Recenzia: Rozmarná fantastika

Rozmarna fantastika

Humor a vtip sú mimoriadne subjektívne vlastnosti textu, pretože bezprostredne súvisia s emocionálnym nastavením čitateľa a jeho osobnými preferenciami toho, čo považuje za zábavné. Cieľ zabaviť svojich čitateľov si kladie kniha Rozmarná fantastika a v temer troch desiatkach textov od mikropoviedok až po takmer novelu si podľa svojho vkusu nájde pobavenie azda každý čitateľ.

Zbierku poviedok nespája žiadna konkrétny žáner, nájdeme tu vedeckú fantastiku, fantasy, horor a rôzne medzižánrové presahy. Napríklad Mágoloď je plnokrvná humorná fantasy, situácie sú komické, sympatické je mierne posúvanie významu slov, čo spôsobuje veselý čitateľský zážitok. Poviedka Exorcizmus zas opisuje nezvyčajný nápad ako využiť uvraveného ducha, keď sa už raz nedarí zastaviť ho v spomínaní na stratenú lásku. Ponuka je pestrá, je z čoho vyberať.

Pre účely tejto recenzie boli vybrané len niektoré poviedky, azda najlepšie reprezentujúce povahu vzťahu medzi zábavou a fantastikou. Texty v knihe sa však líšia nielen úrovňou vtipu, respektíve rozmarnosti, ale aj dĺžkou a úrovňou literárneho spracovania: od kratučkých po dlhšie texty, niektoré prepracované, iné s určitými nedostatkami. Niektoré sú vtipné svojou pointou (Prípad naivného upíra, Kvatrogram), iné aj priebehom deja (Mágoloď, Exorcizmus). Ďalšie sú trochu bizarné (Prachoviatko, Safari), pri viacerých by sa dokonca žiadal aj dlhší rozsah (Po boku temného mága), lebo sú zručne napísané a uniesli by viac vtipov. Niektoré texty sú trochu nesúrodé, síce nápadité, ale s nie celkom vybrúsenou formou (Ej, hor sa, sveta červy!).

Medzi najlepšie texty, na ktoré by bolo vhodné upriamiť pozornosť, patria nasledujúce: Křik ptáků mandoro, čo je variácia na tému faustovskej dohody. Strážca hviezd je zase zručne napísaná poviedka o dievčati s guľôčkou umožňujúcou prechádzať medzi svetmi. Ďalší výborný text je Porotca – ako napovedá názov, príbeh zachytáva osud porotcu literárnej súťaže hľadajúceho poviedky, ktoré opisujú reálne udalosti. Tento text je špecifický literárnou hrou: do príbehu je vsunutá druhá poviedka, čím text získava viac vrstiev. Fantastické ozvláštnenie autor umiestnil až na koniec, o to zaujímavejšie ho však spracoval.

Inou výbornou humornou poviedkou je Zlaté jablko, vynikajúco zachytávajúcou podstatu rozmaru: v túžbe po nenaplniteľnom cieli ľudia konajú iracionálne skutky. A občas nad nimi preletia vzducholode. Najdlhším textom knihy je satira Numýnijský veľvyslanec hľadá ženu (ukážka z poviedky). Poviedka predstavuje všetky možné situácie, v ktorých sa môže ocitnúť mimozemský diplomat, keď dostane príkaz, že v záujme diplomatickej misie je, aby sa oženil. Poviedka paroduje známe mediálne formáty a hoci by mohla byť kratšia, je zábavná a zároveň inteligentne skomponovaná. Jej slabou stránkou je prílišná rozťahanosť, viaceré pasáže potom pôsobia ako nadbytočné.

Rozmarnú fantastiku dopĺňajú aj vynikajúce ilustrácie. Po grafickej stránke je kniha naozaj pekne upravená, vydavateľstvo Hydra si dalo záležať na množstve ilustrácií priamo nadväzujúcich na texty známych aj menej známych mien slovenskej a českej fantastiky. Ak čitatelia hľadajú knihu na uvoľnenie a relax, tak Rozmarná fantastika je viac ako vhodnou voľbou.

Knihu Rozmarná fantastika si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, v prípade záujmu kliknite na tento link


Rozmarná fantastika
Antológia fantastických poviedok
Editorky: Katarína Čavojová a Lenka Štiblaríková
Vydavateľstvo: Hydra
Rok vydania: 2015
Počet strán: 400
Jazyk: slovenský, český
ISBN: 9788097193065

Viac autorových článkov nájdete Medzi knihami.


18. februára 2016
Ján Blažovský