom.

Scenárista Brian Azzarello (Batman: Zatracení) má Batmana zjavne načítaného a vie v ňom chodiť ako mačka: poľahky a elegantne. A ak aj občas spadne, dokáže si pri tom zachovať toľkú gráciu, že si to možno ani nevšimnete. Sebevražedný oddíl: Dostaňte Jokera! obsahuje všetky tri kompletné zošity mini-série a bonusy v podobe alternatívnych obálok a medailónikov tvorcov.

Jason zomrel koncom 80. rokov v klasike Batmanovho kánonu Smrt v rodině. Je taký dôležitý pre netopierovo univerzum, že sme ho bez váhania zaradili medzi to najzásadnejšie, čo sa v batmanovských komiksoch kedy urodilo napriek tomu, že má k dokonalosti ďaleko. V čase, keď vznikol, to však skutočne bolo čosi nevídané a šokujúce. DC umožnilo čitateľom hlasovať, či Robin zrážku s Jokerom prežije alebo nie. Žiaľ, situácia nedopadla v jeho prospech, keďže sa medzi čitateľmi pre svoju divokú povahu netešil veľkej obľube.

Komiksové médium sa v 80. rokoch radikálne menilo. Z nenáročných akčných hovadiniek pre deti a mládež zmutovalo na temnú, ponurú a psychologicky prepracovanú atmosférickú záležitosť. Žiadna kaša sa ale neje taká horúca, ako sa navarí. Dvojnásobne to platí v amerických mainstreamových komiksoch. Takže Jason napokon mŕtvy nezostal, o čom pojednáva komiks Pod maskou. Podarilo sa mu vrátiť späť do sveta živých a stať sa súčasťou Batmanovej „rodiny“. Už to však nebol ten chlapec, aký bol v dobe, keď ho páčidlom prizabil a následnou explóziou dorazil Joker. Divokosť mu zostala, avšak pretransformoval sa na Red Hooda, v istých kruhoch charakterizovaného ako teroristu.

Dlhý úvod, však? Bol však zrejme nutný, aby sme pochopili a naplno docenili situáciu, do akej nás Azzarello vhadzuje. Na jej zhmotnenie si vybral talentovaného Bulhara Alexa Maleeva (Daredevil, Green Arrow, Hellboy) a skvelého amerického farbiara Matta Hollingswortha (Alias, All-Star Batman). Tí jeho príbeh zahalili do vyblednutých farieb s utlmenými tóninami. Akoby sa snažili vytvoriť dojem retro osemdesiatok. Komiks je však aktuálny a čerstvý, pochádza z roku 2022. Je zaujímavé porovnať ho s Maleeovou staršou prácou na Vráně: Mrtvé době, ktorá je špinavá, drsná, čiernobiela, akoby až undergroundová.

Azzarello ide do hĺbky, hoc to tak na prvý pohľad nemusí vyzerať. Doberá si čitateľov, zahráva sa s nimi a ponúka odkazy, ktoré sa dajú vnímať z rôznych uhlov. V úvode Red Hood vysvetľuje tajomstvo svojej smrti s hláškou, že sa mu páčilo byť druhým Robinom, ale mnohým ľuďom sa to nepáčilo, a preto zomrel. Je to poukazovanie na to, že ho zabil Joker alebo na početnú skupinu neprajníkov, ktorí hlasovali za jeho likvidáciu?

Keďže komiks spadá pod odznak Black Label (ďalej napr. Wonder Woman: Mrtvá Země, či Hellblazer: Vzlety a pády), umožnilo to scenáristovi vytvoriť fragment radikálny, temný a určený dospelému čitateľovi. Nakoniec to nie je až taká drastická jazda, akú by človek čakal. Každopádne sa tu umiera vo veľkom a explicitne, jedna postava nadáva tak šťavnato, až to nie je otravné, ale zábavné, a v jednej chvíli Joker vtrhne do bytu postavy XYZ a v duchu slávneho kontroverzného filmu Stanleyho Kubricka Mechanický pomaranč (1971) ju temer umláti k smrti. Páčidlom. Azzarello touto vulgárnou pasážou nespomína len na Smrt v rodině, ale i na kultový Kameňák Alana Moorea, v ktorom Joker pre zmenu bez pozvania navštívil dcéru Jima Gordona a spôsobil jej zranenia, z ktorých sa nikdy nedostala.

Joker tu má každopádne malý priestor, a to paradoxne napriek názvu a napriek nielen prebalu, z ktorého na nás útočí, ale tiež obrázku ukrývajúcim sa pod prebalom. Samotná obálka je na dotyk príjemne hrboľatá, brušká vašich prstov ju budú zbožňovať. Na obale sa síce nachádza Samovražedný oddiel, ale rafinovanou prácou kresliča sa docielilo, že tiene, ktoré jednotliví členovia vrhajú, v konečnom dôsledku pripomínajú práve Harlekýna hrôzy.

Scenárista má postavu v malíčku, ostatne napísal jej na telo už komiks so za všetko hovoriacim názvom Joker. V ňom sme sledovali maniakovo oficiálne prepustenie z Arkhamu na slobodu. Sprievodcom počas jednej enormne temnej gothamskej noci mu bol šofér, ktorého hnusná fuška raz a navždy poznamenala. Toto je však predsa len skôr príbeh Operačnej skupiny X. Spestrením sa ukázalo byť, že scenárista ju poskladal z menej známych až úplne neznámych členov, ktorí však v sebe práve vďaka tomu ukrývajú istú nepredvídateľnosť a sviežosť. Určite je fajn čítať o oddiele, v ktorom sa aspoň raz nenachádza Killer Croc.

Na druhej strane, scenáristova fantázia sa pri zostavovaní komanda príliš nenadrela: namiesto vznášajúcej sa Enchantress tu máme Silver Banshee, namiesto svojrázneho hipíka Boomeranga máme Yonder Mana, namiesto urasteného zabijaka Deadshota je k dispozícii Oblázek (fakt) a namiesto expertky na toxické vzťahy Harley Queen je tu… ehm, Harley Queen.

Skvelý je vodca Red Hood, alias muž, ktorého mentorom kedysi bol chlap v netopierom kostýme, a ten do väzenia Belle Reve posadil väčšinu Hoodových aktuálnych spolubojovníkov. Jason Todd je sympatický mladík s temnou minulosťou. Nie je to žiadny prirodzený vodca, už z princípu je samotár, chce mať od všetkých pokoj. Keď mu ale do hlavy implantujú bombu, tak sa so svojím vodcovstvom zmieri. Ukazuje sa ako prirodzený, uvoľnený talent, ktorý zbytočne netlačí na pílu. V kritických okamihoch ale vždy vie, čo je treba spraviť, aby sa z toho hlavy jeho parťákov dostali bez fatálneho poškodenia.

Napriek tomu to možno zo strany scenáristu chcelo radikálnejší drajv. Veď Joker Jasona svojho času reálne zavraždil, resp. prizabil, a o zvyšok sa postaral výbuch. Z tohto komiksu to tak ale nevyzerá, medzi Jasonom a Jokerom je temer nulová chémia. Jason sa k Jokerovi nespráva dokonca ani len tak, ako keby mu klaun z ruky vytrhol dvojitú šmolkovú zmrzlinu a surovo ju hodil na chodník. V tomto smere to od Azzarella predsa len chcelo viac zapracovať na iskrení, napätí. Za ďalšie dôvody, prečo si komiks vo finále zasluhuje „len“ 70 % a nie o 10% viac, je akcia, ktorej je priveľa. Ako to už býva, dialógové a vzťahové pasáže sú zaujímavejšie, než stý raz sledovať, ako sa postavy bijú. A to, že jedna postava nadáva, je zábavné, ale akonáhle to robia ostatné, už to pôsobí umelo, kŕčovito.

Sebevražedný oddíl: Dostaňte Jokera! je zábavné béčko, ale béčko napísané talentovaným inteligentom a nakreslené osobnosťou s vlastným, značne špecifickým videním sveta.

Hodnotenie: 70 %

Sebevražedný oddíl: Dostaňte Jokera! si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Sebevražedný oddíl: Dostaňte Jokera! (orig.: Suicide Squad: Get Joker!)
Autor: Brian Azzarello
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2023
Ilustrácie: Alex Maleev
Jazyk: český
Preklad: Filip Drlík
Počet strán: 160
Väzba: šitá v tvrdých doskách s prebalom
ISBN: 978–80–7679–286–9


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.sk. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora hororových kníh Obchádza nás temnota, Prasa či najnovšie spoluautora hororu Ďáblův hřbet.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


18. apríla 2023
Ivan Kučera
Zdroj informácií