Recenzia: Rover Red Charlie

Hľadá sa dobrý človek

Rover Red Charlie - 01
Rover Red Charlie - 02

Každý bol raz dieťa. Dokonca aj Garth Ennis, autor tých najlepších komiksov a komiksových sérií, aké kedy vznikli. Malý Garth počas návštevy svojich starých rodičov objavil maľbu, ktorá sa mu zapísala do podvedomia. Tou maľbou boli Verní priatelia Williama Hugginsa. Na nej bolo zobrazené trio psov, ktorí odhodlane čelili čomukoľvek a komukoľvek. Dospelý Garth si nakoniec obraz zaobstaral a zavesil ho na stenu svojej kancelárie. Po štyridsiatich rokoch sa rozhodol, že vyrozpráva svoj vlastný príbeh o trojici odvážnych havkáčov.

Niečo sa stalo s ľuďmi. Nikto nezistil ako alebo prečo. Možno za to mohol pach, uhryznutie alebo voda. Ľudia si začali ubližovať. Niekedy navzájom, ale hlavne sami sebe. Takmer všetci zomreli a všetko sa zmenilo. Zvieratá zostali napospas osudu. Jedným z nich je Charlie. Pes vycvičený, aby ľuďom pomáhal, a hrdý na svoju vestičku. Charlie mal rád svojho pána, s ktorým chodil na psie miesto. Tam stretol Reda a Rovera.

Red je veľký a tupý pes, ktorý sa ničoho nebojí a v najnevhodnejšej chvíli chce, aby mu druhí čuchali zadok. Rover prišiel spoza veľkej mláky, čudne sa vyjadruje a je vždy úprimný. Toto neobvyklé trio si musí zvykať na to, že ľudia ich prestali kŕmiť a namiesto toho sa začali venovať skákaniu z okien, rozbíjaniu si hláv a upaľovaniu sa zaživa. Rover, Red a Charlie sa rozhodnú urobiť to, čo im prikázal posledný preživší človek (skôr, než ho zabila banda detí). Utečú z mesta.

Tento komiks je svojím vyhotovením absolútne dokonalý. Psy opisujú ľudí ako kŕmičov, či kŕmiteľov. Keď pes neprestajne šteká, v Ennisovej hlave to znie ako „Ja som pes! Ja som pes! Ja som pes!“ (niečo podobné sme videli v Hľadá sa Nemo v scénke s retardovanými čajkami). Psy nerozumejú ľuďom ani slovo. Počujú iba nezmyselné bľabotanie. More je pre nich mláka, búrka ich desí a mačky sú oveľa múdrejšie a záludnejšie než priemerný pes.

Ennis sa pekne pohral aj s výberom „rasy“ hlavných psích hrdinov. Rover je anglický baset a jeho fyziológia perfektne sadne ku zmýšľaniu“ „Doriti, zase sa niečo posralo“. Red je írsky seter, temperamentný a plný energie (ergo roztržitý extrovert). Charlie je čistý orech/kríženec/pod­vraťák (vyberte vhodné označenie), ktorý je neskutočne loajálny a ochotný každému pomôcť.

Kresbu dostal na starosti Michael Dipascale (Uber, Crossed: Badlands, Caligula). Keby mu niekto iný ponúkol kresliť príbeh o trojici psov, odmietol by, ale stačilo, aby počul meno Garth Ennis a ponuku ihneď prijal. Samozrejme na to, aby boli psi správne nakreslené, potreboval ako vzor fotky rôznych druhov psov a ich „výrazov“. Na zachytenie emócií použil minimum antropomorfickej a cartoonovej techniky. Takže samotný výsledok je na jednotku.

Rover Red Charlie je pre milovníkov psov (alebo iných zvierat), konca sveta, dobrých komiksov alebo proste len fanúšikov Gartha Ennisa absolútna povinnosť.


Rover Red Charlie
Píše: Garth Ennis
Kreslí: Michael Dipascale
Vydáva: Avatar Press
Rok vydania: 2013


6. februára 2014
Marek „Keram“ Barányi