Recenzia: Rorschach (komiks)

Rorschach

Slávny detektív sa vracia, aby vyriešil nový temný prípad napriek tomu, že je X desaťročí mŕtvy. Alebo nie je?


Watchmeni patria k najzásadnejším komiksom vôbec. Chvíľu to síce trvalo, ale nakoniec sa ich rozmanitý, pútavý svet rozrástol do dnes už vcelku širokého portfólia. Máme k dispozícii film Zacka Snydera, hraný seriál Damona Lindelofa alebo depresívny animovaný kraťas o Čiernej lodi s intenzívnym hlasovým prejavom zanieteného Gerarda Butlera. V komiksovej branži potom dvojdielne Hodiny posledního soudu a viaceré rip-offy zo série Před Strážci. Aktuálne k nám prichádza sequel venovaný jednému z najznámejších členov tímu. BB/art prináša ucelenú dvanásťdielnu mini-sériu obsahujúcu zošity, ktoré v USA vychádzali od roku 2020.

Rorschach v legendárnom veľdiele Alana Moorea pôsobil skôr ako antagonista než hrdina. Temný muž, ktorý si nedáva dole masku. Špecifické škvrny na nej menia polohu, veľkosť, tvar. Ani sa nesnaží zapáčiť sa, nikomu. Zadumane navštevuje škaredé miesta činu. Je ťažko čitateľný a nikto nevie, čo svojím počínaním sleduje. Napokon sa ukázalo, že to trudnomyseľný detektív myslel dobre a až do konca stál bez zaváhania na strane spravodlivosti. Ako to už na tomto svete chodí, za dobré skutky sa platí cena najvyššia. Preto je prekvapivé, že existuje pokračovanie. Poďme na to bez spoilerov, čo je náročné, ba až nemožné, ale na našej strane stojí Rorschach a dozerá na nás, takže situáciu akiste zvládneme.

Pokračovania Rorschachovho životného príbehu sa chopil scenárista a bývalý protiteroristický dôstojník CIA Tom King. Je dobre známy i u nás, predovšetkým ako autor série o Batmanovi (napr. diely Válka vtipů a hádanek alebo Nevěsta nebo lupič?), ale tiež ako tvorca skvelého Visiona. V Rorschachovi nadväzuje na staršie udalosti. Váži si ich, ale zároveň sa nebojí (to by bolo, aby sa protiteroristický dôstojník CIA bál) ísť po svojej vlastnej ceste. Niekomu možno nebude vyhovovať, ale existuje vysoká pravdepodobnosť, že väčšine ulahodí. Už Mooreovo dielo bolo silno politicky a spoločensky zafarbené, svet okolo seba nevidelo zjednodušujúco a motivácie postáv, vrátane záporných, dávali zmysel. Taký je aj tento recenzovaný komiks.

Na otázku, či v Rorschachovi vystupuje Rorschach, je ťažké odpovedať. Najlepšie bude, ak si každý urobí svoj názor. Aj to je dôkaz toho, že King nie je zameniteľný, priemerný spotrebiteľský scenárista. Naopak, dáva si vysoké ciele. Možno sa mu ich sem-tam nepodarí zdolať až tak úspešne, ako si predstavoval, ale už tá cesta je sama osebe obdivuhodná.

Tom King komiks poňal ako pomalú, tiesnivú detektívku s výraznou noirovou príchuťou. To samozrejme neprekvapí Rorschachových fanúšikov, keďže k inkriminovanej postave taká atmosféra patrí ako pečený diviak k Obelixovi. King mystifikuje, kladie otázky, nejeden raz bez odpovedí, zahmlieva, hrá komplikovanú hru, nie je jasné, či je Rorschach naozaj mŕtvy alebo to celé bolo v skutočnosti inak, než sme si desaťročia mysleli.

Ak sa Tomovi dá niečo vyčítať, tak vari zápletka. Tá sa dala vymyslieť i atraktívnejšia. Áno, atentát na prezidenta sa k odjakživa politicky zafarbeným Watchmenom hodí, ale chýba mu šťava. Je to skrátka trochu nuda, svet vysokej politiky sa môže nejednému čitateľovi javiť ako neosobný, príliš vzdialený. Možno by bolo lepšie, ak by King zvolil osobnejšiu zápletku. Dáva si načas, volí pomalé vyšetrovateľské tempo plné analyzovania, vypočúva svedkov.

Rorschach je pomalý, intenzívny komiks s pochmúrnou náladou a s kvalitne napísanými postavami, od ktorých neviete, čo môžete čakať. Niekedy nič a dočkáte sa všetkého, niekedy čakáte veľké veci a ničoho sa nedočkáte, čo je istým spôsobom tiež osviežujúce. Kingovi šiel na ruku démonický španielsky ilustrátor Jorge Fornés (Doctor Strange 3: Krev v éteru, Batman Detective Comics 6: Ikarus), ktorému pomohol výnimočný farbiar Dave Stewart. Davea môžeme dôverne poznať z intímnej spolupráce s výnimočným Mikeom Mignolaom v sériách Abe Sapien, Baltimore a samozrejme Hellboy. Rorschach nielen vďaka Fornésovmu vizuálnemu štýlu, ale aj vďaka drsnému scenáristickému prístupu, pripomína tvrdé Brubakerove kriminálne svety Criminal, Velvet a Gotham Central. Stewart svojmu štýlu nezostal nič dlžný, ponúka tlmené, decentné, tajomné, na prvý pohľad azda nie príliš výrazné, v skutočnosti však značným spôsobom chytľavé a pozornosť pútajúce farby.

BB/art vydalo komiks na rozsiahlom priestore viac ako tristo strán, ku ktorým okrem samotného komiksu pridalo temer dve desiatky strán bonusov (prevažne alternatívne obálky a návrhy loga). A možno príde aj Komediant.

Hodnotenie: 80 %

Komiks Rorschach si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou až 14 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Rorschach (orig.: Rorschach)
Autor: Tom King
Vydavateľstvo: BB/art
Rok vydania: 2022
Ilustrácie: Jorge Fornés
Jazyk: český
Preklad: Richard Klíčník
Počet strán: 312
Väzba: lepená v mäkkých doskách
ISBN: 978–80–7595–606–4


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


16. novembra 2022
Ivan Kučera
Zdroj informácií