Recenzia – S. T. Joshi: Cosi z hloubi

Cosi z hloubi

H. P. Lovecraft inšpiroval mnohých pisateľov hororov. Autor tejto zbierky literárny kritik a spisovateľ S. T. Joshi je asi najväčším súčasným znalcom Lovecraftovho života a diela. Neprekvapuje preto, že dva úvodné texty v knihe sú napísané práve v štýle tohto velikána hororu. Ponorme sa teda do príbehov plných tajomstiev, bytostí z iných dimenzií vesmíru a božstiev, ktoré je lepšie o nič neprosiť.


Periodická hrozba

Jefferson Coler je profesor a expert na dávne jazyky. Z jednej archeologickej výpravy si domov prinesie starobylú schránku, z ktorej od istého momentu vyžaruje svetlo. Spoločne so svojim priateľom Collinsom, rovnako učencom, rieši záhadu, odkiaľ sa svetlo, ktorého intenzita neustále silnie, berie a aký má schránka účel. Keď sa im dostane do rúk hieroglyfický traktát, ktorého text má Coler rozlúštiť, začnú im dávať zmysel čudné udalosti na súši aj na mori, o ktorých sa dočítali v novinách. Pri lúpeži schránky je Coller zranený. Vedci si jasne uvedomujú, že ak chcú zabrániť starobylému Cthulhu, aby sa znovu vrátil na svet, budú musieť navštíviť istú okultistickú spoločnosť.


Incident ve Ferney

Voltaire je už starý muž. Rád by si užíval pokoj a venoval sa len svojej práci. Keď ale príde s prosbou o pomoc starosta obce Ferney, nemôže odmietnuť. Vražda mladej dievčinky je šokujúca. Jej telo je dotrhané tak drastickým spôsobom, že Voltaire sa rozhodne záhadu rozlúštiť. Krvavé stopy zavedú k budove kostola neznámej cirkvi, ktorej kazateľ vzbudzuje odpor aj strach. Voltaireovi s riešením tohto logického problému príde pomôcť dávny priateľ Diderot. Vstúpia do kostola a zostúpia po tajnom schodisku hlboko do podzemia. Nájdu v ňom ukrytého vraha dievčatka?


Jakýsi omyl

Gerald Sanford sa vracia do rodnej krajiny svojich rodičov. Chce nájsť príbuzných, ktorí, ako je presvedčený, majú priamy súvis so smrťou jeho rodičov. Nuž a on má mnoho otázok. Rovnako mu na zozname rezonuje jedno meno – Gilman Maxwell. Muž, ktorý vraj stojí za všetkým zlým, čo sa deje. Nájsť rodinu alebo Maxwella je však nad Stanfordove sily. Všetci sa tvária, že nikto taký v ich mestečku nežije. Zato Maxwell nájde Sanforda bez problémov. Nebude to príjemné posedenie. Obaja majú rovnaké tajomstvo, ktorým je ich pôvod. Zdedená mutácia im umožňuje život pod morskou hladinou. Avšak plány pána Maxwella skrížia ľudia a ich snaha podmaniť si, čerpať, užívať si a ničiť.


Cosi z hloubi

Alison Mannering sa po získaní univerzitného diplomu vracia domov. Do tej diery sa už nikdy nechcela vrátiť, no tajomstvom obostretá tragická smrť otca ju priviedla zase späť. Je plná spomienok, odporu k tunajšiemu životu a k miestu, ktoré sa volá domov. Keďže aj matka je na informácie skúpa, rozhodne sa sama vypátrať príčinu otcovej smrti. O pomoc požiada svojho bývalého milenca a spolužiaka v jednej osobe Randyho. Čaká ich pár horúcich chvíľ v súkromí, v noci na cintoríne aj v bani, ktorá je živiteľkou celého mesta. Čo sa ukrýva v štôlni, ktorej vchod je prísne strážený a v neďalekej budove je skvele vybavené laboratórium? Vypátra Alison príčinu otcovej smrti? Dúfajme, že áno. Pretože zem sa začína otriasať a čosi z hĺbky sa chce predrať na povrch…


S H. P. L. na večné časy

Prvé tri poviedky sú písané tak, akoby vyšli priamo z pera H. P. Lovecrafta. Jazyk, štýl, mená, reálie. Čitateľ si možno položí otázku, či by nebolo lepšie, keby sa autor Lovecraftom len inšpiroval, ako je to napríklad pri poslednej práci Cosi z hloubi, namiesto toho, aby ho napodobňoval. Treba mu však pripísať body k dobru, pretože námety a ich spracovanie svedčia o tom, že Joshi dokáže šikovne udržať čitateľovu pozornosť od začiatku až do konca.

Kým prvé dve poviedky v podstate zapadajú do celkového lovecraftovského štýlu, Jakýsi omyl má modernú pointu. Prekvapivo sa v nej objavuje v súčasnosti často spomínané globálne otepľovanie a jeho následky. Už nie sú vesmírne či iné božstvá, ktoré sa stávajú ničiteľmi, sú to ľudia, ktorí zničia celú rasu. Pre niekoho to bude skvelé spestrenie, inému sa takýto záver páčiť nebude. V každom prípade to svedčí o tom, že hoci sa Joshi pevne pridŕža svojho vzoru, dokáže doň vniesť aj svojské prvky. Tak tomu je aj u poslednej práce.

Novela Cosi z hloubi, ktorá dala názov celej zbierke, je skutočným prekvapením. Je to originálna práca a v lovecraftovskom duchu sa iba nesie. Zasadená je do moderného sveta a hoci autor pracuje s temnotou, ktorú slovami vlieva do duší čitateľov, dokázal byť svojský a napísať text vlastným štýlom a jazykom. Jeho čudesní hrdinovia sa pohybujú nočnými ulicami, chodia po cintoríne, jazdia po mĺkvych temných štvrtiach, zápasia s mimozemskou entitou, odhaľujú nebezpečné tajomstvá či bojujú so silami prírody. Dokonca sa k slovu dostane aj erotika. Táto novelka je čerstvým vetrom v knihe a čitateľa osvieži a poteší.

Ak ste milovníkmi H. P. L., budete veľmi spokojní. Joshi je nielen znalec Lovecraftovho diela, ale aj zdatný spisovateľ. Preto využite možnosť a prečítajte si niekoľko skvelých poviedok plných temnoty, božstiev a tajomstiev. Trošku zimomriavok v tomto dusnom počasí padne vhod.

Hodnotenie: 80 %

Knihu Cosi z hloubi si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 3 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Cosi z hloubi
Autor: S. T. Joshi
Žáner: horor
Vydavateľstvo: Carcosa
Rok vydania: 2022
Väzba: pevná
Počet strán: 232
ISBN: 978–80–88243–48–9


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


21. septembra 2022
Ena
Zdroj informácií